TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’in bütçesi 12,5 milyar TL oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12 milyar 500 milyonluk bütçesi mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Soyer, “Eminim ki Türkiye’de bu kadar başarılı bütçe yapan bir belediye yoktur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2021 12:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’in bütçesi 12,5 milyar TL oldu

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi kasım ayı olağan meclis toplantısının 6’ncı oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen oturum yaklaşık olarak 8 saat sürdü. Uzun süren meclis oturumunun gündeminde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı mali bütçesi ve performans programı gündemdeydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesinde gider tahmini olarak 12 milyar 500 bin TL olarak belirlendi. 2021 yılına göre gider bütçesinde 3 milyar 500 milyonluk artışa giden Büyükşehir’in 2022 yılı gelir bütçesinin ise 9 milyar 950 milyon TL olması bekleniyor.

YOKMUŞ GİBİ YAPAMAYIZ

Mecliste yapılan bütçe sunumunun ardından söz alan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Büyükşehir’in bütçesinin iktidar yönetiminden bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Özuslu, konuşmasında şunları söyledi: “20 yıllık iktidarı konuşmayacağız da neyi konuşacağız? İzmir bütçesi de buna dayanıyor. Kurun oynaması, milli gelirdeki düşüş, bunların hepsi bir araya geldiğinde daha az yol, daha az park, daha az çocuğa süt, daha az kişiye istihdam olarak bizlere dönüyor. Bunlar yokmuş gibi yapamayız. 2 hafta önce Ödemiş, Ovacık da kestane festivaline gittik. Üreticinin 3 sorunu var; gübre, ilaç ve mazot. Ben dedim ki ‘Geçen sene 190 TL aldığınız bir torba gübreyi bu sene 500 TL alıyorsunuz’ bir köylü amca kalkıp ‘Ne 500’ü 700’e alıyoruz’ dedi. Bugün önemli bir sorunumuz finansman tedariki. Şükürler olsun Büyükşehir Belediyemiz finansmanı sağlayabiliyor. Bugünlerde ülkemize sıcak para gelebilir, Cumhurbaşkanımızın Birleşik Arap Emirlikleri ile yapacağı anlaşma sonrası dolar üzerinden sıcak para girebilir. Tabii ki girsin, sevinç duyarız. Bu ülke ulusal Kurtuluş Savaşı’nda bizi mahvetmek isteyen emperyalizme karşı kan ve gözyaşı ile mücadele vererek ülkeyi kurdu. Bugün ekonomik buhranda bunu Kurtuluş Savaşı olarak açıklamaya çalışırsanız içeriden iki ses gelir” dedi.

GERÇEK FOTOĞRAF YOK

AK Parti adına söz alan Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise bütçe ile ilgili eleştirilerini sıralarken, şunları dile getirdi: “Bugün bütçe maratonunun sonlarına yaklaşıyoruz. Bütçe konuşuyoruz, esasında ben bütçe konuşmamı hazırlarken, faaliyet ile alakalı bir takım soru işaretleri vardı. Yani rakamsal mı gideyim yoksa faaliyetlerden mi diye. Daha öncesinde bütçeyi faaliyet ile değerlendirirken, CHP grubundan meclis üyesi arkadaşlarımız bir takım itirazlar ortaya koyuyordu. Ancak son 2 bütçe görüşmesinde faaliyet odaklı bütçe görüşmesi yapıyor CHP grubu. Bütçe deyince aklımıza ilk gelen para ve kaynak. Bunu deyince aklımıza gelen ilk şey yatırımlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin devasa bütçesini kullanan sizler bunu tabii ki kendi kişisel harcamanız için yapmıyorsunuz. Yatırım var deyince aklımıza ne geliyor? İzmir’in sorunları geliyor. İzmirlilerin beklentileri geliyor. Yine bir belediye başkanı olarak Sayın Soyer’in ve sizlerin verdiği vaatler geliyor. Bütçe değerlendirmesini kaynaklar, yatırımlar ve vaatler üçgeni üzerinden değerlendirmek istiyoruz. Meclis üyesi arkadaşımız komisyon başkanı olarak sunum yaptı. Gönül isterdi ki sunumlarda bir tane gerçek fotoğraf olsaydı.”

EN BAŞARILI BELEDİYEYİZ

Mecliste yapılan tüm eleştirilere yanıt vermek ve bütçe ile ilgili konuşmak için söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de bütçe ile ilgili şu konuşmayı yaptı: “Herkes çalışarak gelmiş ve çok seviyeli bir müzakere oldu. Hepinizi tebrik etmek istiyorum. Son derece modern bir görüşme oldu ve kırıcı olmadan seviyeli bir müzakere oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi egolarına yenilen sığ siyaset yapan bir meclis olmadığını herkese gösterdi. Bir kafa karışıklığı olduğunu da söylemem lazım. Özgür Bey söyledi ki ‘Konuların hiçbiri gerçek değil’, biz burada faaliyet raporunu konuşmuyoruz. Biz 2022 yılında nereye ne kadar para harcayacağımızı konuşuyoruz. Bu nedenle geleceğe dönük fotoğraflar var. Hele ki 2,5 yıl içinde 5 yıl için verdiğimiz vaatlerimin sorulduğu durum asla. Daha 2,5 senemiz var. Belediyeden merkezi hükümetten aktarılan para bütçenin yüzde 8’i. Doğru ama bu İzmir’den giden vergilerin ne kadarının geri geldiğinin sorulmayacağı anlamına gelmez. Bunun siyaseti olmaz, herkesin bunu sorması lazım. 2019’da 84, 5 milyar, 2020’de 94,5 milyar, 2021’de 97 milyar İzmir vergi ödemiş ancak aldığımızın toplamı 5,6 milyar. Yani İzmir 40 vermiş ancak 1 almış. İzmir’in merkezi hükümetten alması gereken yatırımın verdiğine yakın olmasını hayal ediyoruz. Biz çok uzun konuştuk ancak kararlarımızın yüzde 98’ini birlikte geçirmişiz. Bütçe başarılı! Bütçenin başarısını ölçen şey gerçekleşme oranıdır. Burada bütün mali hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız tebrik ediyorum. Eminim ki Türkiye’de bu kadar başarılı bütçe yapan bir belediye yoktur.”

Konuşmaların ardından 2022 yılı bütçesi ve performans programı oy çokluğu ile kabul edildi.

BÜTÇEDE NELER VAR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2022 Mali Yılı bütçesinde yatırım ve hizmet miktarı ile önce çıkan 19 ana başlık ise şöyle:

-Ulaşım yollarında asfalt kaplama, bakım, onarım ve düzenleme yapılması için 1 milyar 100 milyon TL,

-Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında Buca Metrosu için 510 milyon TL,

-Tramvay hatları yapımı için 301 milyon TL,

-Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık Metrosu yapımı için 250 milyon TL,

-Kamulaştırma çalışmaları için 201 milyon TL,

-Buca-Bornova arası sanat yapıları, tünel ve bağlantı yolları yapılması için 190 milyon TL,

-İzmir Opera Binası için 170 milyon TL,

-Kemeraltı ve çevresi yenileme alanı proje ve programları için 156 milyon TL,

-İzmir Hafif Raylı Sistemi araç depolama tesisleri yapım işi için 150 milyon TL,

-Süt Kuzusu Projesi için 117 milyon 500 bin TL,

-İhtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi yardım için 100 milyon 10 bin TL,

-Modern, yenilikçi, temalı yeşil alanlar projesi için 100 milyon TL,

-Haşerelerin üreme alanlarını periyodik olarak kontrol etmek ve ilaçlama yapmak için 97 milyon 680 bin TL,

-Akıllı trafik yönetim sisteminin geliştirilmesi için 96 milyon 800 bin TL,

-Araç ve iş makinesi alımları hizmeti için 80 milyon TL,

-Ulaşım yollarında alt ve üst geçit çalışmaları için 66 milyon TL,

-Belediye hizmet tesisleri, binaları ve depolarının yapımı, bakımı ve güçlendirilmesi 60 milyon TL,

-Yollardaki yağmur sularının uzaklaştırılması ve dere ıslahı yapılması için 50 milyon TL”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.