TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP İzmir örgütünden seçmene 'sandık güvenliği' teminatı

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve  İl Hukuk Komisyon Üyeleri, gündem yaratan sandık güvenliği konusunda açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 15:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CHP İzmir örgütünden seçmene 'sandık güvenliği' teminatı

KEMAL ÖZKURT

Yüksek Seçim Kuru (YSK)'nın 28. dönem milletvekilleri sonuçlarını kesin olarak açıklamasının ardından, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İl Hukuk Komisyon Üyeleri, gündeme dair açıklamalarda bulunmak için basın mensuplarının karşısına geçti. Seçim güvenliğine ilişkin ortalıkta dolaşan iddialara, seçim günü sandıkta neler yaşandığına ve seçmenlerin bu konudaki tedirginlikleri hakkında konuşan Aslanoğlu, "CHP İzmir il örgütü ilk turda tüm seçmenlerin oylarına sahip çıkmıştır ikinci turda da sahip çıkacaktır" dedi.

"HATALAR TEK TEK KONTOL EDİLDİ"

Seçim günü sürecin nasıl ilerlediğine ve bilinmeyen şeylerden dolayı sandık endişesi taşıyan vatandaşları bilgilendirmek için açıklamalarda bulunan CHP İzmir Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın, "CHP İzmir örgütü bütün birimleriyle sonuçlardan bağımsız olarak başarılı bir seçim dönemi geçirmiştir. Bütün sandıklarda, binalarda ve ilçe seçim kurullarında vardık. CHP'nin görevlendirdiği kişilerin bilgisi dışında hiçbir tutanak sisteme girilmedi. Tüm tutanaklarda her seçimde olduğu gibi hatalar oldu. Bu hatalar önce sandık kurulu üyemiz tarafından, sonra müşahidimiz tarafından, sonra binada bulunan partinin sistemine veri girişi yapan bilişim sorumlumuz tarafından sırasıyla tek tek kontrol edildi" dedi.

"İLK TURDA BÜTÜN PARTİLERİN OYLARI SİSTEME DOĞRU ŞEKİLDE GİRİLDİ"

Bütün seçimlerde en çok rastlanılan hatanın kaydırmadan dolayı olduğunu belirten Aydın, "Oy veri girişi yapılırken bir önceki adayın oyu sıfır ise ona çizgi çekilmesi gerekir. Fakat bunu yapan bazen o veriyi giren görevli. Dolayısıyla oylarda bir kayma olur. Büyük partilerin yada çok oy alan adayların kendisinden bir önceki aday ya da partiler düşük oy aldıysa bu durumla daha çok karşılaşırız. Bu seçimde de bunlar yaşandı ama bizim kontrol mekanizmamız bu kaydırmaları fark etti ve hangi sandıktaki verilerin uyum sağlamadığını biz burda görebildik. Bina sorumlumuzun girdiği veri, ilçede girilen veri, ilçe seçim kurulunun girdiği resmi veri ile bizim elimizdeki ıslak imzalı tutanaklar uymuyorsa bu uyumsuzluğu gördük. Bu bir maddi hatadır. Bu hatayı görünce derhal ilçe seçim kurulundaki partili üyelerimize durumu aktardık ve bu hataların yüzde 95'i orada düzeltildi. Düzeltilmeyen, atlanan itirazlarımız ile ilgili de resmi yazılı itirazlarımız yapıldı. Sonuç olarak ilk turda bizim veya başka partilerin bütün oyları sisteme doğru bir şekilde  kaydedilmiştir" diye konuştu.

TÜM TUTANAKLAR TEK TEK KONTROL EDİLDİ

CHP'nin İzmir il örgütünün İzmir'deki her oya sahip çıktığına ve çaldırmadığına dikkat çeken Aydın, "Sanık kurul üyeleri, müşahitleri, bina sorumluları, ilçe yönetimleri ve il yönetimleri yaklaşık 35 saati bulan aralıksız çalışma yaparak seçimi takip etmiştir. Hala il seçim kurulu milletvekilliği seçimiyle ilgili birleştirme tutanağını yayınlamadı. Çünkü bununla ilgili süreç devam ediyor. Sosyal medyada özellikle yaygın olarak dönen bütün tutanakların hepsini tekrar kontrol ettik ve bunlarla ilgili veri girişlerinin doğru yapıldığını tespit ettik. Gerek il başkanlığımız gerek ilçe başkanlığımız nezdinde, bütün ıslak imzalı tutanaklar tek tek bir kere daha kontrol edildi ve nomalden daha fazla geçersiz oylar varsa bu tutanaklar özellikle incelenmeye alındı" ifadelerini kullandı.

"İLK TURDA CHP İZMİR ÖRGÜTÜ HİÇ BİR OYU ÇALDIRMAMIŞTIR"

CHP İzmir örgütü olarak bu seçim sonuçlarının arzu ettileri  bir şekilde sonuçlanmadığının farkında olduklarını dile getiren Aydın, "Seçim hala bitmemişti. İkinci tur asıl sonucu belirleyecektir. Yurttaşlarımıza şu teminatı verebiliriz. CHP İzmir örgütü ilk turda hiç bir oyu çaldırmamıştır, ikinci turda da çaldırmayacaktır. Onlara düşen görev seçime katılıp oy kullanmak ve oyuna sahip çıkmaktır. Özellikle iktidar ve yakın çevreleri, seçimlerin güvenliğiyle ilgili toplumda var olan haklı endişeleri körükleyerek, manipüle ederek ikinci tura muhalefet kesiminden katılımı azaltmak istemektedir. Bu duruma düşmemek gerekir. Biz buradayız, sahadayız, bütün oyların takipçisiyiz. Bütün yurttaşlarımızdan ve partililerden de sahada olmalarını, oylarını kullanmalarını ve oylarına sahip çıkmak konusunda CHP İzmir il örgütüne destek vermelerini bekliyoruz. Bugüne kadar bizi yalnız bırakmadılar, bugünden sonra da bizi yalnız bırakmasınlar" dedi.

"AVUKATLAR NEREDE NASIL DAVRANACAĞINI BİLİR"

Karşıyaka ilçe seçim kuruluna AK Parti tarafından, seçim gününde avukatların bulunması ve müşahitlerin sınırlanması konusunda yapılan başvuru hakkında da konuşan Aydın, şu ifadeleri kullandı;

Karşıyaka ilçe seçim kurulu bu durumu henüz bir karara bağlamadı. Benim hukuki görüşüme göre avukat meslektaşlarımız seçim günü boyunca orada yetkili ve sorumlu olarak bulundular. Çünkü kendileri hem baronun hukuksuzluklara karşı önlem alma konusundaki görevi kapsamında, hem de başta CHP olmak üzere diğer partilerin verdiği müşahitlik görevi kapsamında orada bulundular. Dolayısıyla bu konu hakkında talep anlamsızdır. AK Parti'nin bu konudaki başvurusu orada bulunan avukatların emek ve çabasına saygısızlıktır. Bunun yanı sıra müşahit sayısının sınırlandırılmasının hiç bir hukuki karşılığı yok. Çünkü siyasi partiler müşahit görevlendirirler bu konuda bir sayı sınırlandırılması yoktur. AK Parti'nin yaptığı başvuruda en dikkat çeken şey ise sandıklarda bulunan avukatların seçim sürecine uygunsuz hareket etmesiyle ilgiliydi. Biz bunu katti suretle kabul etmiyoruz.  Avukatlar nerede nasıl davranacağını bilir. Bütün meslektaşlarımız hukuka ve demokrasiye sahip çıkmak için orada bulunmuştur. Avukatlara bu ithamlarda bulunanlar önce kendilerine baksınlar. Seçim günü parti logosunu kullanarak ve il başkanlarının mesajlarını içine koyarak gönderdikleri kumanyaları da biliyoruz."

"TÜM VATANDAŞLARIMIZI OY SAYIMINA BEKLİYORUZ"

 Her vatandaşın kendi oy kullandığı sandıkta bekleyip sonuçları izleyebilme hakkına sahip olduğunu hatırlatan Aslanoğlu, "Orada bulunan diğer parti müşahitleri bu duruma bir sınırlama getiremezler ve takip eden vatandaşlara sonuçları göstermek zorundadırlar. Bizler de burdan vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Tüm vatandaşlar kendi oy kullandıkları sandıklara sahip çıksınlar. Akşam 17.00'da sandıklar açıldığında herkesi oy sayımına davet ediyoruz. İzmir'de tek bir oyu çaldırmadık, heba olmasına izin vermedik, ikinci turda da tek bir oyun çalınmasına izin vermeyeceğiz"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.