TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’de Cumhur İttifakı meclisi terk etti

Büyükşehir Belediye meclisi eylül ayı üçüncü oturumunda toplantı yeter sayısı tartışması yaşandı. Bir saat ara verildikten sonra tekrar toplanan mecliste Cumhur İttifakı üyeleri meclisi terk etti

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2022 21:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’de Cumhur  İttifakı meclisi terk etti

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) eylül ayı olağan meclis toplantısı üçüncü oturumu Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde Fuar Kültürpark 4 No’lu holde gerçekleştirildi. Toplantıda, Aliağa Çevre Kirliliği Sonuç Raporu ile ilgili önerge tartışmalara neden oldu. Önergeye göre, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan rapor, Büyükşehir’in ilgili daire başkanlıklarına sunuldu ve incelendi. Meclis ihtisas komisyonlarında da incelenen rapor sonucunda Aliağa’daki kirlilik sorununun sürdürülemez boyuta ulaştığı belirtildi. Bu rapor çerçevesinde alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmalar önergede yer aldı. Söz konusu önerge AK Parti ve CHP arasında tartışmalara neden oldu. Tartışmalar sonucunca Cumhur İttifakı meclis üyeleri meclis salonunu terk etti. Meclis Millet İttifakı üyeleri ile çalışmalarına devam etti.

OYLANMASINI SAMİMİ BULMUYORUM

Oturumda söz alarak hazırlanan raporun meclisten oylanmasının hukuki olmadığını savunan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Büyükşehir’in böyle bir yetkisi yok. Bu raporun bugün burada Büyükşehir’in görevi olmaksızın oylanmasını samimi bulmuyorum. Bu raporun meclisten geçmesi yasa ve yönetmeliklere aykırı. Raporun hazırlanmasına bir şey demiyoruz. Bu karar bizi gülünç duruma düşürür. Rapor meclis üyelerinden, meclisten saklanmış. Bu da yeni bir alışkanlık. Raporun hazırlanması elbette kıymetli ama rapor ve çevre hassasiyeti üzerinden siyasi prim elde edilmesini şov yapılmasını doğru bulmuyorum” dedi. Raporla ilgili Büyükşehir meclisinin karar alabileceğini belirten CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise “‘Büyükşehir’in görevinde değildir’ demek büyük bir haksızlık olur. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışma sonucunda yetki ve görevler verilmiş bakanlıkla iş birliği yapılması belirtilmiş. 2016 yılından beri çıkmayan bir yönetmelikten bahsediyorlar. Bazı cezaların caydırıcı olması ve tedbirlerin alınmasını istiyor. Biz CHP’li belediyeler olarak katılımcı demokrasiyi önemsiyoruz ve burada aldığımız kararı da birlikte çalışmayı öngören, yerel yönetimlere daha fazla inisiyatif sağlamasını öngören bu önergeyi kabul ediyoruz. Meclisimizin yetkisinde olan bir konuda karar alıyoruz” diye konuştu.

BİR SAAT ARA VERİLDİ

Konuya ilişkin CHP’li, AK Partili, MHP’li, İYİ Partili ve DEVA Partili meclis üyelerinin uzun süren tartışmalarının ardından oturumda AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe karar yeter sayısının bulunmadığını iddia ederek oylamanın yapılamayacağını öne sürdü. Bunun üzerine Başkan Vekili Özuslu, oturumda bulunan üyelerin sayılmasını istedi ve sayım sonucunda birleşime bir saat ara verildi. Bir saatlik aranın ardından yeniden açılan birleşim gerilimle başladı. Yeniden toplanan oturumda; AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, karar yeter sayısı olmadığı için meclise ara verme kararı alındığını öne sürdü. Hızal, şunları söyledi: “Gündemin birinci maddesini tartışıp ara verdiğimiz karar yeter sayısı aranıyordu, 44 artı bir, yani 45 sayısı bulunamadığından karar alınamadı. Neden 89 arkadaşı rahatsız edip çağırdınız. Dışarıdan bir kişiyi çağırsaydınız. Karar yeter sayısı olmadığından dolayı siz meclisi tatil ettiniz, ‘1 saat ara verdiğinizi söylüyorsunuz ama meclis tatil edildi. Meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda yönetmelik, ‘Meclis başkanı gün ve saatini tatil ederek en geç üç gün içinde meclisi tatil eder. Bu toplantının günü ve saati belirtilir. Gündemin duyurulması gereken usullerde ilan edilir’ diyor. Gündem ilan edildi mi arkadaşlar? Edilmedi. Dolayısıyla, önce bir 89 sayısını bulma ihtiyacı duydunuz, sayının olmadığını anladınız. Ama bu meclisin yeniden toplanması için sayıdan farklı olarak gündemin ilan edilmesi gerekiyor. Bize böyle bir ilan yapılmadı. Dolayısıyla bu meclisin şu halinde toplanması söz konusu olamaz.”AK Partili Hızal’ın ardından açıklamalarda bulunan Başkanvekili Özuslu, “Mecliste herhangi bir tutanak yok. Kayıtlar çok açık. İsteyen döner, bakabilir. Ben üzerine basa basa ‘Şu anda yaptığım salonda kaç meclis üyesinin tespitinden ibarettir’ dedim. Bir saat bileşime ara verdim. Büyükşehir Meclisi’nin eylül ayı üçüncü toplantısının birleşimine ara verdim. Çok nettir, her şey açıktır. Bunun itiraz yolları vardır, tartışma gereği duymuyorum” dedi.

CUMHUR İTTİFAKI MECLİSİ TERK ETTİ

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Başkan Vekili Özuslu’ya yönelik, “Meclisi yönetemiyorsunuz” çıkışında bulundu. Başkanvekili Özuslu ise, “Sizin sayenizde meclis yönetilemiyor. Üslup yok, usul sorunu var” yanıtını verdi. Bunun üzerine tansiyon yükseldi. AKP ve CHP meclis üyeleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Ardından meclis sakinleşti. Konuşmasına devam eden AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Eğer usul tartışması yapıldığında mikrofonu kapatıp konuşmama izin verseydiniz. Usul anlamında toplayan bir mecliste kalacak durumda değiliz. Cumhur İttifakı grubu olarak bu oturumda bulunmayacağız söylemim tutanağı geçsin” dedi. Başkanvekili Özuslu ise mikrofonu kapatmadığını dile getirdi ve önergeyi oylamaya sundu. Gerilim tekrardan tırmandı, AK Parti ve CHP meclis üyeleri arasında arbede yaşandı. Ardından Cumhur İttifakı salonu terk ederken kalan CHP’li İYİ Partili ve DEVA Partili meclis üyeleri gündem maddelerini görüşmeye devam etti.

ÜZÜCÜ BİR AKŞAM YAŞADIK

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, Cumhur İttifakı’nın meclis salonunu terk etmesine tepki gösterdi. CHP’li Aydın, “Büyükşehir ve demokrasimiz adına üzücü bir akşam yaşadık. Bir yönetmelik hükmünün bu kadar kötüye kullanılarak ve yorumlanarak önümüze konulması üzücü. Toplantı yeter sayısı ve önerge kabulü sayısı yeterli. İsterdik ki ne söyleyeceklerse, ne tartışacaklarsa bu mecliste olsaydı. Şu an muhalefet sıraları boş. Kendileri, İzmir halkının kendilerine verdiği muhalefet görevinden imtina ettiler. Hepimizin, birincil görevi bu meclisin çalışmasını sağlamaktır” dedi.

İZMİRLİLERE ŞİKAYET EDİYORUM

Yorucu bir meclis akşamı yaşandığının altını çizerek açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, “Demokrasiler, eğer gerçekten demokrasiden söz ediyorsak muhalefetle vardır. Muhalefet yoksa demokrasi de yoktur. 3,5 yıllık sürece İzmirlinin bakmasını istiyorum. Gerek başkanımızın gerek benim yönettiğim oturumlarda demokrasi dışı bir işlem vuku bulmuş mudur? Herhangi bir kimsenin söz hakkı kısıtlanmış mıdır? Sürelere bakmıyorum bile. Biz meclisi iktidar partisinin üyeleri olarak burada yapıyoruz. Görev yaptığım sürece bu meclisin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden ve aldığımız kararları sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesinden sorumluyum. Her bir meclis üyesi de bu meclisin sağlıklı bir şekilde karar alabilmesi için en başından en sonuna kadar bu sorumluluğu idrak etmek mecburiyetindeyiz. Terk ederek, salonun terk edilmesi aslında onların demokrasiye ne kadar inandıklarının da somut kanıtıdır. Demokrasi muhalefetle vardır ama meclis idaresinin iradesine saygı göstermektedir. İzmirlilere kendilerini şikayet ediyorum. Meclisi terk etmeleri elbette kendilerinin takdiridir. İzmir halkına havale ediyorum. Zamanı geldiğinde kendileri hesabını versinler. Bu meclisi bugün de yönetmeliklerin verdiği yetkiye ve çizdiği çerçeveye göre hakkaniyetle, hakla yönettik ve meclisi nihayete erdirdik. ‘Meclisi yönetemiyorsunuz’ demek boştur, aşağıya düşmüştür, safsatadır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.