TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bütçenin yüzde 60’ı altyapı yatırımlarına

İZSU Genel Müdürlüğü’nün, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayına sunmak üzere hazırladığı 2023 Mali Yılı bütçesi 14 milyar lira olarak belirlendi. Yaklaşık 8 milyar liralık kısmı kentsel yatırımlara ayrılan bütçe kapsamında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin revizyon çalışmaları ile Aliağa Yenişakran Atıksu Arıtma Tesisi gibi önemli projeler hayata geçirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2022 08:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bütçenin yüzde 60’ı altyapı yatırımlarına

Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi ile Ayrancılar Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. etap inşaatları tamamlanacak. Yıl içinde 53 paket atık su arıtma tesisi kurulacak. İZSU Genel Müdürlüğü 2023 yılında 270 kilometre de yağmursuyu ayrıştırma hattı yapacak.

“Dirençli Kent İzmir” vizyonu doğrultusunda önemli yatırımları hayata geçirmeye devam eden İZSU Genel Müdürlüğü, 2023 Mali Yılı Bütçesi’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayına sunmak üzere hazırladı. 12 bin kilometrekare alanda ve 30 ilçenin tamamında kesintisiz hizmet veren İZSU, 2023 yılı bütçesinin yarıdan fazlasını tarihi yatırımları İzmir’e kazandırmak için kullanacak.

Elektrik ve akaryakıtın bütçedeki payı yüzde 24
8 milyar liraya yaklaşan (7 milyar 966 milyon) dev yatırım bütçesi kapsamında, kanalizasyon, içme suyu, yağmursuyu ayrıştırma hattı yatırımları, içme suyu ve atık su arıtma tesisi yatırımları, dere ıslahları, temizlik çalışmaları, körfez dip çamuru tarama çalışmaları, enerji ve geri kazanım projeleri ile atık suyun geri kazanımı projeleri hayata geçirilecek.
İZSU Genel Müdürlüğü bütçesinin yüzde 24’ünü elektrik ve akaryakıt giderleri, yüzde 19’unu ise personel giderleri oluşturdu.



Atık su yönetimi için 3 milyar liranın üzerinde bütçe
Atık suların toplanması, arıtma tesislerine iletilmesi, taşıyıcı şebekenin ve altyapının oluşturulması, iyileştirilmesi ve atık suların arıtılarak yeniden kullanımını sağlamak için İZSU bütçesinden 3 milyar 133 milyon 630 bin liralık pay atık su yönetimine ayrıldı.

  • Bu kapsamda; Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin revizyonu ve Aliğa Yenişakran Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı, Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi ile Ayrancılar Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. etap inşaatları tamamlanacak.
  • Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz İkmal İnşaatı, Selçuk Atıksu Arıtma Tesisi, Kiraz Atıksu Arıtma Tesisi, Çeşme Alaçatı Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı ve Seferihisar Akarca Deniz Deşarjı projelerinin ise inşaatlarına başlanacak.
  • Ayrıca; Dikili, Çeşme Ovacık, Ödemiş Kaymakçı, Ödemiş Gölcük, Ödemiş Yolüstü, Selçuk Belevi ve Tire Gökçen Atıksu Arıtma Tesisleri projelerinin ise ihalesine çıkılacak.
  • Yıl içerisinde 53 adet paket atık su arıtma tesisi hizmete alınacak.
  • 2023 yılı içerisinde kent genelinde 183 kilometre uzunluğunda yeni kanalizasyon şebekesi imalatı ve 194,5 kilometre uzunluğunda bakım, onarım, yenileme ve kısa metrajlı kanalizasyon hattı imalatı yapılacak.

Sağlıklı ve kesintisiz içme suyu için 3 milyar 502 milyon liralık bütçe
Suyun erişilebilirliğini artırma ve kayıp kaçakları önleme çalışmaları için önümüzdeki yıl harcanacak toplam bütçe; 3 milyar 502 milyon lira olacak. Bu kapsamda;

  • Halkapınar Arsenik Arıtma İlave İçmesuyu Arıtma Tesisi işletmeye alınacak.
  • Aliağa İçmesuyu Arıtma Tesisi, Çeşme İçmesuyu Arıtma Tesisi Çamur Susuzlaştırma Ünitesi, Bayındır Karapınar, Bayındır Alanköy, Ödemiş Sekiköy ve Ödemiş Sarısu paket içme suyu arıtma tesisleri projelerinin imalatlarına başlanacak.

2023’te şebeke ve iletim hatlarının yapımı, mevcut hatların bakım ve onarım çalışmaları için kurum bütçesinden yaklaşık 1 milyar 807 milyon lira harcama yapılacak.

  • Kent genelinde 555 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi imalatı ile yaklaşık 483 kilometre içme suyu şebeke ve branşman hattında bakım, onarım ve yenileme çalışması gerçekleştirilecek.
  • Yıl içerisinde açılacak 80 adet yeni içme suyu sondaj kuyusu ile su sıkıntısı çeken mahalleler de kesintisiz ve sağlıklı suyla buluşturulacak.

Taşkın risklerini bertaraf edecek projeler
Dirençli kent İzmir hedefi doğrultusunda su taşkınlarını ve şiddetini azaltacak, afetlere karşı daha güçlü bir kent oluşturacak çalışmalar, 1 milyar 253 milyon liralık bir bütçeyle hayata geçecek. 2023 yılında şehrin altyapısı, yeni yağmur suyu hatları ve yağmur suyu ayrıştırma kanalları ile gelişmeye devam edecek.

  • Bu kapsamda kent genelinde 270 kilometre yağmursuyu ayrıştırma hattı yapılacak. Gökdelenler bölgesi, Güzelyalı ve Karataş havzası başta olmak üzere Konak, Karşıyaka, Çiğli, Karabağlar, Bornova, Buca ilçelerinin yağmursuyu sorununu çözüme kavuşturulacak.

Mevcut yağmur suyu hatlarını etkin ve verimli şekilde yönetmek amacıyla yapılacak bakım, temizlik ve benzeri çalışmalar için ise 362 milyon 442 bin liralık harcama yapılacak.
Sel ve taşkınları önlemek, etkilerini azaltmak için 2022’de yapılan yoğun çalışmalara ek olarak yapılacak dere ıslahı, bakım, onarım ve benzeri çalışmalar için kurum bütçesinden 164 milyon 164 bin liralık bir pay ayrıldı. Çalışmalar kapsamında 30,5 kilometre uzunluğunda dere ıslah, bakım ve onarım projesi yıl içerisinde hayata geçirilecek.

Daha temiz bir körfez
Daha temiz bir körfez hedefi doğrultusunda Körfez’e akan derelerin ağızlarında yürütülen dip çamur taraması çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmalar, Körfez’in temizlenme sürecinin hızlanmasını aynı zamanda yağışlarda suyun hidrolik akışını sağlayarak sel ve taşkınların da önüne geçmeyi amaçlıyor.
2022 yılında Bornova Deresi’nde 153 bin metreküp, Bostanlı Deresi’nde 54 bin 500 metreküp tarama çalışması tamamlandı. Peynircioğlu Deresi’nde ise bugüne kadar 40 bin metreküp tarama yapıldı.
Sığlaşma kaynaklı koku şikayetinin önüne geçecek çalışmalar kapsamında 2023 yılında Peynircioğlu, Organize Sanayi Bölgesi, Meles Deresi, Bostanlı sahili ile Çiğli Atıksu Arıtma tesisi çıkışında olmak üzere 2 milyon metreküp dip tarama çalışması yapılacak.

Yenilenebilir enerji projeleri
İZSU, iklim krizi ve kuraklık problemine yönelik kaynakların verimli kullanılmasını amaçlayan yenilenebilir enerji çözümleriyle inovatif ve sürdürülebilir projelere imza atıyor. Bu kapsamda 2023 yılında 4 ana pompa istasyonu, Emiralem stok sahası, Foça Gerenköy, İZSU depoları, Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi başta olmak üzere toplam 16 Mgw GES Enerji Santralinin ve Karabağlar yerleşkesinde 1 adet HES projesinin yapım çalışması tamamlanacak. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.