TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuk Sağlığı ve Düzenli Egzersiz Alışkanlığı

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2021 11:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2021 11:37

Egzersiz, çocukların gelişimi için vazgeçilmez bir yaşam biçimdir ve fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı çocukların sağlıklı gelişiminin temelini oluşturmaktadır. Fiziksel olarak aktif çocukların diğer tüm sağlıklı yaşam tarzlarını hayatlarına uygulama olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, fiziksel aktivitenin okul çağındaki çocuklara sağlığı geliştirici fiziksel aktiviteler yapmaları için eşsiz bir fırsat sunacağı açıktır.

Çocuklar giderek daha fazla kilo almakta, dolayısıyla besleyici olmayan yiyecek seçimleri (fast food beslenme tarzı) ve giderek artan hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle aşırı kilolu ve obez hale gelmektedir. Kalorisi yüksek yiyecekler ve hareketsiz yaşam tarzıyla, örneğin uzun süre televizyon izlemek veya bilgisayar oyunları oynamak, çocuklarda sağlıksız yaşam tarzı salgınının temellerini atıyor. Büyüme çağındaki çocukların sağlıksız beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının, günümüz çocuklarında obezite oranlarının çarpıcı biçimde arttığı gözlemlenmektedir.

Psikolojik araştırmalar, rol modellemenin çocukların davranışları üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu göstermektedir. Özellikle anne ve babaların, çocuklarının yaşamlarını şekillendirme üzerinde bu kadar büyük bir etkisi olduğu için, fiziksel aktivite yapma ve sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmeleri ve çocuklarını bu şekilde eğitim vermeleri önemlidir. Fiziksel olarak aktif çocukların, okulda daha yüksek akademik başarı gösterme eğiliminde olmaları ve çocukluk çağı obezitesi sorununun da bu tarz bir fiziksel olarak aktif yaşam tarzıyla çözülebileceği bilindiği için, egzersizin çocuk sağlığındaki önemi çok net olarak kendini göstermektedir. Aile eğitiminin, çocukların kimlik gelişimi üzerindeki etkisi çok önemli olduğundan, aile üyelerinin çocuklarını sağlıklı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığını kazanmaları konusunda motive etmeye yardımcı olmak için, aile üyelerinin de sağlıklı beslenme vedüzenli egzersiz alışkanlıklarını kendi hayatlarına dahil etmeleri, çocukların bu konudaki eğitimlerinde çok etkili olacaktır.

yıllarda yapılan bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, düzenli egzersiz alışkanlığının sağlıklı yaşam üzerindeki önemi her geçen gün daha net anlaşılmaktadır. . Fiziksel aktivitenin çocukların sağlıklı gelişim üzerindeki olumlu etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalar; özellikle okullarda uygulanan fiziksel aktivitelerin, çocukların kas ve kemik gelişiminde olduğu kadar, onların psikolojik sağlık ve öğrenme yeteneklerinde de çarpıcı bir gelişme sağladığını göstermektedir.

Çocuklarda düzenli egzersiz alışkanlığının, daha sağlıklı bir vücut kompozisyonu, fiziksel yapılanma, metabolik parametrelerin geliştirilmesi açısından sağladığı önemli katkıları bilimsel araştırmalarla da gösterilmiş olması nedeniyle, çocukların metabolik performanslarının sağlıklı gelişmesi için fiziksel aktivite çok önemli bir faktör olmakla birlikte, düzenli egzersiz alışkanlığın çocuklarda görülmesi olası sağlık sorunlarını da azaltacağı şüphesizdir.

bu bilimsel gerçeklerin ışığında, çocukların sağlıklı fiziksel ve psikolojik gelişimi için, çocukların düzenli egzersiz alışkanlığını hayatlarının geneline yansıtmalarını sağlamak, son derece olumlu bir adım olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.