TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarşıda hareketlilik var, kazanç yok: “Hiç kimse hayal kurmasın!”

Yeni normalleşmenin başladığı tarihten itibaren çarşıda gözle görülür bir hareketlilik başladığını ancak reele yansıyan bir kazancın elde edilmediğini söyleyen Başkan Girgin, “Kimse hayal kurmasın” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2021 07:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çarşıda hareketlilik var, kazanç yok: “Hiç kimse hayal kurmasın!”

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

1 Haziran 2021’de başlayan yeni normalin ardından Kemeraltı Çarşısı’nda yıllardır faaliyet gösteren esnafın nabzını tuttuk. Salgın dolayısıyla yaklaşık 2 yıldır zor zamanlardan geçen esnaf, canla başla çalışıp açığı kapatmak için mücadele etmeye devam ederken, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, sadece cumartesi değil, pazar günlerinde uygulanan yasakların da kaldırılması gerektiğini vurguladı. En çok iş yaptıkları günün pazar olduğunu söyleyen Girgin, saatlerin de genişletilmesi gerektiğini belirtti. Çarşıda gözle görülür bir kalabalığın olduğunu ancak, bu yoğunluğun kazanca dönüşmediğini söyleyen Girgin, “Kemeraltı istediği potansiyeli henüz yakalayamadı. Zaten sihirli bir değnek ile hemen düzeleceğimizi de kimse beklemesin. Hiç kimse hayal kurmasın” dedi. Deprem dolayısıyla taşınan İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının olmayışının da alışveriş yapan insan potansiyelini yok ettiğini kaydeden Girgin, tek umutlarının Kurban Bayramı olduğunu ifade etti.

KEMERALTI’NI ÖZLEMİŞİZ!

1 Haziran’da başlayan normalleşmeyle birlikte Kemeraltı’nda belirgin bir hareketlilik başladı. Esnaf lokantaları, kafeler başta olmak üzere tüm esnafın dükkanlarında yoğunluk yaşandı. “Bu günleri çok özlemişiz” diyen bir esnaf lokantasının sahibi, şunları aktardı: “Kafeler, esnaf lokantaları, fincanda kahve satan yerler doldu taştı. İnsanlarımız Kemeraltı’nı özlemiş. Biz de İzmirli müşterilerimize hasrettik. İnsanlar, karşılıklı aynı masada oturup yemek yerken çok keyifli olduklarını belli ediyorlar. Esnafımız, müşterisini çok büyük coşkuyla karşılıyor. İnşallah canlanma giderek artar, işlerimiz iyileşir de eski günlerimize döneriz” temennisinde bulundu.

TEKRAR KAPANMAMAK İÇİN…

Yeni normalleşmeyle birlikte esnafın moralinin yerine geldiğine vurgu yapan bir başka esnaf ise ‘tekrar kapanma’ korkusunu dile getirerek, “Kafeler, lokantalar, çerezciler, turşucular, çok güzel iş yaptı. Ancak düğün sezonunun açılmasına izin verildiği halde bu sektörde faaliyet gösteren dükkanlarımızda pek hareketlilik yok. Aşılamanın hızlandırılması, bizim umutlarımızın yeşermesini sağladı. Yaralarımızı sarmak için mücadelemizi sürdüreceğiz ancak aşılama bu hızla devam ederse, tekrar kapanma riski yaşamayız. Şu yazı iyi geçirmek için aşılamanın yaygınlaşmasını istiyoruz. Tekrar kapanmamak için esnafımız da, vatandaşımız da, kamuda görev yapan kim varsa, hepsi sorumlu davranmalı. Bir daha kapanırsak, kesinlikle altından kalkamayız” cümlelerini kullandı.

HİÇ KİMSE HAYAL KURMASIN!

Görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de “Bir şeylerin hemen yoluna girmesini hiç kimse bekleyemez” sözlerine yer vererek, “Pandemi, esnafı ciddi anlamda yordu. Maalesef istediğimiz sahiplenmeyi de göremedik. Yetebildiği kadar birileri yetti, yetemediği durumda da bizler yalnız kaldık. Bizim buradaki en büyük beklentimiz, daha önceki aylarda aşılamanın hızla yapılmasıydı. Bu doğrultuda kapanmanın gerçekleşmemesi. Aşılama geç olunca düzene girmek zor oldu. Peki, normalleşmeye geçildiği şu günlerde iyi durumda mıyız? Değiliz. Hiç kimse hayal kurmasın. Beklentimiz pazar günlerinin açılması ve saatlerin ileriye alınması. Çünkü düğün yerlerinin açık olması Kemeraltı’nı çok iyi besliyor. Şeker sektöründen tutun, ayakkabı sektörüne kadar… Kısıtlamalar yeni yeni kalkıyor. Bizim en büyük silahımız gurbetçiler. Gurbetçilerin gelmesini bekliyoruz. Onlar gelmeye başladığı an esnaf o zaman kendini toparlamaya başlayacak. İzmir’in parası şu an için buna yetmiyor. Çünkü İzmir çevresinde ne kadar fazla sanayi dahi olsa bunu Kemeraltı’na yansıtamıyoruz. Belediye binası gibi yoğun insan potansiyeli taşıyan bir yapı taşındı. Kaymakamlık yok, Valilik yok. Öğlen saatlerinde ya da akşamüzeri bahsini ettiğim o insan profili çok sık uğrardı. Şu an ‘işini gören’ o kesim burada değil” dedi.

YOĞUNLUK VAR, KAZANÇ YOK!

Kemeraltı’nın istediği potansiyeli henüz yakalayamadığını vurgulayan Girgin, “Bu bir süreç. Sihirli bir değnek ile hemen düzeleceğimizi de sanmıyorum. Gıda sektöründe özellikle halen bir iyileşme olmadı. Neden çözülemediğini bizler de anlayamadık. İnsanların cebinde parası yok. İnsanlar biraz daha temkinli davranıyor. İnsan hareketliliği bizim için çok önemli. Evet, bir yoğunluk var. Ama reele yansıyan bir kazançla karşı karşıya değiliz. Dükkanların içleri boş, insanların ellerine baktığınız zaman poşet yok. Belki bayrama doğru bir alışveriş söz konusu olur” bilgisini paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.