TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Çınardan fidana’ stetoskop dayanışması!

Derinleşen kriz eğitim masraflarının yüksek olduğu tıp öğrencilerini de vurdu. Öyle ki, staj döneminde ihtiyaç duydukları stetoskobun fiyatı neredeyse 3 aylık burslarına denk geliyor. Talepler üzerine harekete geçen İzmir Tabip Odası, hekimleri kullanmadıkları stetoskoplarını bağışlamaya davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2022 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Çınardan fidana’ stetoskop dayanışması!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Kurdaki dalgalanmaların gölgesinde peş peşe gelen zamlarla derinleşen ekonomik kriz, toplumun tüm kesimlerine olduğu gibi eğitim masraflarının yüksek olduğu tıp öğrencilerine de geçim derdi yarası açıyor. Öyle ki, hekimlerin kalp ve akciğerleri dinlemek amacıyla kullandıkları ve tıp eğitiminde önemli bir yer tutan stetoskobun ortalama fiyatı bile 2 bin liraya varıyor. Tıp öğrencileri, ders kitaplarının yanı sıra staj dönemleri başladığında almaları gereken stetoskoplara yüksek fiyatı sebebiyle yetişemiyor. Son dönemde tıp öğrencilerinin artan talepleri üzerine harekete geçen İzmir Tabip Odası, kuşaklar arası dayanışmayı öne çıkaran anlamlı bir çalışmaya imza attı. Stetoskop alamayan öğrenciler için “Çınarlardan fidanlara stetoskop bağışı” adıyla bir kampanya başlatan İzmir Tabip Odası, tıp öğrencilerinin yalnız olmadıklarını ve dayanışmanın önemini göstermek için hekimleri kullanmadıkları stetoskoplarını bağışlamaya davet etti.

 “HİÇ BU KADAR TALEP GÖRMEMİŞTİM”

Derinleşen krizle birlikte eğitim masraflarını karşılamakta zorlanan tıp öğrencilerinden yoğun yardım talebi almaya başladıklarını belirten İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Behiye Munğan, “Uzun zamandır Odamızda çeşitli görevler alıyorum ama hiç bu seneki kadar öğrenci talebi görmemiştim. Öğrenciler her konuda çok dardalar, her konuda bizden yardım talep ediyorlar. Bu seneye kadar hiç bu tarz bir yapılanmaya girmedik, bunu diğer sivil toplum örgütlerine bıraktık. Başka işlerle meşguldük ama bu sene çok talep geliyor. Yiyecek, barınma, stetoskop yardımı için sürekli talep geliyor. Ailelerinin durumlarını anlatıyorlar. Gerçekten öğrencilerin pek çoğu kötü ekonomik koşullarda eğitimlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Karınlarını doyurmaya paraları yok. Tansiyon ölçen basit stetoskoplar var piyasada 50 liraya. Ama onlarla kalp ya da akciğer dinlemesi yapılmıyor. Yapanlar ise yaklaşık 2 bin lira civarında. Öğrenciler için ciddi bir meblağ bu” dedi.

“BAĞIŞLAR GELMEYE BAŞLADI”

Tıp öğrencilerinin yalnız olmadıklarını ve dayanışmanın önemini göstermek için hekimleri kullanmadıkları stetoskoplarını bağışlamaya davet eden Munğan, “Çok emekli hekim var. Onların evinde birden fazla stetoskop vardır diye düşünüyorum. Karı koca emekli hekimler var... Bir tanesini evde bıraksalar diğerini bağışlayabilirler. Ekstra bir para harcamadan ellerindeki fazla stetoskopları verseler bir ihtiyacı karşılar diye düşündük. İsteyenler elbette yenisini de alıp verebilir. Ama evlerden de çıkar diye düşünüyorum çok sayıda bağışlanacak stetoskop. Buradan hareketle böyle bir kampanya başlattık. Geri dönüşleri zamanla göreceğiz. Öğrencilerin stajları başladığı için kampanyayı öne aldık. Başka çalışmalarımız da var. Bir komisyon kurduk odamız bünyesinde. Daha önce burs işlerinde deneyimli hocalardan oluşuyor. Bu işi onlara devrettik. Burs vermeyeceğiz ama yemek yardımı verebilir miyiz diye düşünüyoruz ilk aşamada. Hiç değilse öğrencilerin karnı doysun. Yakında buna da başlayacağız. Ama stajları başladığı için işin bu kısmını çabuklaştırdık. Odamızın sayfasından duyurularımızı yaptık. Umarım güzel geri dönüşleri olur diye umuyoruz. Tek tük stetoskop bağışları odamıza gelmeye başladı. Bağışlanan stetoskopları tutanakla teslim alacağız ve yine tutanakla öğrencilerimize teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.