TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükbaşta ırk değişimi gerekiyor

Hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar için çözüm önerilerinde bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, büyükbaş hayvancılık sektöründe ırk değişiminin olması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2018 07:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükbaşta ırk değişimi gerekiyor

KENAN YEŞİL / ÖZEL HABER

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılar üzerine konuştu. Çözüm önerilerinde bulanan Fazlı Yalçındağ, Türkiye’de büyükbaş hayvancılık sektöründe ırk değişimi olması gerektiğini belirterek, “Bizim önerilerimiz belli. Türkiye’de ırk değişimi olması gerekiyor. Büyükbaş hayvancılıktan bahsediyorum. Kombineli haritaya geçiş gerekiyor. Bu konuda bakanlıkla görüşlerimiz örtüşüyor. Aynı zamanda buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi, mümkün olduğu kadar az sayıya indirilmesi gerekiyor. Bakanlık da bunu istiyor ve bunun üzerinde yoğunlaşmış bir çalışma yapılıyor. 20 yıl önce doğan 3 çocuktan bir tanesi ölüyordu. Bu ölümler nasıl sağlık politikası ile önlendiyse, doğum yapan hayvanların yavruları da aynı hassasiyetle korunursa o kadar yurtdışına bağımlılığımız azalır. Bakanlığın bu konuda çok ciddi çalışmaları var. Bizim de bakanlığa aktardığımız konulardan bir tanesi buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi. Bakanımızın bu önemli konuya hassasiyetle yaklaştığını görüyoruz” dedi.

ÜRETİM VE TÜKETİM ARTIRILMALI
Küçükbaş hayvancılığa da değinen Yalçındağ, hem tüketimdeki hem de üretimdeki payın artırılması gerektiğini dile getirerek, “Bir diğer husus ise küçükbaş hayvancılık. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın sayısının artırılması gerekiyor. Hem tüketimdeki payın hem de üretimdeki payın artırılması konusunda isteklerimiz var. Bir başına sürüdeki üretimi artırmak Türkiye’deki et üretici problemini çözmez. Yanına alternatif çözümler koymak gerekiyor” diye konuştu.

FABRİKA BENZETMESİ
Dişi hayvanı fabrikaya benzeten Fazlı Yalçındağ, dişi hayvanların kesilmemesi gerektiğini vurguladı. Bir üreticinin ürünü para kazandırdığı sürece fabrikasını kapatmayacağını belirten Fazlı Yalçındağ, “Dişi hayvanlar fabrika gibidir. Bir üreticinin ürünü para ediyorsa o fabrikayı kapatmaz. Dişi hayvanını kesmez. Önemli olan dişi hayvandan elde edilen ürünün para etmesi, üreticiyi tatmin etmesidir. Bu süt için de, yavru için de, et için de geçerli. İnsan bindiği dalı keser mi? Ama karşılığında bir şeyler elde edecek ki malına sahip çıksın. Bu noktada da bakanla aynı noktadayız. Doğru iki tane değil, bir tane. Biz bunları 2009 yılından beri söylüyoruz” şeklinde konuştu.

ET KASAPTAN ALINIR
İthal et konusunda da açıklamalarda bulunan Yalçındağ, “İthal et konusu kendimize yeterli hale gelmemizle aşılacak bir problem. İthal et geçici bir çözümdür. Biz bunu hep söyledik. Önemli olan bu ülkedeki üretimin tüketimi karşılayacak noktaya gelmesidir. Onu da zaten sayın bakanımız da söyledi. ‘3 yıl içerisinde üretimimizi tüketimimizi karşılayacak noktaya getireceğiz’ dedi. Biz de buna yürekten inanıp destekliyoruz. Bakanlıkla birçok konuda anlaşıyoruz. Sadece ithal etin birkaç market zincirinde satılma mevzusunda anlaşamıyoruz. Etin doğru alınma noktası kasap dükkanıdır. Hiç ithalat yapılmamalı demiyoruz. İthalat da olacak ihracatta. Ancak doğru zamanda, doğru bir şekilde yapılması lazım” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.