TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li vekillerden depremin 1 ay raporu

CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Ednan Arslan, depremin ardından geri kalan 1 ayı değerlendirdi. CHP’li vekiller bölgede barınma sorununun bile hala çözülemediğinin altını çizdi

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2023 06:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP’li vekillerden depremin 1 ay raporu

TENZİLE AŞÇI - ÖZEL HABER

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli ve resmi kayıtlara göre 50 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiği deprem felaketinde bir ay geride kaldı. Milyonlarca vatandaşta derin yaralar açan depremin ardından süre geçtikçe vatandaşların sorunları ve acılar da teker teker gün yüzüne çıkmaya başladı. Barınma sorunun hala tamamıyla çözülemediği afet bölgesinden sağlık hizmetlerinin aksaması ve temiz suya erişimde yaşanan problemler nedeniyle salgın hastalıklar da görülmeye başladı. Öte yandan; depremin ilk gününden bugüne deprem bölgesinde mesai harcayan CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Ednan Arslan, depremin ardından geri kalan 1 ayı değerlendirirken en önemli sorunun barınma sorunu olduğunu söylediler. Vekiller, deprem sonrasında yaraların sarılması ve depremzedelerin yaşamlarının iyileştirilmesi noktasında yeterli yol kat edilmediğinin altını çizdiler.

ÇOK BÜYÜK EKSİKLİKLER VAR

Afet bölgesinde çözüm bekleyen birden fazla sorun olduğuna dikkat çeken Sertel, “Hala çok büyük eksiklikler var. Barınma sorunu hala çözülemedi. Konteyner kentler yaratılıp inşaların banyo yapıp rahatlıkla tuvalete girebileceği bir yaşam biçimi kurulamadı. İki… Bu bölgede psikolojik olarak ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. İnsanların büyük travmaları var. Kimi annesini kimi çocuğunu kaybetmiş, deprem bölgesinde ağır yaralar almış insanlar var. Bu sorun çözülemedi. Üç… Sağlık sorunu hala çözülemedi. Deprem bölgesinde salgınlara karşı tedbir alınması gerekiyor. Hijyen nedeniyle başlayan uyuz vb. salgın hastalıklar konusu çözülemedi. Dört… Gelecek güvencesi açısından istihdam sorunu var. İnsanlar gelecek endişesi yaşıyor. Beş… Kentlerin yerleşim planı bilimsel anlamda bir tartışmaya açılamadı ve Türkiye’nin gündemi getirilmedi. Orada jeoloji mühendisleri, deprem uzmanları, şehir plancıları, mimarlar ve mühendisler çalışmalı. Yapılanmayı sıfırdan kuracak uzman bir kadroya ihtiyaç var. ‘Ben yaptım oldu’ denilerek konut yapılanması olamaz. Mesele yıkılan yerlere bina yapmak değil. Daha çok eksikliklerimiz var. Biz sıfırdan kentler kuracağız ama bunu bilim ışığında kurmamız lazım” dedi.

DEVLETİ ÇADIR KENT HALİNE GETİRDİLER

Arama kurtarma çalışmalarının sonlanmasıyla birlikte en önemli sorunlardan biri haline gelen kayıplar konusuna da değinen Sertel, deprem bölgesinden göç eden depremzedelerin uzun vadede sorunları olduğunu da belirtti ve “Kayıp çocuklar var. İktidarın çalışmaları olduğu söyleniyor ama görünen bir şey yok. Yani genel olarak biz bir ayda ancak yüzde 3-5 yol kat edebildik. Çadır buldu insanlar. Bir ayda devletimizi çadır devleti haline getirdiler. Ben Aydın ve İzmir’de depremzedeleri geziyorum. Onların işsizlik ve okul problemleri var. Onları saptayıp çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

BARINMA, ISINMA VE TEMİZ SU SORUNU…

CHP İzmir Milletvekili Arslan ise barınma sorunun dahi hala çözülemediğinin altını çizdi ve “En büyük eksiklik, barınma eksikliği. İnsanlar hala sağlıklı geçici barınma alanlarına geçemediler. Hala çadır talepleri var. Çadır da hava soğuk ya da yağmurlu olduğunda ayrı bir sorun. Bir an önce geçici barınma için konteyner kentlerin kuruluyor olması lazım. Ama şu ana kadar geçici barınmayı sağlayacak konteyner kentler kurulmuş değil. Tabi çadır kentlerin en büyük problemlerinden biri de altyapı eksikliği. Altyapı eksikliğinin getirdiği en büyük problem de sağlık üzerindeki tehdidi. Bölgede hala atık suların bertaraf edilmesi ve temiz suya ulaşmak bir problem. İnsanların sıcak suya ulaşması ve ısınma hala problem. Bir an önce konteynerlere geçilmesi gerekiyor ama şu ana kadar bu konuda ciddi bir ilerleme yok. Şu an zaten bir konteyner yok. Adıyaman üzerinden konuşursam tek tük sivil girişimlerle getirilen konteynerler var. Öyle kurulmuş düzenli bir konteyner kent daha ortada yok” ifadelerini kullandı.

HASTANE BİR PROBLEM

Sağlık konusunda da atılımların yapılması gerektiğini belirten Arslan, “Tam teşekkürlü bir hastanede alınan hizmetler burada alınıyor diyemeyiz. Görev yaptığım bölgede hastane bir problem. Sağlık personeli zaten depremzede. Gönüllü kuruluş ve doktorlar var, onlar gayret gösteriyor. Ne kadar fazla sayıda sağlık kuruluşu faaliyete geçerse hizmette kalite artar. TTB, bu konuda hassas davranıyor. Bölgeye sürekli olarak sağlık taramaları yapan doktorlar gönderiyorlar. Dört dörtlük olmasa da insanlar ellerinden geldiğince destek oluyorlar” dedi.

ZEKAT ÇAĞRISI YAPTI

Öncelikli ihtiyaçların hijyen malzemesi ve kuru gıda olduğunu ifade eden Arslan, vatandaşlara fitre çağrısında bulundu ve şunları söyledi; “Bu konuda halkımız çok duyarlı. Bu saatten sonra kurumsal yapıların buradaki faaliyetleri yürütmesinde fayda var. Özellikle hijyen malzemesi, kuru gıda konusunda destek olurlarsa çok seviniriz. Giyim malzemesi burada artık bir sorun değil ama hijyen malzemesi, kuru gıda, su gibi ihtiyaçlar var. Bu, bugünden yarın bitecek değil, uzun sürecek bir problem. Önümüzdeki ay ramazan ayı. En azından zekatla bu bölgedeki insanlara destek olurlarsa çok mutlu oluruz. İnsanların buna çok ihtiyacı var. Bu kentlerin hayata kalması ve yaşaması lazım. Bu da bizim desteğimizle olabilir. Zaman geçtikte acılar ve sorunlar daha net ortaya çıkıyor. Artık geçici çözüm dönemi bitti, kalıcı çözümler bulmamız gerekiyor. Bu konuda da kurumsal çözümler gerekiyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.