TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muş’ta onlarca küçükbaş telef oldu

Muş'un merkeze bağlı 35 kilometre uzaklıktaki Kıyıbaşı köyünde besicilik yapan Mehmet Aydoğdu'ya ait 80 küçükbaş hayvan, henüz belirlenemeyen bir nedenle telef oldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 20:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 20:05
Kaynak: İHA
Muş’ta onlarca küçükbaş telef oldu

Muş'un merkeze bağlı Kıyıbaşı köyünde, Mehmet Aydoğdu'ya ait ahırda bulunan 80 küçükbaş hayvan, bilinmeyen bir sebepten dolayı aralıklarla telef oldu. Yaşanan bu olay, köyde büyük endişe ve üzüntüye neden oldu. Hastalıktan telef olan 80 koyunun yavrusu, komşulardan toplanan süt ile besleniyor.

Hayvanların ölüm nedeninin henüz tespit edilemezken, köy halkı ve yetkililer durumu araştırmak için harekete geçti. Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, köye gelerek detaylı bir inceleme başlattı. Yetkililer, ölümlerin kesin nedenini belirlemek ve benzer olayların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alarak çalışmalarını sürdürüyor.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Mehmet Aydoğdu, 80 küçükbaş hayvanının henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı telef olduğunu belirtirken, hasta olan hayvanlarının başında nöbet beklediklerini ifade etti. Son birkaç gündür günde 15-20 küçükbaş hayvanın telef olduğunu aktaran Aydoğdu, “Şu ana kadar 80 hayvanımız telef oldu. Bazı hasta hayvanlarımızı ise kesmek zorunda kaldık. Telef olan koyunların bazılarını toprağa gömdük, bazılarını ise açık alanda bekletiyoruz; onları da kısa süre içinde toprağa gömeceğiz. Telef olan koyunların yavrularını biberonla besliyoruz. Aksi takdirde, onların da açlıktan telef olma riski altında olduklarını düşünüyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Müdürlüğünden 3 defa veteriner ekibinin geldiğini belirten Aydoğdu, “Gerekli tahlilleri aldılar ve kullanacağımız ilaçlar konusunda bize yardımcı oldular. Ancak bugüne kadar olumlu bir sonuç alamadık ve ölümler devam ediyor. Biz gece gündüz hayvanların başında nöbet tutuyoruz. Çok zararım var ve mağdur durumdayım" şeklinde konuştu. Köy Muhtarı Mehmet Ayaz ise, Mehmet Aydoğdu'ya ait bu güne kadar yaklaşık 80 küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi. Köye gelerek inceleme yapan Tarım ve Orman Müdürlüğü Veterinerlerinden Emcet Akar, “Bize iki gün önce yapılan ihbarı değerlendirerek buraya bir ekip gönderdik. Buradan aldıkları numuneleri Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne gönderdik. Bugün otopsi yaptık. Yaptığımız otopsi sonucunda hayvan sahibine akciğer enfeksiyonu üzerine gerekli teknik bilgileri verdik. En kısa sürede sonuç almayı umuyoruz. Elazığ’dan gelen sonuçlarla burada yaptığımız analizleri birleştirerek net bir sonuç ortaya çıkaracağız. Bu süreçte antibiyotik tedavi uygulamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.