Çanakkale Boğazı'nda endişelendiren görüntü: Müsilaj yeniden baş gösterdi

Çanakkale Boğazı'nda bazı bölgelerde müsilaj tekrar görülmeye başladı. Balıkçılar arasında endişeye yol açan müsilaj görüntüsüyle ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, su sıcaklıklarına işaret etti

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2024 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2024 12:30
Kaynak: İHA
https://www.ilksesgazetesi.com
Çanakkale Boğazı'nda endişelendiren görüntü: Müsilaj yeniden baş gösterdi

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, son 1-1.5 aydır Güney Marmara’da balıkçılardan müsilajla ilgili şikayetler aldıklarını belirterek, su sıcaklıklarının 13.5 dereceye kadar çıktığını ve bu seviyenin müsilaj oluşturan organizmaların artmasına neden olduğunu söyledi. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkisi, kirlilik yükü ve yağışların artışıyla besin elementi yükünün de müsilajın yayılmasına katkı sağladığını vurguladı.

Sistemde kirlilik yükü var

2020’de yaşanan müsilaj sorununa değinen Büyükateş, “Deniz suyu sıcaklıkları, meteorolojik şartlar, rüzgar durumu çok önemli. Su kolonunda bir yoğunluk var ancak 2-3 haftadır biz bunun yüzeyde de görülmeye başladığını gözlemliyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi sistemin durgun olması ve özellikle su sıcaklıklarının müsilajı oluşturan organizmaların etkinliklerini kısıtlayacak düzeyin üzerine olması. Fotosentez aktivitelerinin bir şekilde kontrolde olabilmesi için su sıcaklıklarının 9 derece ve altında olması bekliyoruz. Şu anda mevsim normallerinde de değiliz. Su sıcaklıkları 13.5 derece ve zaman zaman üzerine çıkıyor. Dolayısıyla su sıcaklıkları düşüp sistemde rüzgarlılık arttıkça akıntılara bağlı olarak yoğunlaşmanın bir miktar azalacağını söyleyebiliriz. Bu organizmaların tüketicileri yok ya da çok sınırlı. Ayrıca sistemde bir besin elementi, kirlilik yükü var. Son dönemlerde oldukça fazla yağış almaya başladık. Bu da hem kentsel yüzey akışını hem de tarımsal yüzey akışıyla sistemin besin elementi yükünü arttırıyor. Sistemde de kontrol edemeyeceğimiz kısım iklim değişiminin etkileri, iklimlerin yer değiştirmesinin etkileri, mevsimlerin yer değiştirmesinin etkileri. Dolayısıyla bunu maalesef biz kontrol altında tutamıyoruz. Ancak kontrol edebileceğimiz kısım hangi kısım. Atıklarımızı kontrol altında tutabiliriz. Tarımsal girdileri kontrol altında tutabiliriz, yüzey akışını kontrol altında tutabiliriz. Buna önem vermemiz gerekiyor. Meteorolojik olarak önümüzdeki haftalara baktığımızda bir miktar sıcaklığın düşmesini ve rüzgar hareketliliğinin başlamasını bekliyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.