TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Damlacık kötü durumda

İzmir’in Konak İlçesi Damlacık semtinde, Konak Tünelleri yapımı sırasında 3 yıl önce kamulaştırılıp boşaltılan evlerin yıkımı gerçekleşti. Mahalle sakinleri, Teksas’ı aratmayan Damlacık için, “Genel asayiş bozuk” dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2018 13:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Damlacık kötü durumda
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Otobüs ve dolmuş şoförlerinin dahi adını bilmediği Damlacık, Konak Tünelleri’nin hemen üst tarafında. Bahsi geçen tünellerin inşa edilmesiyle birlikte Damlacık’ta yer alan birçok tarihi yapı kamulaştırıldı, vatandaşlar evlerinden çıkarıldı. 3 yıl önce kamulaştırılan evlerin yıkımı uzun bir süreyi kapsayınca Damlacık kaderine terk edilerek kent merkezinin kara deliği oldu. Semtte yer alan tarihi ve metruk binaların çoğu evsizler tarafından WC’ye dönerken, bir kısmı da madde bağımlılarının yuvası, fuhuşun da adresi oldu. Damlacık sakinlerinin göz göre göre bataklığa sürüklendiği gözlemlenirken, Teksas’ı aratmayan Damlacık için “Genel asayiş bozuk” yorumu yapıldı. Vatandaş, Damlacık’ın geleceğinden endişe duyduklarını kaydetti. Yıllardır eski mahalle kültürünü yaşayamayan Damlacık sakinleri, boş evlerin uyuşturucu madde bağımlıları ve fuhuş yapanlar tarafından kullanıldığını belirtti. Yıkımların çok geç bir tarihte gerçekleştiğini aktaran vatandaşlar, bu kamulaştırmaların ardından Damlacık’ın tarihi önemini kaybedeceğini de vurguladı.



WC’YE DÖNDÜ
Damlacık’ta tarihi tescilli binalar yağmalandığı için dışarıdan gelen insanların WC ihtiyacını oralarda karşıladığını söyleyen vatandaş, “Binalar boş olduğundan gelen geçen tuvaletini yapıyor. Yıllardır bu pis koku içinde yaşıyoruz. Semt sakinleri olarak İl Sağlık Müdürlüğüne kadar gidecektik. Muhtarlığın yaptığı ilaçlamalar sonrası vazgeçtik” dedi.  ‘Taçsız kral’ olarak anılan futbolcu Metin Oktay’ın, ilk kez top oynadığı mahalle Damlacık’ta, elektrik ve su sorunu da çok sık yaşanıyor. Vatandaş konuya ilişkin, “Türk futbolunun unutulmayan ismi Metin Oktay’a ve onun güzelim Damlacık’ına görüyorsunuz neler yaptılar. Doğru düzgün bir elektriğimiz, suyumuz dahi yok. Belediye o kadar masrafla ‘Metin Oktay Parkı’ yaptı. Oraya da insan uğramıyor. Onu yapacaklarına Metin Oktay’ın mahallesine sahip çıksınlar. Uyuşturucu madde kullananlardan, hırsızlardan, fuhuştan bıktık artık. Gençlerimiz tehlike altında. Damlacık’ta gelecek yok” ifadelerini kullandı.



“TRAVMA GEÇİRİYORUZ”
Mahallenin terk edilmiş bir köy gibi göründüğünü aktaran çevre sakinleri, ciddi bir köpek saldırısıyla karşı karşıya olduklarını da aktararak şunları ekledi: “Burada nostalji vardı, bitirdiler her şeyi. Burası Metin Oktay’ın ilk top oynadığı kulüp, ama bunu bile bitirdiler. Semt sürekli köpeklerin istilasına uğruyor. Vatandaşlar olarak ciddi bir travma geçiriyoruz. Hayatlar zorlaştı. Anılar yok oldu.”



“KADERİNE TERK EDİLDİ”
Damlacık Semti Namık Kemal Mahallesi Muhtarı İbrahim Cebeci ise, “Birçok bina kamulaştırıldı. Bazıları yıkıldı bazıları da duruyor. Burada yıkılmak üzere olan ağır hasarlı binalar da var. Damlacık çok eski bir semt. Buradaki mahallelerde insanlar hala yaşam sürüyor. Hasar tespiti yapılan binalar yıkılacak mı bilmiyoruz. Yıkıldıktan sonra Damlacık’ın ne olacağı belli değil. Rekreasyon alanı olacak diyorlar. Ama imara da açılabilirler. Bilirkişinin ‘oturulamaz raporu’ verdiği binaların yıkımı sırasında komşu evlerde yaşayan insanlar, yeniden hasar göreceği endişesiyle evlerine tadilat dahi yapamıyor. Damlacık kaderine terk edilmiş durumda. İlgili idareler tarafından sahiplenilmiyor. Belediye’nin ve diğer yönetimlerin bu alanla ve yerinden edilen insanlarla ilgili çözümü ne bilmiyoruz ama Damlacık İzmir’in en eski semtlerinden biri. Hala o mahalle kültürü yaşatılmaya çalışılıyor. İzmirliler için değerli bir alan. Semtin yarısını kaybettik, kalanının kurtarılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde tarihi Damlacık semti, Metin Oktay’ın semti harabe olarak kalacak" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.