TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Leylek 'Efe' 13. kez geliyor

Aydın, sulak alanları ve göç rotalarıyla bilinen önemli bir bölge olarak dikkat çekmeye devam ediyor. 13 yıl önce halkalanan ve mahalle halkı tarafından "Efe" olarak adlandırılan bir leyleğin Söke'ye 13. kez geri dönmesi ilgi çekmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2024 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 13:52
Kaynak: İHA
Leylek 'Efe' 13. kez geliyor

Doğal güzellikleri ve zengin yaban hayatıyla bilinen Aydın her yıl olduğu gibi bu yıl da göçlere ev sahiplği yapmaya devam ediyor. 2024 yılının ilk leyleği, geleneksel olarak Gölbent Mahallesi'ne ulaştı. İklim değişikliğine bağlı olarak leyleklerin göç ayları değişiklik gösterse de, eşlerini bekleyen ve yuvalarını tamir eden leylekler, köy sakinlerini sevindirmeye başladı.

2011 yılında Gölbent Mahallesi'nde halkalanan ve "Efe" adı verilen leylek de bu yıl Avşar Mahallesi'ne geldi. 13 yıldır doğduğu topraklara göç eden bu leylek sayesinde halkalamanın önemi bir kez daha vurgulanmış oldu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş, "TATD kodlu leylek, 2011 yılında Söke'nin Gölbent köyünde halkalandı. Aynı leylek 15.03.2018 yılında Azap Gölü kıyısında beslenirken görülmüştü. EKODOSD'un yaptığı tespitle bu yıl Avşar köyüne geldiği belirlendi. Aynı leylek 2 defa gözlemlenmiş oldu. Şu anda tam 13 yaşında erkek bir birey. Leylekler için hayli ileri bir yaş olarak görülüyor. Halkalama çalışmalarının en güzel tarafı, leyleklerin kaç yaşına kadar yaşadıkları, hangi bölgelere geldikleri ve nerelerde beslendikleri konusunda önemli veriler sunmaktadır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bahatttin Sürücü: Zor bir Ağustos ayı olacak

Avşar Mahallesi'nde tespit ettikleri halkalı leyleğin "Efe" olduğunu fark ettiklerini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, şunları söyledi: "Baharla birlikte ülkemize geldiklerinde ve hatta uçarken görüldüklerinde insanlara büyük mutluluk veren leylekler yuvalara sahip çıkmaya başladılar. Avşar köyünde tespit ettiğimiz ayağında TATD kodlu halkalı leyleğin, 15 Haziran 2011 tarihinde, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD işbirliğiyle Aydın’ın Söke’ye bağlı Gölbent köyünde halkalandığı belirlendi. Avşarlıların Efe ismini koydukları leyleği takip edeceğiz. Umarız daha uzun yıllar yaşar. Kırsalda yaşayan insanların kendi ailelerinden gibi gördükleri leylekleri, göç tarihi olan Ağustos’a kadar zorlu günler beklemektedir. Şu günlerde yuvaya malzeme taşımaktalar ve yavruları çalılardan yaralanmasın diye yuvaya çevreye atılan atık maddelerden getirmekteler. Bu nedenle çevreye atık maddeler atılmaması, özellikle saman bağlamakta kullanılan plastik siyah iplerin toplanması leyleklerin sağlığı için çok önemlidir."

"Sulak alanları koruyalım"

Sürücü, sulak alanların leylekler için önemli olduğunu söylerken sözlerini şöyle nokataladı; "Beslenmelerini büyük ölçüde sulak alanlardan su kıyılarından sağlarlar. Ekosistem içinde çok önemli işlevi bulunan leyleklerin nesillerini sürdürülebilmesi, temiz bir çevre ve sulak alanların sürdürülebilir olmasıdır. Nisan ayında, Aydın’da yuvaların olduğu 104 köy ve yerleşim yerlerinde bu yılın leylek sayımlarını yaparak, geçmiş yıllara göre kıyaslamasını yapacağız. Kırsalda yaşayanların komşuları ve çiftçilerin yararlı dostları olan yaz göçmeni leylekleri ve beslenme alanları olan sulak alanları koruyalım, doğaya çöp atmayalım."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.