TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Birbirinden eşsiz şakalarla 1 Nisan Hikayesi

Nisan denilince akla ilk gelen 1 Nisan Şaka Günü oluyor. Çıktığı tarihlerden itibaren her yıl 1 Nisan’da insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. Günün özelliği ile ilgili pek çok rivayetler bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2023 08:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Birbirinden eşsiz şakalarla 1 Nisan Hikayesi

RIDVAN AKÇAY

Şaka Günü, Türkiye, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dâhil dünyanın pek çok ülkesinde bilinmekte. Nisan 1 şakası ile ilgili farklı kültür, inanç ve dillerde rivayetler bulunmakta.

Şaka geleneğinin ortaya çıkmasıyla birlikte birçok görüş meydana geliyor bunlardan biri de en çok inanılan ve bilinen, Fransa’da insanlar bugünkü şaka gününe Poisson d’avril diğer adıyla Nisan balığı olarak adlandırırdı. Fransız Kralı IX. Charles, 1564 yıllarında yılbaşını 1 Ocak’a aldı. Bunun öncesinde Avrupa’da yaygın olan yıl başlangıcı ise 25 Mart’tı. O zamanın iletişim sıkıntılarından dolayı Fransa kralı’nın bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar protesto amaçlı eski adetlerine devam ederek 1 Nisan’da parti düzenlediler. Fransa halkı bu sırada 1 Nisan’ı yılın ilk günü olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar artık gelenek haline gelmeye başlar. 1 Nisan’ı yılbaşı olarak kabul edenlere ‘Nisan Balığı’ denmeye başlanır. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ay olduğu anlaşılınca Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası halinde görmeye devam ettirdiler. Oradan da tüm dünyada bir şaka günü olarak yayıldı.

İran’da ise 1 Nisan’a eşdeğer olan ‘Farvardin 13’ünde(Farvardin 13’ün yalanı)’ şaka yaparlar. Farklı efsanelerden biri olan Pagan kültüründe 1 Nisan’da ‘Fous’ bayramı olarak kutlanır. Antik Roma’da ‘Hilarya’ adıyla bayram olarak kutlanmaktadır. Hindistan’da ise 1 Nisan yerine 31 Mart’ta ‘Holi’ adıyla kutlanır.

TÜRKİYE’DE 1 NİSAN GÜNÜ

Ülkemizde diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi 1 Nisan günü şaka yaparak geçirilmektedir. Daha çok okullarda çocuklar ve gençler arasında yaygın olarak görülür. Bu nedenle 1 Nisan günü ülkemizde de kişiler kendilerine şaka yapılabilme ihtimaline karşı dikkatli davranmaktadırlar. Genel olarak ülkemizde 1 Nisan, masum şakalar eğlenceli anların yaşanmasını sağlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.