TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

 4 Eylül barajı alarm veriyor: Geçmiş yılın sorunları geri mi dönüyor?

Sivas'ın önemli su kaynaklarından biri olan 4 Eylül Barajı, kuraklık ve yetersiz yağışlar sebebiyle ciddi bir tehlike altında

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 13:09
Kaynak: İHA
 4 Eylül barajı alarm veriyor: Geçmiş yılın sorunları geri mi dönüyor?

Sivas'ta geçtiğimiz yıllarda yaşanan su sıkıntısını çözmek adına Pusat-Özen Barajı ile birleştirilen 4 Eylül Barajı, bu yıl tekrar su seviyesinde düşüş yaşanmasıyla tehlike çanları çalmaya başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların az olması, 4 Eylül Barajı'nın su seviyesinin yaklaşık 1 kilometre çekilmesine neden oldu. Bu durum, geçmiş yıllarda yaşanan su sorunlarının geri dönme riskini gündeme getiriyor. Barajda oluşan küçük adacıklar ve balıkçıların dikkat çektiği bu durum, "Baraja girmek tehlikeli ve yasaktır" uyarısının yeniden önem kazanmasına sebep oldu. Su seviyesindeki düşüş, şehirde su sorununun artabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

“Hava bahar havası gibi hiç yağış yok”

Baraj ve çevresinin yağış almadığını belirten Hüseyin Dal, “Geçtiğimiz yıl kurak geçmişti ama bu yıl daha kurak geçiyor. Sanırım 1 kilometre daha baraj sularında gerileme olmuş. Şuan dağlarda kar yok, yağış yok hava bahar havası gibi hiç yağış yok. 1 yıl daha böyle devam ederse buradan şehre su verilmez. Barajın su seviyesi tehlikeli seviyeye düşer” şeklinde konuştu.

“30 yıldır ben böyle bir hava görmedim"

Barajın suyunun ilk defa bu kadar düştüğünü belirten İlhan Erdinç, “Önceden burası ilerde bulunan değirmene kadar su doluydu. Maalesef ki burada sular tamamen çekildi ve barajın 4 de 3’ü gitti. Bu yıl oldukça değişik bir iklim yaşıyoruz, kış mevsimini yaşamadık. Baraj çevresinde hiç yağış yok. Bu yıl ilk defa böyle bir şey yaşıyoruz, 30 yıldır ben böyle bir hava görmedim. Maalesef ki ırmaklarımız da bu durumda Yıldız ırmağı ve Kızılırmak da aynı durumda onlarda da su kalmadı. Daha önce bu yukarıdan olta atardık şimdi adacıklara geldik olta atıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.