TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçi yapılandırma bekliyor!

Pandemi ile birlikte çiftçilerin zor durumda kaldığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ülgen, “Çiftçinin girdi maliyetleri arttı. Çiftçiler ayrıca borçlarına yapılandırma istiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2021 09:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiftçi yapılandırma bekliyor!

Kovid-19 salgını nedeniyle tedarik zinciri bozulan, ürünlerini ihraç edemeyen, sattığı ürünlerin parasını alamayan çiftçileri bu yıl bir de iklim krizi vurdu. Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları kredileri ve bankalara olan borçlarını ödeyemeyen çiftçiler, üstüne girdi maliyetleri de artınca ne yapacaklarını bilmiyor. Konuyla ilgili Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen gazetemize açıklamalarda bulundu.

ÇİFTÇİ SUYA ULAŞAMIYOR!

Çiftçilerin durumunun çok zor olduğunu söyleyen Ülgen, çiftçilerin suya bile ulaşamadıklarını belirtti. Ülgen, “Biz sulu tarımla zor geçinen bir ilçeyiz, bir de bize sürekli kuru tarım yapın deyip duruyorlar. Rusya’dan Alaşehir’e gaz getiriyorlar, bizim ilçemizdeki bağlara barajdan su veremiyorlar” dedi. Kuru üzüm fiyatlarının erken açıklanmasını talep eden Ülgen, “Çiftçi üzüm fiyatını bilsin ona göre ekim yapsın. Ektikten sonra ürün elde kalırsa çiftçi yanar. Zaten herkesin bir sürü borcu var. Çiftçi ekemiyor da satamıyor da. Bizim odamıza kayıtlı 20 tane çiftçi yaşadığı sıkıntılardan dolayı intihar etti. Ben çiftçinin borçları için yapılandırma talep ediyorum. Çiftçilerin maaşları da çok düşük. Asgari ücretin 2 bin 825 TL olduğu ülkede çiftçiler bin 500 TL maaş alıyor. Bu maaş bir de pandemiden önce 800 TL falandı sonradan bu rakamlara çıktı. Pandemiden Allah razı olsun dedim bu laf edilmez ama maalesef ettim” diye konuştu.

YAPILANDIRMA TALEP ETTİK!

Girdi maliyetleri artmasıyla da çiftçilerin borçlarının arttığına da dikkat çeken Ülgen, gençlerin de çiftçilikten kaçtığını sözlerine ekledi. Ülgen, “Ürünlerin birçoğu ya elde kaldı ya da yok pahasına satıldı. Birde girdi maliyetleri çok yüksek olunca çiftçilerin borçları daha da arttı. Yapılandırma talep ettik bizi dinleyen olmadı. Kazandığımız para elektrik, su, mazot ve gübreye gidiyor. Bir de şirketler çiftçileri dolandırmaya çalışıyor. Üzüm bağlarını geçen sene sigortalattık ve sonrasında üzümleri don vurdu. Mahsulün belki de yarısı yandı ama sigorta şirketi gelip yüzde 15’ini ödedi. Çiftçiler üretimden kaçıyor. Yaşı genç olanlar biraz teknolojiyle arası iyi olanlar alternatif yollardan para kazanmaya çalışıyor. İlçedeki ve köylerdeki gençler sanal paralara yatırım yapmaya başladı” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.