TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Kolaj İşçisinin Günlüğü: Türkiye’de ilk futbol kolajı

Ürettiği eserlerle dikkat çeken Kolaj işçisi Gürkan Develi, “Türkiye’de bir ilk olan Futbol kolajımı eğitim amaçlı okul olarak görüyorum. Kolaj çalışmalarımı gören spor severlerin, gençlerin sporun diğer yönlerini araştırmaya ve sorgulamaya teşvik ediyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2023 07:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir Kolaj İşçisinin Günlüğü: Türkiye’de ilk futbol kolajı

Pandemi sürecinde evde ressam eşinin atölyesinde kolaj sanatını öğrenen, üretimlerini dostlarıyla ve sanatseverlerle paylaşan, kolaj sergileri ile ilgi uyandıran Kolaj işçisi Gürkan Develi ile atölyesinde bir araya geldik. Çeşitli meslek kollarında çalıştıktan sonra emeklilik döneminde ürettiği eserler ile kolaj severlerin dikkatini çeken Gürkan Develi; kolaj işçiliğine ilk başlangıç sürecini, gelişimini ve sergilediği eserlerin toplumsal konulara yönelik olduğunu gazetemize anlattı. “Bir Kolaj İşçisinin Günlüğünü” atölyesinde eserlerini inceleyip gözlemledik. Gürkan Develi, Türkiye’de ilk olan futbol kolaj çalışmasını neden yaptığını açıklayıp sporun ve futbolun birleştirici gücüne yönelik mesajlar verdi.

KOLAJ TOPLUMUN HAFIZASIDIR

Kolaj çalışmalarınıza nasıl başladınız? İlk kolaj serüveninizi bizimle paylaşır mısınız?

Pandemi döneminde evlere kapandığımızda farklı şeyler ilgimi çekmeye başladı. Eşim ressam olduğu için eşimin çalışmalarını gözlemliyordum. Daha sonra eski gazete sayfaların kesmeye ve toplamaya başladığımda bu işe heveslendim. Kendiliğinden içimden gelerek tutkuyla kolaj yapmaya başladım. Belgeleri ve fotoğrafları topladığımda görsel zekâmın, hafızamın güçlü olduğunu eşim ifade etti. Eşimin beni teşvik etmesiyle motive oldum ve daha çok eser üretmeye devam ettim. Kolaj çalışmaları toplumun hafızasını ve belleğimi diri tutan çalışmalardır.

Kolaj çalışması nedir? Okuyucularımıza kolaj için bilgi verir misiniz?

Kolaj daha çok eski gazete, resimlerden, tahta ve bezlerden yapılabilir. Bu konunda elektronik kolajlarda üretiliyor. Kolaj üretimi Dünya’da yaygın ama Türkiye’de maalesef önemi yok… Bizim ülkemizde ressamlar tarafından kolaj çalışmaları pek talep edilmez fakat Avrupa’da daha gelişmiş bir sanat olduğunu söyleyebilirim. Özellikle gençlere farklı düşünce biçimlerini geliştirdiği için kolajı tavsiye ediyorum. Hayat devam ettikçe insan öğrenebilir ve üretebilir. Farklı alanlarla uğraşmak diğer disiplinlerden beslenmek çok önemli… Bende kolaj çalışmalarımda mümkün olduğunca farklı disiplinlerden beslenerek hayal dünyamı geliştiriyorum.  Kolaj ile uğraştığımda gündelik ve sosyal hayatın getirdiği stres, sıkıntıyı atarak deşarj oluyorum. Her bir kolaj çalışması bir serüvendir, bu serüvenin nerede biteceği belli olmadığı için her zaman heyecanlıdır. Düşüncelerinizi geliştirerek aklınızdakileri esere yansıtabilirsiniz.

KOLAJ TARİHE IŞIK TUTUYOR

Eserlerinizde daha çok hangi konulara yer veriyorsunuz? En çok ilgi çeken çalışmalarınız neler?

Eserlerimde çok farklı konulara yer veriyorum. Ekoloji, tarih, kadın, tarım, doğa ve toplumsal olaylara dair konuları işliyorum. Yaptığım çalışmaları görenler ilk önce şaşırıyor, farklı tepkiler verebiliyor. Bir kolaj esasında tarihe ışık tutuyor. Tarihsel bir yolculuk içeren kolaj çalışmalarında araştırma ve çalışma çok önemli… Kolaj çalışmalarında kendinizi sınırlandırmanıza gerek yok, hayal dünyanızın zengin olması gerekiyor ki yaratıcı ve özgün eserler üretebilirsiniz. Aklıma gelen konuları eserlerime yansıtmak istiyorum.

Futbol kolaj çalışmanız Türkiye’de bir ilk mi? Futbol kolaj çalışmanızdan bahseder misiniz?

Futbol günümüzün en popüler sporlarından biri olarak aynı zamanda izleyicilere görsel bir şölen sunmaktadır. Milyonları aynı anda sevindiren ve üzen bu sporda anlık duygu durumları değişebiliyor. Futbol izleyicisi ve takipçisi olarak futbol kolajı yapmak istedim. Bazı arkadaşlarıma danışarak futbol kolajı ilgimi çekti. Yaklaşık üç ay süren futbol kolaj çalışmasında malzemelerimi topladım. Futbolda etik kuralları ve örgütlenmeyi önemseyen biriyim. Futbolda toplumsal cinsiyet eşitliğini savunarak ırkçılığa karşı sporun birleştirici gücüne inanıyorum. Farklı kültürleri ve toplumları bir araya getiren futbolda insanlar ortak güzellikleri paylaşabiliyor. Türkiye’de bir ilk olan Futbol kolajımı eğitim amaçlı okul olarak görüyorum. Kolaj çalışmalarımı gören spor severlerin, gençlerin sporun diğer yönlerini araştırmaya ve sorgulamaya teşvik ediyorum. Sokrates’in söylediği gibi sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez…. Eserimde futbolun efsanelerine, bir döneme damga vuran Sokrates, Pele, Maradona gibi oyunculara yer verdim. Çalışmalarımı ve eserlerimi görmek isteyenlere sergilerime bekliyorum. Bu güzel söyleşi için İLKSES Gazetesine teşekkür ediyorum…

Bu haber de ilginizi çekebilir: Behzat Ç.'de oynayan Arda Güler: Behzat Amir ile Arda Güler aynı sahada

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.