Antalya alarm veriyor: 93 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağı yok oldu

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kentin son 19 yılda tarım topraklarının yüzde 17'sini kaybettiğini belirterek, plansız ve çarpık yapılaşmanın tehlikeli sonuçlarına dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 14:22
Kaynak: İHA
Antalya alarm veriyor: 93 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağı yok oldu

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın tarım alanlarının alarm veren kaybı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çandır, son 19 yılda Antalya'da 93 bin 215 futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağının yok olduğunu belirterek, bu kaybın başlıca nedenleri olarak kentleşme, turizm, sanayi ve yol inşaatlarını işaret etti.

VERİMLİLİKTE BİRİNCİ, TOPRAK KAYBINDA DA ÖNDE

Antalya'nın tarımsal verimlilikte Türkiye'de birinci sırada olduğunu hatırlatan Çandır, kentin tarım topraklarının azalmasına rağmen yüksek üretim değerlerine sahip olduğunu vurguladı. Antalya, Türkiye'nin tarım topraklarının sadece yüzde 1,5'ine sahip olmasına rağmen, tarımsal üretimin yüzde 4'ünü ve tarımsal üretim değerinin yüzde 6'sını sağlıyor.

ÖRTÜ ALTI TARIMIN MERKEZİ

Örtü altı tarımda önemli bir yere sahip olan Antalya, Türkiye'nin sebze ve süs bitkilerinin yüzde 50'sini, örtü altı meyveciliğin ise yüzde 27'sini üretiyor. Ancak, plansız yapılaşma nedeniyle bu değerli tarım topraklarının hızla yok olması, gelecekte tarımsal üretimi tehlikeye sokabilir.

93 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYBEDİLEN TOPRAK

Çandır, Türkiye genelinde de benzer bir sorun yaşandığını belirterek, 2004 ile 2023 yılları arasında Türkiye'de 26 milyon 514 bin 688 dekar tarım toprağının kaybedildiğini açıkladı. Bu, yaklaşık 3 milyon 713 bin 542 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın tarım dışı kullanım nedeniyle yok olduğu anlamına geliyor.

TARIM TOPRAKLARINI KORUYALIM ÇAĞRISI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilen 'Büyükova Koruma Alanları'na tam anlamıyla uyulmadığını belirten Çandır, tarım topraklarının korunması ve sürdürülebilir tarım politikalarının uygulanması gerektiğini vurguladı. Çandır, “Tarım toprakları stratejik bir öneme sahip. Gelecek nesillerin sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak için bu toprakları korumalıyız” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.