TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bu sistemi ihraç etmeliyiz”

Türkiye’deki yeminli mali müşavirlik sisteminin dünyada olmadığını ve bu sistemin ihraç edilebileceğinin altını çizen İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Zengin, EYT’liler ile ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2022 11:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bu sistemi ihraç etmeliyiz”

NURETTİN BAKİ

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin ve Yönetim Kurulu ve Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi işbirliğinde Swistoel Büyük Efes’te bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, İzmir YMMO Başkan Yardımcısı Erman Türkmen, YMMO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Pınar, Oda Sekreteri Birol Kabaca, Sayman Mahmut Celal Özlü, EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demircan ve EMD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. EMD’nin sahada görev alan üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda değerlendirmelerde bulunan İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, Türkiye’deki yeminli mali müşavirlik sisteminin dünyada olmadığını ve bu sistemin ihraç edilebileceğinin altını çizdi.

BU SİSTEMİ İHRAÇ ETMELİYİZ!

Yeminli Mali Müşavirlerin, işletmelerin muhasebe kayıtlarını inceleyip denetleyen ve düzenlediği raporu ilgili kurumlara sunan kamusal bir hizmet sağlayan kişiler olduğunu söyleyen Zengin, “Dünyada, Türkiye’deki gibi vergiyi doğrudan denetleyerek vergi dairesine sunan bir yapı yok. Sadece Türkiye’de yeminli mali müşavirlik var. Bu sistemi tanıtıp yurt dışına ihraç etmemiz lazım. Hollanda, Türkiye’deki sistemi uygulamaya çalışıyor” dedi.

35 BİN İŞLETMEYİ DENETLİYORUZ

Şu anda 8 bin civarında vergi müfettişi bulunduğunu ancak bu rakamla bile vergi inceleme oranının yüzde 2’yi bulamadığını, oranın yüzde 1,68’te kaldığını belirten Zengin, “Bir anlamda, vergi müfettişlerinin yaptığı işin özelleştirilmesini yapıyoruz. İşimizin önemli bir kısmını vergi iadeleri oluşturuyor.  35 bin civarında işletme Türkiye genelinde hesaplarını yeminli müşavirlere denetlettiriyor. Bu sayının yaklaşık 150 bini bulması lazım. Hem vatandaş, hem işveren hem de devlet için adeta kasko sigortasıyız. Böylece vergi daha doğru şekilde kamunun elinde geçiyor. Vatandaş da farkında olmadan alabileceği cezalardan kurtuluyor. İşletmeler bu konudaki giderlerini vergiden düşebildikleri için bir masraf da olmuyor” diye konuştu.

DEVLETİN CAZİP İMKAN SUNMASI LAZIM

Bir işletmenin cari yıla ait hesaplarının, kayıtlarının uygunluğunun incelenmesi, raporlanması ve idareye sunulması işlemi olan tam tasdik hizmeti ile ilgili bilgilendirme yapan Zengin, “Ülke genelinde bu hizmeti 35 bin işletme alıyor. Kendini gönüllü olarak denetlettiren işletmelere devletin cazip bir imkan sunması gerekiyor. Ayrıca, KOSGEB tarafından denetim ücretlerinin bir kısmının karşılanmasını istiyoruz. Bazı işletmeler için de tam tastik zorunlu hale gelmeli. Maliye Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapıyor” değerlendirmelerinde bulundu.

NİTELİKLİ PERSONEL KAYBI OLACAK

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası’nın ocak veya şubat ayı gibi çıkmasının planlandığı bilgisini veren Zengin, “İşverenin üzerine bu konuda gelebilecek yükler kamu tarafından finanse edilebilir. Yoksa hem nitelikli personel kaybı olacak hem de yüklü miktarda kıdem tazminatı ödemek zorunda kalınacak.  Çok sayıda toplu tazminat ödemek, finansman yükü getirecektir. Kamunun, faizsiz veya düşük faizli kıdem tazminatı kredisi vermesi bir önlem olabilir. İkinci olarak, kıdem tazminatı fonu konusu tekrar gündeme alınıp benzer sıkıntılara karşı düzenleme yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.