TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’de ‘taşeron’ isyanı: Evde bakım işçileri kadro istiyor!

Büyükşehir’in evde bakım biriminde çalışan taşeron işçiler, kadro talebiyle eylemlilik başlattı. Yarım gün iş bıraktıkları için haklarında tutanak tutulan işçiler, “Ya kadroya girelim ya da işsiz kalalım. Biz bunu göze aldık” sözleriyle isyan etti

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 03:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’de ‘taşeron’ isyanı: Evde bakım işçileri kadro istiyor!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Evde Bakım Birimi’nde çalışan taşeron işçiler, kadro talebiyle eylemlilik süreci başlattı. Birimde çalışan yaklaşık 81 taşeron işçi, güvencesiz çalışma koşullarına isyan ederek geçtiğimiz günlerde yarım gün iş bırakma eylemi yaptı. İş bıraktıkları için haklarında tutanak tutulan işçiler, “Artık canımıza tak etti. Ya kadroya girelim ya da işsiz kalalım. Biz bunu göze aldık” diyerek talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

TAŞERON ZULMÜNE SON

Haberde isminin yazılmasını istemeyen bir taşeron işçi, yıllardır güvencesiz ve taşeron çalışma düzeninde çalıştıklarını belirterek, “Pandemide ölümle burun buruna çalıştık, sesimizi çıkarmadık. Ekonomik kriz koşullarında düşük ücretle çalışmaya mahkum edildik. Yaşadığımız mağduriyetlerin giderilmesiyle ilgili girişimlerimiz muhatapsız bırakıldı, ötelendi, umursanmadı. Memnuniyet anketlerinde yüzde 97’ye çıkan oranımız belediyemizin yüzünü güldürdü ama biz sürünmeye devam ediyoruz. Artık bıçak kemikte. Bundan sonra sesimizin duyulması, sorunlarımızın çözümüne dair bizlerin muhatap kabul edilerek adım atılması için iş yavaşlatma eylemine başlıyoruz. Yaşadığımız mağduriyetler ortadan kaldırılana, çalışma koşullarımız düzeltilene ve en temel talebimiz olan belediye şirketlerinde istihdam edilene kadar eylemlerimiz devam edecektir” sözleriyle taşeron zulmüne son verilmesini istedi.

İŞ BIRAKAN İŞÇİLERE TUTANAK

İş bırakma eylemi yaptıkları için haklarında tutanak tutulduğunu dile getiren taşeron işçi, “Bizim kendi taleplerimiz belli. 6 yıldır bu hizmeti veriyoruz. Ama sürekli ihaleler, ihaleler… Bir şirket gidiyor diğeri geliyor… Şirket isterse bizimle çalışıyor istemezse çalışmıyor. Belediye de bununla ilgili hiçbir şey yapmıyor. Bu şekilde işsiz kalan çok arkadaşımız oldu. Maaşlarımızı bazen 3 ayda bir alıyoruz. Aldığımız maaş 11 bin lira ama bunun içinde yol ve yemek de var. Bize yansıtılan yemek ücret 22 lira iken dışarıda yediğimiz en ucuz yemek bile 60 lira. Bu konuda da kesinlikle çok mağdur kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

MOBBİNGE MARUZ KALIYORUZ

“Belediyenin kadrolu çalışanları tarafından sürekli dışlanıyoruz” diyen taşeron işçi, şöyle devam etti: “Bize verilen çay ocağı bile zemin katta. Bunların hepsi taşeron olduğumuz için. Normalde kadrolu şoförlerin odası varken taşeron şoförlerin odası yok. İdare bölümünün çay ocağını biz kullanamıyoruz. Taşeron olduğumuz için bize kullandırmıyorlar. O katta lavaboya bile girsek sorun oluyor. Hemen bize mesaj geliyor, ‘Arkadaşlar o lavaboyu kullanmayın’ diye. Bunları da çok yaşıyoruz. Ayrımcılıktan ziyade mobbinge maruz kalıyoruz. İki tane hamile arkadaşımız var. Normalde 32 haftalık olunca izne ayrılırsın. 36 haftalıkken bile çalıştı ve benimle birlikte 200 kiloluk hastayı kaldırmaya gönderdiler.”

ARTIK CANIMIZA TAK ETTİ

Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bütün taşeron işçilere kadro vereceğim” sözlerini hatırlatan işçi, “İktidara gelince taşerona son vereceğiz diyorlar ama durumumuz bu. Artık canımıza tak etti. Ya kadroya girelim ya da işsiz kalalım. Biz bunu göze aldık” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.