TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli’ye yılbaşı hediyesi Tramvay: Soyer, “İzmir’i demir ağlarla örüyoruz”

2023 yılına girerken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli Tramvayı projesi tamamlandı, tramvayın test sürüşü yapıldı. Burada konuşan Başkan Soyer, “Bunu İzmir'e yeni yıl armağanı olarak vermek istedik ve arkadaşlarım bunu yetiştirmeyi başardılar, Çiğlililere armağan olsun” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2022 12:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğli’ye yılbaşı hediyesi Tramvay: Soyer, “İzmir’i demir ağlarla örüyoruz”

NURETTİN BAKİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli raylı sistem projelerinden Çiğli Tramvay Hattı'nın Karşıyaka Tramvayı'na bağlantısının ilk test sürüsü gerçekleşti.Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de Çiğli Tramvay Hattı’nın ilk test seferine katıldı.

22 BİN METRE RAY DÖŞEDİK 

Yolculuk öncesi ilk açıklamayı İzmir Büyükşehir Belediyesi Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Mehmet Ergenekon yaptı. Ergenekon,“Şuanda Çevre Yolu İstasyonu Depo İstasyonu sahasındayız. Toplam 14 tane durağımız var, 11 kilometrelik hattın tamamı tamamlandı. 6 adet trafonun tamamı bitti. Enerjiyi mevcut hattan alıyoruz ama 1 ay içerisinde kendi enerjisini alacak, yine 1 ay içinde sinyalizasyon da tamamlanmış olacak. Hedefimiz Mart ayında tamamen işletmeye vermek. Toplam 22 bin 600 metre ray döşedik, ray imalatlarının tamamı bitti. Bugün sizinle ilk adımı atacağız" diye konuştu.

MALİYET 2 MİLYARI AŞTI

Projenin maliyeti hakkında bilgi veren Başkan Soyer, “17 Aralık 2020’de yer teslimi yapıldı ve firmaya inşaat için verdik. Aslında 2 yıldı süresi, normalde bugün tüm hattı işletmeye alıyor olmalıydık ama gerek pandemi gerek de ekonomik koşullardaki sıkışıklık nedeniyle 5 ay uzatma verildi. Normalde mayısa kadar süresi var ama daha erken bitecek. Burada ilginç olan şey şu, biz 2 yıl önce yer teslimi yaparken işin maliyeti 415 milyon liraydı, şu gün geldiğimiz nokta 2 milyarı aştı. Bu da biline!” diye konuştu.

KREDİ FİNANMASINA ONAY

Çiğli Tramvay hattı için araç alımında dış finans kullanılmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen onayının verildiğini belirten Soyer AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'a teşekkür etti. Başkan Soyer, “Bununla ilgili izin verilmiş. Dolayısıyla yeni araç alımıyla ilgili de artık önümüzde bir engel kalmadı. Hükümetimiz yurt dışından finansman onayı verdi. Bunun için de Hamza Bey’e yaptığı girişim ve aldığı sonuç için teşekkür ediyoruz” dedi.

İZMİR'İ DEMİR AĞLARLA ÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Test sürüşü sonrası açıklamada bulunan Başkan Soyer,“Gerçekten bizim için çok anlamlı bir gün. Bunu İzmir'e yeni yıl armağanı olarak vermek istedik ve arkadaşlarım bunu yetiştirmeyi başardılar. Tam güzergah üzerinde bir tur atacak hale getirdiler. Muhtarlarımızla beraber ilk turu yaptık. Belki de onlarca yıl bu güzergahta yaşayan insanlara konfor, estetik ve rahatlık sunacak bu hat bugün ilk defa kendini göstermiş oluyor. Raylı sistemler hem daha estetik, hem daha konforlu, hem daha ucuz hem de daha temiz ulaşım demek. Dolayısıyla bizim ulaşımdaki temel hedefimiz lastik tekerlekleri bir tarafa bırakmak ve raylı sistemleri çok daha etkin ve yaygın hale getirmek. Bu nedenle bu şehri çok yoğun bir şekilde raylı sistemlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Gaziemir-Karabağlar Metrosu ile ilgili olarak hem Karabağlar hem de Gaziemir Belediye Başkanlarımıza ilk sunumu gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde muhtarlarımızla ve meclis üyelerimizle de geniş katılımlı bir toplantı yaparak Karabağlarlı ve Gaziemirli vatandaşlarımıza sunum yapacağız, güzergahları göstereceğiz. Aynı şekilde Halkapınar-Kemalpaşa Metrosu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Kısacası İzmir'i demir ağlarla örmeye devam edeceğiz. İçiniz rahat olsun; bütün Türkiye'nin bu kasvetli ortamında, bu ekonomik krizin derinleştiği, enflasyonun yükseldiği, hayat pahalılığının tırmandığı günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi yatırımlarına kesinti vermeden, hiçbir şekilde durmadan devam edecek” diye konuştu.

11 KİLOMETRELİK HAT 

Çiğli Tramvayı yaklaşık 11 km'lik çift hatlı ve 14 istasyondan oluşacak.  Güzergâh; mevcut Hat güzergahı mevcut Karşıyaka Çevreyolu İstasyonundan başlayarak bağlantı köprüsü ile geçilerek Ataşehir, Çiğli İzban Durağına ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine, Ata Sanayi bölgesine, Katip Çelebi Üniversitesine ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne hizmet edecek şekilde planlanmıştır. Karşıyaka Tramvayı yapımı sırasında mülkiyet problemleri nedeniyle yapılamayan yaklaşık 1 km uzunluğundaki Ataşehir-Mavişehir İZBAN bağlantısı da gerçekleştirilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.