TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dansite nedir? Dansite değerinin düşük ya da yüksek olması neyi ifade eder?

Dansite nedir? Dansite testi ile ne ölçülür? Düşük dansite ile yüksek dansite. İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 04:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dansite nedir? Dansite değerinin düşük ya da yüksek olması neyi ifade eder?

Vücudun suya gereksinim duyup duymadığının anlaşıldığı dansite testi ile yapılan idrar incelemeleri, kişilerin birçok konuda bilgi edinmesine yardımcı olur. Dansite testi nedir sorusunun yanıtı ve konuya ilişkin diğer detayları sizin için derledik.

Dansite nedir?

Dansite, kelime anlamı olarak madde yoğunluğunu ölçmek anlamına gelir. Dansite testi, su ile yoğunluğu baz alınarak idrarın yoğunluğunu ölçek için yapılır. İdrarın hangi seviyede yoğunluğa sahip olduğunu belirten dansite değeri ile başka hastalıkların da teşhisi yapılabilir. Bu hastalıklar, böbrek hastalıkları ve dehidrasyonun tespitidir.

Dansite testi yapılma amacı

Vücutta bulunan su dengesini, idrar yoğunlaşmasını, böbreklerin işlevi ve çalışma şeklini çözümlemek için idrar dansite testi yapılır. Alanında uzman hekim tarafından yapılan muayene sonrasında; kalp yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, şok durumu, böbrek yetmezliği, diyabet ve dehidrasyon belirtileri bulunan kişilerden idrar dansite testi istenir. İdrar tahlili içerisinde talep edilebilecek idrar dansite testi, duruma göre tek başına da istenebilir. İdrarın rengi ile yapılan testin sonucu doğru orantılı olduğu için, dansite testi yaptırmadan önce idrar rengini etkileyecek besinlerden uzak durmak gerekir. Böğürtlen, havuç, bakla ve pancar bu süreçte uzak durulması gereken besinler arasındadır.

Dansite düşüklüğü neden olur?

Kişilerin idrarlarının düşük Dansite'yesahip olmasının genelde iki sebebi vardır. Bunlar; çok fazla sıvı tüketilmesi ya da susamaya sebebiyet veren bir hastalığın olmasıdır. Dansite düşüklüğüne sebep olan diğer etmenler; şekersiz şeker hastalığı (diabetes insipidus), böbrek tübüler hücrelerinin zarar görmesi, böbrek yetmezliği ve susuzluk hissinin artması ile birlikte gelişen ekstra sıvı tüketimi olarak kendini gösterir.

Dansite yüksekliği neden olur?

Dansite yüksekliği Vücudun ihtiyaç duyduğu oranda sıvı tüketilmemesi, idrar renginin koyulaşmasına ve yoğunlaşmasına neden olur. İdrarın yoğun olduğu, spesifik gravite değeri ile de ortaya çıkarılır. Dehidrasyon, şok durumu, kalp yetmezliği, kusma ve ishal gibi vücuda su kaybettirecek hastalıklar, dansite değerinin yüksek çıkmasına neden olur. Krital, glukoz, protein, bakteri ve kırmızı ya da beyaz kan hücrelerinin idrarda fazla miktarda olması da idrar yoğunluğunun artmasına sebep olabilir.

İdrar dansite değerinin düşük ya da İdrar dansite değerinin yüksek olması durumlarında altta yatan sebebin ne olduğunun anlaşılabilmesi için birtakım testler yapılabilir. İdrar kültürü, idrar pH’sı, idrar osmolaritesi ve idrar ketin testi bu testlere örnek olarak gösterilebilir.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sağlık Bakanı Koca'dan Eris açıklaması

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.