TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Binlerce genç kızın çığlığı: ‘Üstüme Kar Yağıyor’ 

Pakize Özcan’ın yeni romanı ‘Üstüme Kar Yağıyor’, hem aile hem çevre baskısı altında yetişen bir genç kızın yaşama tutunma mücadelesini anlatıyor 

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 09:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Binlerce genç kızın çığlığı: ‘Üstüme Kar Yağıyor’ 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

Okuldan alınıp evlenmeye zorlanan on binlerce genç kızın çığlığını taşıyan bir roman!
Öğretmenlik yıllarında Anadolu’nun farklı bölgelerinde sürdürdüğü yaşamından renkleri kitaplarına ustalıkla taşıyan yazar Pakize Özcan’ın yeni romanı ‘Üstüme Kar Yağıyor’, hem aile hem çevre baskısı altında yetişen bir genç kızın yaşama tutunma mücadelesini, gerçekçi bir bakış açısıyla anlatıyor. Kitap, eğitimine devam edemeyip, evlenmeye zorlanan çok sayıda genç kızın ‘çığlığını’ okurun yüreğine ulaştırabilmeyi başarıyor.



ANADOLU VE GENÇ BİR KIZ 

Küçük bir Anadolu kasabasında yaşayan Asuman, kendi yaşamıyla ilgili hemen hiçbir konuda söz sahibi olmayan, aile ve çevre baskısı altında yaşayan bir genç kızdır. Ailesi, onun liseye devam etmesi yerine, uygun gördükleri biriyle evlenmesini ister. Delikanlının birinden mektup aldığı gerekçesiyle evden uzaklaştırılan Asuman, köydeki teyzesinin yanına gönderilir. İstanbul’da yaşayan kuzenleri de yaz tatili için oradadır. Başarılı bir iş yaşamı planlayan Nurcan’la ve üniversite tezini hazırlayan ağabeyi Cengiz’le geçirdiği günler, genç kızın, yaşamını ciddi biçimde sorgulamasına neden olur. Ancak, ailesi onun ‘iyi bir evlilik’ yapması için ilk adımları atmıştır bile!

PAKİZE ÖZCAN KİMDİR? 

1951’de Karabük’ün Eflani ilçesinde doğan yazar, yatılı öğretmen okulundan sonra Eskişehir Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Eğitim Önlisans Programı’nı tamamladı. Gücünü Yitiren Kral adlı çocuk öyküsü ve Gülkız adlı masal kitabıyla ödüller aldı. Öykü kitapları Ayşe’nin Kitabı (1996), Toprağa Düşen Tohum (2003) ve Tatlım Ödevini Yap’ın (2009) dışında, Yıldız Toplayan Çocuk (2004), Sürüsünü Yitiren Küçük Fil (2005) ve Minti Düşler Ülkesinde (2007) adlı çocuk romanlarını yazdı. Söyleyemediğim Sözcükler’den (2001) sonra, Günışığı Kitaplığı’nın yayımladığı Üstüme Kar Yağıyor (2005), Özcan’ın ikinci gençlik romanı. Gücünü Yitiren Kral adlı desenli öyküsü de 2011 yılında usta sanatçı Mustafa Delioğlu’nun desenleriyle kitaba dönüşen Özcan, Mersin’de yaşıyor, iki çocuğu var.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.