TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çalışanları asgari ücrete mahkum etmek zorunda mısınız?”

Asgari ücret tanımını yanlış bulduğunu kaydeden TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı Arıcan, “Neden asgari ücret? Çalışanları asgari ücrete mahkum etmek zorunda mısınız?” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2022 10:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Çalışanları asgari ücrete mahkum etmek zorunda mısınız?”

ÖZGÜR ŞENGÜL

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı Av. Ali İhsan Arıcan, Sultan Gümüş Kaya İle Birinci Sayfa programına katıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından zincir marketlere yapılan denetimleri değerlendiren Arıcan, yılsonunda belirlenecek olan asgari ücrete ilişkin de konuştu. “Asgari ücret kavramının göreceli olduğunu düşünüyorum” diyen Av. Arıcan, “Öncelikle şunu sormalıyız, neden asgari ücret? Çalışanları asgari ücrete mahkum etmek zorunda mısınız? Çalışanınızın deneyimi, eğitimi, verimi önemli değil mi? Dünyada böyle bir olay yok. Bir mühendisin maaşı da asgari ücret üzerinden belirleniyor, bir başka kişinin de. Nitelikli, niteliksiz ayrımı yapılmıyor. Asgari ücret Türkiye’de normal bir ücret haline geldi. Avrupa’da böyle olmadığını birçok bilim insanı aktarıyor. Siyasi kavgalar da asgari ücret üzerinden dönüyor. Bir asgari ücret sarmalında gidiyoruz ve devamlı ona hapsediyorlar. Bana göre asgari ücretin tanımı oldukça yanlış” dedi.

DOYMAK LÜKS OLDU

Doyma ve beslenme arasında büyük bir fark olduğunu kaydeden Arıcan, sözlerine şöyle devam etti: “Bir ekmek yeseniz de doyarsınız, ot veyahut pirzola da yerseniz doyarsınız. Doymak, açlık hissinin giderilmesidir. Beslenme ise daha farklı. Vücudunuzun, zihninizin, ruhunuzun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için almanız gereken gıdaların bütünüdür. Ben beslenme giderlerinin iyileştirilmesini, onun baz alınması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de vatandaşlar beslenmeyi bir tarafa bırakın doymakta dahi güçlük çekiyor. Doymak lüks oldu. Biz uzun zamandır beslenemiyoruz. Asgari ücret en azından DİSK’in açıkladığı düzeyde olmalı. Gerçi DİSK’in açıkladığı rakamlar dahi benim tanımladığım masrafları karşılayamıyor.” “Tüketici bu yılı inim inim inleyerek geçirdi” ifadelerine dikkat çeken Arıcan, “Enflasyon yüzde 185’in de üzerinde. Sokak en büyük örneği. Umarım önümüzdeki yıllarda daha refah bir şekilde yaşam süreriz. Ama bunun için de örgütlenmemiz lazım. Örgütsüz bir toplum olduğunuz zaman insanca yaşam mümkün olmuyor” bilgisini paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.