TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çakmak asgari ücretliye seslendi: “Sendikaların kapısına dayanın”

Asgari ücrete mahkum olan emekçilere seslenen Türk-İş’ten Çakmak, “Ne olursunuz sendikaların kapısına dayanın, gelin üye olun... Köle olarak çalışıp, köle olarak ölecek miyiz?” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2022 10:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çakmak asgari ücretliye seslendi:  “Sendikaların kapısına dayanın”

VEDAT ARAZ

Sultan Gümüş Kaya İle Birinci Sayfa programına katılan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, 2023 yılı asgari ücret rakamını değerlendirdi. Aynı zamanda ülkedeki bir diğer tartışma konusu olan vergi dilimine de değinen Çakmak, “Bizim bundan sonraki mücadele alanımız vergi dilimi olacak” dedi.

Öte yandan asgari ücrete mahkum olan emekçilere de seslenen Çakmak, “Ne olursunuz sendikaların kapısına dayanın, gelin üye olun... Hırsızlık yapmıyorsunuz, fabrikanıza, iş yerinize zarar vermiyorsunuz, patronunuza sövmüyorsunuz… Gelin anayasal hakkınızı kullanın, toplu sözleşme masanız olsun. Bugünü değil, yarını düşünmenin vakti. Köle olarak çalışıp, köle olarak ölecek miyiz?” çağrısında bulundu.

KAMUOYUNU TATMİN ETMEDİ

Hükümetin açıkladığı 8 bin 506 TL rakamının kamuoyunu tatmin etmediğini belirten Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Açıklanan rakam, açlık ve yoksulluk sınırının uzağında kaldı. Biz 9 bin TL dedik ama sıcak bakılmadı. Hükümet ve işveren yan yana geldi ve emeği bir tarafa bıraktılar. Bizim bundan sonraki mücadele alanımız vergi dilimi olacak. Şu an açıklanan ücret işçiye, sadece nefes aldırır” ifadelerini kullandı. Çakmak, ‘Türk-İş masadan kalkmasına rağmen, açıklanan rakamın sendikanın teklifinin altında kalması; hükümetin Türk-İş’i dikkate almadığını mı gösteriyor?’ sorusuna yanıt verdi. Çakmak, “Genel Başkanımızın da açıkladığı gibi hükümet, talebimizi dikkate almadı” dedi.  

SENDİKA OLARAK HEDEFİMİZ…

Çakmak, vergi dilimi konusundaki sözlerine şöyle devam etti: “Bundan sonraki süreçte ise asgari ücretin üstündeki kısmındaki vergi diliminin azaltılması, sabitlenmesi veya 1 yıllık asgari ücret tutarı kadar kısmının vergi diliminden muaf olmasına yönelik çalışmamız olacak… Bu saatten sonra artık sendika olarak bizim hedefimiz, işçiyi soyan vergi sistemi olacak. Bu vergi sistemini değiştirmek için de var gücümüzle çalışacağız. Fakat atacağımız adımlarla ilgili henüz karar verilmiş net bir şey yok. Bahsettiğimiz vergi dilimlerine yönelik çalışma henüz yasalaşmadı ama ocak ayı içinde bunun da halledilmesi gerekiyor. Biz de bu konuda bastıracağız ve ortaya çıkacak farkın işçinin cebine girmesini sağlayacağız.”

YETER Kİ ÜYE OL

Asgari ücrete mahkum olan emekçilerin örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Hayrettin Çakmak, “Dünya pandemiden çıktı. Adeta bir sınav verdik. 2022 yılını ite kaka götürdük. O yüzden 2023’e büyük bir heyecanla, umutlarla giriyoruz… Ben hiçbir zaman umutsuz olmadım. Düştük ama sonrasında da kalkmasını bildik. Asla umutsuz kalmayın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti herkese yetecek güçte. Herkesi yaşatır. Ve buradan asgari ücretlilere sesleniyorum, ne olursunuz sendikaların kapısına dayanın, gelin üye olun. Asgari ücrete mahkum değilsiniz. Sizler anayasal hakkınızı kullanabilirsiniz. Hırsızlık yapmıyorsunuz, fabrikanıza, iş yerinize zarar vermiyorsunuz, patronunuza sövmüyorsunuz. Gelin anayasal hakkınızı kullanın, toplu sözleşme masanız olsun. Refah ve huzur içerisinde yaşayın. Bugünü değil, yarını düşünmenin vakti. Köle olarak çalışıp, köle olarak ölecek miyiz? Biz Türkiye’de 20 iş kolunda 34 tane sendika ile hizmet veriyoruz. Sendikandan memnun değilsen, başka bir sendikaya geç kardeşim. Yeter ki üye ol” çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.