TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli’de kentleşme çalıştayı: “İlçemiz için çok önemli bir adım”

Çiğli Belediyesi, ilçenin imar ve kentleşme sorunları ile çözüm önerilerinin ele alındığı ‘Çiğli İmar ve Kentleşme Çalıştayı’ düzenledi. Başkan Gümrükçü, “Bu, mavisi olan ama maviyle buluşamayan, yeşil alanı hiç olmayan ilçemiz için çok önemli bir adım” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğli’de kentleşme çalıştayı: “İlçemiz için çok önemli bir adım”

NURETTİN BAKİ

Çiğli Belediyesi, ilçenin imar ve kentleşme sorunları ile çözüm önerilerinin ele alındığı ‘Çiğli İmar ve Kentleşme Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştayın açılış konuşmasını ev sahibi Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile SHP Eski Genel Başkanı, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın yaptı. Öte yandan çalıştaya Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan ve yönetimi, akademisyenler, müteahhitler, mimarlar, mühendisler ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

KENTİ SEVMEK HİZMETLE BAŞLAR

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Çiğli’nin en hızlı gelişen ilçelerden birini olduğunu ifade eden Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Bir kenti sevmek ona hizmetle başlar diyerek yola çıktık. Bugün burada bu sevgiyi hizmete hep beraber dönüştürdüğümüz dostlarımızla Çiğli’nin geçmiş sorunlarını ve gelecekte olabilecek sorunlarını masaya taşıyacağız. Kentin gelişmesindeki engelleri, sulak alanların korunmasını, imar sorunu olan yerleri, kentsel dönüşüm sorunu olan yerleri belediyede yaptığımız dijitalleşmeyi masaya yatıralım istiyorum. Çiğli İzmir’in içinde ne hızlı büyüyen ilçelerinden bir tanesi. Kuzeyin parlayan yıldızı deriz, parlamaya devam ediyor. Çiğli gün geçtikçe renkleniyor, farklı kültürlerden insanlar yeni yaşam merkezlerine yerleşerek Çiğli’yi geliştiriyorlar. Bizde ayak uydurmak için hızlanıyoruz. Çiğli’nin güzellikleri ve dezavantajlarıyla daha görünür bir hale geliyor. Ortak akılla bu kenti nasıl İzmir’in en gelişmiş, modern, sorunlarını çözmüş kenti yapabiliriz onu çözmek için kafa yoruyoruz” diye konuştu.

DİJİTALLEŞMEYİ ARTTIRDIK

Yaşamın her çeşidine saygı duyduklarını söyleyen Gümrükçü, “Kentin geçmişin iyi biliyoruz ama yüzlerce, binlerce yıllık tarihi var. Oradan aldığımız bir misyon var. Yaşamın her çeşidine saygı duyuyoruz, ekonomik dengeyi bozmadan koruyarak insan hayatını geliştirmek istiyoruz. Bir baskı ile karşı karşıya. Gene bizim insanın yarattığı tarımsal alanların imara açılması, denize yakın yerlerin imara açılması, soysal donatı eksikliği, kentsel dönüşüm nitelikli yaşam alanlarını kazandırılması gibi sorumluluklarımız var. Dijitalleşmeyi arttırdık, etkilerini yavaş yavaş göreceğiz. Buradaki uygulamalar belki Türkiye’de 10 ilçede yok, on birinciyi bulamayabilirsiniz. Hızlı hizmet edilebilmesi için dijital alt yapıyı sağlamlaştırmakla mümkün” ifadelerini kullandı.

DİRENÇLİ BİR KENT OLACAĞIZ

Hayata geçirilen hizmetlere değinen Gümrükçü, Cumhuriyetin 100. yılı için söz vererek “Biz birçok çalışmaya başladık. Biz bir tarama çakışması yaptık ve bina envanterini çıkarttık. 3 boyutlu drone çekimi yaptık. Çiğli’de artık sanal gözlükle sokaklarda dolaşabileceğiz. Ayrıca cep telefonundan fotoğraflamayla bir dijital veri oluşturup halka açık uygulamalarla vatandaşlarımıza sunan bir çalışmamız var. Ayrıca Nappet uygulaması var. Oraya girdiğinizde kentte nerede eczane nerede başka bir şey var onu gösteriyor. Bu da kenti daha iyi tanımanıza olanak sağlıyor. Biz bu çalışmaları yılbaşına kadar bitireceğiz. Biz dirençli kent olma çalışmalarını yılbaşına kadar bitireceğiz biz, cumhuriyetin 100. Yılında kendi gelişimi için büyük yol kat etmiş, kendi ayakları üzerinde durabilen dirençli bir kent olacağız” dedi.

İMAR PLANLARIMIZI YENİLEDİK

Çiğli’nin imar planlarının yenilendiğini belirten Gümrükçü, “Eksiklikleri, yaşam eksiklerini nasıl gideririz ona bakıyoruz. Koruyabileceğimiz alanları nasıl koruruz ona bakıyoruz. Bugün burada çalışacağımız Köyiçi, Balatçık, Güzeltepe gibi bölgelere nelere yaptık, neler yapıyoruz ona bakacağız. 3 imar planıyla Çiğli’ye 200 dönüme yakın yeşil alan kazandırma noktasındayız. Bu, mavisi olan ama maviyle buluşamayan, yeşil alanı hiç olmayan ilçemiz için çok önemli bir adım” şeklinde konuştu.

ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM EŞİĞİNDEYİZ

Kent planlamasının öneminden bahseden SHP eski Genel Başkanı, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın ise, “Çiğlinin yeni kentsel standarda kavuşabilmesi için Çiğli Belediyemiz daha verimli hizmet duyabilmesi için, aynı zamanda Çiğli Belediyesi’nin saydamlaşması açısından bu ayrı bir önem taşıdığı kanısındayım. İmar ve planlama konusunda aklımda olan konuyu sizlere paylaşayım. Türkiye’de kent planlaması, imar konuları için çok önemli bir dönüşüm eşiğini yaşamakta olduğumuzu düşünüyorum. Bu dönüşümün tamamlanması Türkiye’nin imar ve planlama düzenine kavuşabilmesi, yerel yönetimlerin yöneticilerinin başta belediye başkanı olmak üzere bütün şehir yasasını nasıl yorumlayacaklarının önem taşıdığını düşünüyorum. Çevre yasası planının nasıl yerleştirdiğine bakılması gerek diye düşünüyorum. Yerel yönetimler bütün şehir yasasını o doğrultuda değerlendirebilirlerse çevre düzeni planlarıyla ve ilişkileri ortaya koyabilirlerse hep birlikte yeniden önem verilen bütün siyasi partilerin görüş birliğine varılan tarımın destekleme konusunda nasıl destekleyeceğine karar varmaları eşiğinde; bulunduğumuz planlama ve imar konularını başarıyla tamamlanmasını sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

YEREL YÖNETİMLER DEVREYE GİRİYOR

Yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Karayalçın, “Şimdi yerel yönetimler devreye giriyor. Bu dönemde yerel yönetimlerimizin 30 ilimizde kendi görev alanına girdiği için yerel yönetimlerin bu konuya nasıl yaklaşacağı önem taşıyor. Aslında yerel yönetimlerin uygulamış olduğu yeni kent projeleri kentsel toprak reformudur. Çiğli batı kent modelini Ankara dışında ilk uygulandığı en Ege Kent projesine de ev sahipliği yapmıştır. Bu sizin ve İzmir ve Ege için önem taşıyor. Ege’deki yerel yönetimlerin Ayvalık’tan başlayarak Akdeniz’e döndüğü Muğla’ya kadar yeni kent projelerine ihtiyaç var. Yüksek nitelikle dijital hizmetleri sunan, yeşil ekonomiyi getiren, raylı sistemleri İzmir’e ve Ege’deki diğer illerle bağlantı sağlayan yeni kent projelerine ihtiyaç var. Toprak insan ilişkilerini böyle çözümleyebilir” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.