TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

D vitamini ve Sağlıklı Yaşam

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2021 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2021 08:25

D vitamini, sağlığı korumak ve hastalıkları önlemek için vücutta bir dizi önemli işlevi yerine getiren, yağda çözünen temel bir vitamindir. D vitamini doğal olarak D2 (ergokalsiferol) ve D3 (kolekasiferol) olmak üzere iki biçimde bulunmaktadır. D3 vitamini, güneş ışığı altında deri tarafından üretilen formdur. Her iki D vitamini formu da prohormon olarak kabul edilir; yani biyolojik olarak aktif değildir. D2 ve D3 vitamini aktive olabilmeleri, biyolojik işlevlerini yerine getirebilmeleri için vücutta bazı biyokimyasal aşamalardan geçmeleri gerekir.

Yaz aylarında güneş ışınları ile alınarak yağ ve kas dokusunda depolanabilen D vitamini, güneşin az görüldüğü kış aylarında da; vücut depolarından günlük D vitamin gereksinimi karşılanmaktadır. Günlük D vitamini ihtiyacı 200 IU (İnternasyonel ünite) ve güneş ışığı altında 15-25 dakika altında kalındığında yaklaşık 3000 IU (İnternasyonel ünite ) D vitamini sağlanabildiği için D vitaminin yüzde 90’lık kısmı güneş ışınları ile sağlanabilirken kalan yüzde 10’lu kısmını gıdalardan elde edilmektedir. D vitamini, yağlı balıklar (örneğin somon, ton balığı, uskumru), karaciğer, yumurta sarısı ve bazı peynirler dâhil olmak üzere birçok gıdada doğal olarak bulunabilir. Bazı ülkelerde; süt, margarin ve bebek mamasının yanı sıra bazı portakal suyu, yoğurt ve kahvaltılık mısır gevrekleri de dahil olmak üzere belirli gıdalar D vitamini ile güçlendirildiği bilinmektedir. Genel olarak, yiyeceklerde bulunan D vitamini miktarları yeterli olmadığı için, güneş ışığıyla sentezlenen D vitaminine daima ihtiyaç vardır.

D vitamini vücutta birçok önemli rol oynar ve D vitamini eksikliği sağlık üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. D vitamininin en önemli işlevlerinden biri, bağırsakta kalsiyum emilimini artırmak ve kandaki normal kalsiyum ve fosfat seviyelerini korumaktır. D vitamini (ve kalsiyum) ile kemik sağlığı arasındaki bağlantıyı ve sağlıklı kemik oluşmasında D vitaminin önemi konusundaki bilimsel çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda; çocuklarda raşitizm (kemik gelişim geriliği) ve yetişkinlerde osteomalazi (kemik dokusu zayıflığı) ve iskelet deformitesi (anatomik bozuklukları) ile karakterize hastalıkların D vitamini eksikliğiyle ilişkili olduğu vurgulanmaktadır. Ve aynı zamanda, D vitamini ve kalsiyum eksiklikleri, ileri yaşlılarda görülebilecek olan osteoporoz (kemik erimesi) problemiyle de ilişkilendirilmektedir.

D vitamini; kas ve iskelet sistemiyle birlikte, immun (bağışıklık ) sisteminin güçlenmesinde, bazı kanser (bağırsak, prostat vb.) türlerine karşı koruyucu etkileri, kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) hastalıklarından korunmada ve insülin direnci üzerindeki düzenleyici etkilerinden dolayı diyabetin (şeker hastalığı) tedavisindeki yararlı etkilerinin gözlenmesi nedeniyle, yeterli güneş ışığı alınmasına ve D vitamininden zengin gıdaların tüketimine ağırlık verilmesi sağlıklı bir yaşam için önem taşımaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.