TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buca Cezaevi planı çıkışı: Yüzde 99 mahkemeden dönecek!

Bakanlığın yargıya taşınan Buca Cezaevi planlarına ilişkin konuşan Buca Belediye Başkanı Kılıç, “Yüzde 99 mahkemeden dönecek bu plan. Burası yeşil alan olsun ama bu işi hukuki normları göz önüne alarak yapmaya çalışacağız” çıkışını yaptı

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2023 13:07
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Buca Cezaevi planı çıkışı: Yüzde 99 mahkemeden dönecek!

ÇAĞLA GENİŞ

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın emekçileri ile bir araya geldi. Buca Bağ Evi’nde gerçekleşen buluşmada konuşan Başkan Kılıç, görev süresi boyunca hayata geçirdiği hizmetleri anlattı. Başkan Kılıç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Buluşmaya katılan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Kılıç, “Sizler bizim için olmazsa olmazsınız. Bizim hizmetlerimizi, yaptıklarımızı halka ulaştıran kişilersiniz. Özellikle yerel basın... İzmir’deki yerel basın kendi işine hem çok ilgili hem çok saygılı. Yerel basının daha iyi noktaya evrilmesi için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“373 MİLYON LİRA BORCUMUZ VAR”

Görevde geçen 4 yıl boyunca yapılan faaliyetler ve belediyenin mali durumu hakkında bilgi veren Kılıç, “2019 Mart’ında seçildik, mazbatamızı teslim aldık ve ardından başkanlık koltuğuna oturduk. Başkanlığın ne yazık ki bir tecrübesi olmuyor her ne kadar meclis üyeliği yapmış olsak da. Belediye başkanlığında belediyeye hakim olmak gerekiyormuş. İlk birkaç yılda zor oluyor ama sonrasında hakim olmazsan işin çok zor. Gerçekleşen bütçesi 219 milyon olması lazım. Hepinizin malumu gelecekteki projeleri öne çekmek amacıyla belediyeler borçlanırlar. Borçlanabiliyorsan borçlanmak iyidir de. İki katına yakın borç yükümüz vardı. 900 milyon civarı olacak gerçekleşen bütçemiz. Şu anda borcumuz yaklaşık 373 milyon lira. Yapılandırmaları ve faizleri kapsıyor. Cari borç dediğimiz sıfırlanmış durumda. Borcumuz yok denecek kadar az. Bir belediyede mali disiplini sağlamadan ortaya eser çıkarmak çok zor bir olay. Geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Buca Belediyesi hem İzmir’in en büyük bütçesine sahip belediye. Sadece üniversitede 100 bin öğrencimiz var.  40-50 bin civarında mülteci nüfusu var. Buca’daki gündüz nüfusu 800-900 binlere ulaşıyor. Bu yüzden bu yükü kaldırabilmek için bütçe çok önemli” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL YARDIMLARDA AŞTIK”

Sosyal yardımlar noktasında yapılanları da anlatan Kılıç, şunları söyledi: “Göreve geldikten sonra hiç beklemediğimiz bir pandemi ile karşılaştık. Çok zor oldu her kurum için, Buca Belediyesi için de. Yaptığımız sosyal yardımlar, esnafa ulaşmamız... Ardından bir deprem yaşadık. Hepimiz için ciddi bir travma oldu. Buca’daki çarpık kentleşmeyi gördük. Yüzde 80’inin depremde hasar görecek binalarla dolu olduğunu gördük. Burada bir ev yapılmış, yolu ona göre yapmışız. İdeal olan yolu yaparsın sonra konutlar gerçekleşir ama Buca’da 1950’li yıllardan itibaren çarpık kentleşme ve nüfus artışından dolayı bu noktaya evrilmiş durumdayız. Ama elimizde hala bir seçenek var. Buca sosyoekonomik açıdan orta altı gelir seviyesine sahip vatandaşlardan oluyor. O yüzden sosyal yardım yapmak gerekiyordu. Buca Belediyesi bu konuda kendini aştı diyebiliriz. Ova bölgesinde ulaşmadığımız vatandaş kalmadı. Bir kurs hedefimiz var. 3 bin öğrenciye hizmet vereceğiz. Gençlerimizi üniversiteye hazırlıkta yalnız bırakmak istemediğimizi gösteriyoruz. Hiçbir satış yapamadık. İlana çıktık ama olmadı.”

“HİZMETİN SİYASETİ OLMAZ”

Yıkımı gerçekleşen Buca Cezaevi hakkında da önemli mesajlar veren Kılıç, “Buca’da hizmetin siyaseti olmaz şiarıyla yola çıktık, yoksa kolay kolay kalkacak bir olay değildi Buca Cezaevi. Yeni bir cezaevi yapmadan bunun kalması açıkçası çok zordu ama hizmetle siyaseti karıştırmamak lazım, el birliğiyle çalışmak lazım dedik. Sonunda kaldırıldı. Yerine ne olacağı ise şu an İzmir’in en önemli gündem maddesi. Buca’ya yakışmayan bir kütleydi. Buca’nın bir meydanı yok. Deprem ya da siyasi parti lideri geldiğinde bir alan yok. Stadın alım prosedürünü başlattık, aldığımız takdirde ilçemize bir meydan kazandıracağız. Benim dönemim bittiğinde, Buca Belediyesi tamamen kendi araç filosuna kavuşmuş olacak.

“UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI ÇOK FAZLA”

İlçe nüfusunun dezavantajlı kesimleri için yapılan hizmetlere de değinen Kılıç, “Türkiye’nin ilk engelsiz tamir istasyonunu kurduk. Verdiğimiz hizmet sayısı şu an 3 bini geçti. Birçok ile eğitimlerini verdik. Engelli Merkezi’miz mayıs ayında bitecek. Kadınlar için tam gün çalışan kreşler projesi başlattık. Kadınlar için psikolojik danışma hattı kurduk. Buca’da uyuşturucu bağımlılığı çok fazla. Bununla mücadele etmemiz lazım. Yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. İki mahallede kapalı spor salonu ve yüzme havuzu projesi yaptık, ekim ayında bitmiş olacak. Bir belediye lokantasını hizmete geçiriyoruz; Çevik Bir’in karşısında. Ücret sadece maliyet olacak. Günde 2 bin kişi kapasiteli bir hazırlık yapıyoruz. Ufuk Mahallesi planları önümüzdeki ay meclise geliyor. Yaşanabilir bir Buca hayalimiz var. bunun için de en önemli kriter imar planlarıdır. Bu planlar hem kenti kurtaracak hem de tüm İzmir’e örnek olacak” dedi.

“İLLA ELEŞTİRİ YAPACAKLAR!”

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıç, “Buca Belediye Meclisi’ndeki muhalif meclis üyelerine kaç puan verirsiniz?” sorusuna, “On üzerinden on verirdim. Onlar kadar bağıran, eleştiri yapan meclis üyesi zordur herhalde. Bize nasip oldu. Her mecliste özellikle konu olmayan mecliste bile illa eleştiri yapacaklar. Normaldir ama Buca’da biraz fazla” yanıtını verdi.

DİPLOMASİ YAPILMASI GEREKİYOR

Buca Cezaevi ile ilgili sorulara ise toplu yanıt veren Kılıç, “Kaldırılması zor ve meşakkatli bir çalışmaydı. Defalarca bakanlığa gittik. Bizim öncelikli amaçlarımızdan biri yolu kaldırmaktı. Cezaevinin tamamı kalkmış oldu. Cezaevinin bulunduğu alan kadastral bir parsel değil. Kesinleşmiş bir planı var bu alanın. Bu alanın 2003 yılının 6. ayında onaylanmış kesinleşmiş bir imar planı var. Bu planda 25 bin metrekarelik alanda paralı ticaret merkezi yani AVM görünüyor. Burada bir plan var. Kamuya artı değer yaratılmış mı? Benim belediyem yapmış bunu zamanında. Artı değer ortaya çıkmış. Otopark, yeşil alan, ilkokul arazisi var. AVM’yi terk edemez. Bu işte bir diploması yapılması gerekiyor. Biz burada tartışırken kentli kaybediyor. Ben hukukçuyum, sahip çıktı desinler demesinler. Ben inandığım şey üzerinden çalışmamı yapıyoruz. İmar çalışması yapıyorum. Hukuki noktaların üzerinden gitmekle mükellefim. Tunç Başkan ile aynı noktadan ilerliyoruz” dedi.

YÜZDE 99 MAHKEMEDEN DÖNECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın söz konusu cezaevi alanı ile ilgili hazırladığı planları değerlendiren Kılıç, “Bakanlığın planına itiraz ettik. Yüzde 99 mahkemeden dönecek bu plan. Takas için bir yer planlaması yapıyoruz. Burası yeşil alan olsun istiyorum. Tunç Başkan da öyle. Ama buranın mevcut bir planı var. Danıştay kararlarından bahsediyorum. Yeşil alan olsun ama olurken de kurumların cebinden bir şey çıkmasın bunun için de planlama sürecini yapalım diyoruz. Ya da yargı der ki bedelsiz...” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.