TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’de taşınmaz devri tartışması

Büyükşehir meclisinde Konak Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan üç ayrı taşınmazın Büyükşehir’e devrine karşılık ilçe belediyesinin Basmane’de yeni hizmet binasının yapımını üstlenmesi tartışmalara neden oldu

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2022 10:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’de taşınmaz devri tartışması

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) kasım ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde Kültürpark İzBB Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Oturumda İzBB’nin Konak Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan üç ayrı taşınmazın devrine karşılık ilçe belediyesinin Basmane’de yeni hizmet binasının yapımını üstlenmesiyle ilgili gündem maddesi tartışma yarattı. Konuyla ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Konak Belediyesi mülkiyetinde bulunan iki gayrimenkulün devredilmesi noktasında hemfikir olduklarını belirterek, “Konak’ın çok fazla gayrimenkulü yok, 7 bin 200 metrekare, üç emsalli Tepecik’teki bir mülkünün devrine karşıyız. Çünkü üç emsal 28 bin metrekare inşaat hakkı olan, ileride o bölge halkına hizmet edebilecek geçmiş yönetimin hizmet binası yapmak istediği, bizim bu dönem benzin istasyonu Konak’tan oy birliği ile getirmiş olmamıza rağmen burada ret oyu verdiğimiz noktada bu mülkün devrine karşıyız” dedi.

ÇÖKME İŞİNİ BİZ BİLMEYİZ

AK Partili Yıldız’ın eleştirilerine yanıt veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise “Tepecik Pazaryeri ile ilgili ikide bir ‘emsal’ deniyor, başkanımızın bize ifadesi; o parsele Büyükşehir’in ihtiyacını giderecek zabıta binası ve güvenlik binası yapılması noktasında. Burası imara falan açılmayacak. 5393 Sayılı Kanun kapsamında tahsis edeceğiz. Konak’ta ilçe başkanı düzeyinde siyasiler demeç verdi; ‘Büyükşehir, Konak’ın mallarına çöküyormuş’ diye. Çökme işini biz bilmeyiz. Çökme işi bizim kabiliyetimizde olan işler değil. Biz uzlaşı içinde başkanımızla anlaştık, başkanımız da bunu bizden istedi. ‘Büyükşehir Konak’a yardım yapmıyor’ diyorlar. Bütçelerimizde, kesin hesaplarımızda her şeyi görüyorlar.  Ekonomik verilerin bu noktada olduğu bu şartlarda Konak bütçesinden tek kuruş çıkmadan hem problemlerin çözümü sağlanmış olacak hem de bütçe kaynaklarını kullanmadan hizmet binası sağlayacağız. Biz yaptığımız işlerden eminiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e bu yaklaşımından, katkısından dolayı teşekkür ediyorum. Konak’a yakışır çok güzel bir hizmet binası yapacağız” diye konuştu.

HIZAL’DAN MÜFLİS, TEFECİ ÇIKIŞI

Batur’un ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da sert eleştirilerde bulunarak “İzBB asli görevi olan bir çok konuyu görmezden gelip, elinin tersiyle iterken, Konak Belediyesi için elzem olan bir hizmet binasının yapımı noktasında yapacağı desteği bir takım gayrimenkulleri  devralarak yapma iradesi ortaya koyması problem. Sayın ilçe başkanımızla ilgili bir ifade kullandı. Ben o ilçe başkanımızın kullanmış olduğu o ifadeyi şöyle kullanacağım; Müflis bir duruma düşmüş iş adamının mallarına çöken bir tefeci anlayışı ve zihniyetiyle yapılıyor. İzBB ilçe belediyelerine proje bazlı destekleri kapsamında Karabağlar Belediyesi’ne 11 milyon 293 bin. Bir Ayancık Belediyesi değil mesela 12 milyon. 12 milyondan daha az. Konak Belediyesi 5 milyon TL ödeme yapmış.  Bazılarına milyon bile değil binlerle destek olmuş. 26 Milyar bütçesi olan, diğer taraftan 1,4 Milyar TL bütçesi olan Konak Belediyesi yapım işinde aralarında gayrimenkul takası yapacak. Bu gerçekten içler acısı durum” ifadelerini kullandı.

ALAN DA VEREN DE MEMNUN!

AK Partili Hızal’ın ardından tekrar söz alan Başkan Batur ise eleştirilere yanıt vererek “Konak Belediyesi’ne bu kadar sahip çıkmaları beni duygulandırdı. Bizim krediyi alış tarihimiz; kredinin onaylandığı tarih 22 Haziran 2021, bu süre içerisinde bakanlıktan izin verilen tarih 30 Mart 2022, o günden bu yana da Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri herhalde yakından takip ediyorlar. 30 yıl sonra inşaat sektöründe mart ayından sonra bakanlık fiyat artışına gitti. Herhalde Türkiye’de yaşamıyorlar, inşaat sektörünü takip etmiyorlar. İnşaat sektöründe fiyatların bu kadar uçtuğu dönemde ve ‘kredi’ dendi, krediler çıktı ama krediler özel bankalardan alınacak. Kamu bankası değil. İller bankası, sizin aldığınız krediye kefil oluyor. Şu an krediye ulaşan kimse yok zaten. Bile bile faizi yüksek olan krediyi kullanacağım ama belediye başkanımızla yaptığımız çalışmayı kullanmayacağım! Belediyeciliği biraz biliriz. O konuda bize akıl vermeye kalkmayın. Zamanı geldiğinde kredi de kullanırız. Önemli olan hizmet sağlamaktır. Ülke nereden nereye geldi. Bütün her şeyin fiyatı katlandı. Belediyeler ayakta duruyorsa büyük başarıdır, belediye başkanlarını tebrik etmeniz gerekiyor ama tebrikle ilgili probleminiz var. Konak Belediyesi kendi ayakları üzerinde duran, yatırımlarını yapan herkesle uyum içerisinde çalışan bir belediye. Başkanımızın bizden böyle bir talebi oldu, bir kere daha istese bin kere vermeye razıyız. Hep Büyükşehir Başkanı mı verecek bir kere de biz veririz. Alan da veren de memnun. Size ne oluyor, anlamadım” dedi.

Görüşmelerin ardından söz konusu gündem maddesi oy çokluğuyla meclisten geçti.

Son Girilen Haberler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.