TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitkisel Beslenme Ve Sağlıklı Yaşam

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2022 08:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2022 08:37

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin gerekli olduğu çok sık vurgulanan bilimsel bir gerçektir. Sağlıklı ve dengeli beslenme tarzında bitkisel besinlerin de çok özel bir öneme sahip olduğu da sıkça vurgulanmaktadır. Özellikle, bağışıklık sistemini geliştirebilmek ve güçlendirebilmek için önerilen beslenme yöntemleri arasında bitkisel beslenme büyük önem taşımaktadır.

Vücudun savunma sistemi olarak bilinen ‘bağışıklık sisteminin’ güçlendirilmesi için de özellikle bitkisel beslenme tarzının önem taşıdığı bilinmektedir. Birçok klinik araştırmada, bitkisel temelli beslenmenin bağışıklık sistemini desteklenmesinin mümkün olabileceği vurgulanmaktadır. Bağışıklık sistemi, insan vücudunun tehlikeli etkenlere karşı korunmasına ve sağlıklı yaşam koşullarına yönelik tüm tehditlere karşı hayatta kalabilmesine yardımcı olan doğal bir savunma sistemi olduğu için, bitkisel beslenme de son yıllarda büyük önem kazanmakta ve bitkisel temelli beslenme yöntemlerinden olan “vegan ve vejetaryen beslenme” tarzları tüm dünyada yaygın olarak kabul görmektedir.

Bitkiler, insan sağlığı için faydalı birçok bileşik içerir. Bu nedenle bitkisel beslenmenin sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olduğu sıkça vurgulanmaktadır. Bitkisel beslenmenin sağlıklı yaşam adına olumlu yönlerini konu alan araştırmaların sayısı arttıkça ve incelemeler derinleştikçe, bitkisel beslenmede önem taşıyan bazı özel kimyasal bileşikler tanımlanmış ve bu biyokimyasal maddelerin sağlık açısından belirlenen yararları açıklanmaya çalışılmıştır. Flavonoidler, bitkisel beslenmeyle alınan sağlık açısından çok olumlu katkıları olan çok iyi bir örnektir. Flavonoidlerin, birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunması nedeniyle, birçok açıdan sağlığı koruyucu özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Bitkisel beslenmenin insan sağlığı üzerindeki olumlu metabolik ve fizyolojik etkilerini konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda; flavonoidlerin çok çeşitli meyve, sebze ve şifalı bitkilerde bulunan, bitkisel temelli bileşiklerin özel bir grubu olarak, güçlü antioksidan aktiviteye sahip olmaları nedeniyle, sağlıklı yaşam adına birçok potansiyel faydalarının olduğu vurgulanmaktadır.

Bitkisel beslenmenin etkileri konusundaki çalışmalarda “flavonoidlerin” 6000’den fazla farklı bileşiği kapsadığının fark edilmesi ve her bileşiğin benzersiz olması; sağlıklı bir yaşam için bitkisel beslenmenin olumlu katkılarının ortaya konması adına önem taşımaktadır. Flavonoidler grubu içinde olan bileşiklerin sağlık yararlarını bir bütün olarak incelenirken, bu flavonoidler grubu içindeki bileşikler arasında belli bir benzerlik olsa da, hiçbir flavonoid bileşiğinin diğer biriyle tam olarak aynı özelliklere sahip olmaması oldukça dikkat çekicidir.

Sağlıklı yaşam sürecinde önemli fonksiyonlarının olduğu bilinen “antioksidan savunma” sisteminin, bitkisel beslenme yöntemlerinin doğal, dengeli beslenme tarzıyla güçlendirilmesiyle, bağışıklık sistemin çok daha fonksiyonel bir fizyolojik görev üstlenebileceği gözden uzak tutulmamalıdır. Böylelikle, insan vücudundaki organ ve sistemlerin sağlıklı, dengeli çalışmasıyla birlikte, organizmanın tüm iç ve dış zararlı etkenlere karşı etkin ve kalıcı bir direnç gösterebilmesiyle birlikte bireyin içinde bulunduğu sağlıklı yaşam koşullarının geliştirilebilmesi mümkün olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.