TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Binalar periyodik olarak denetlenmeli”

Birinci Sayfa programına konuk olan İMO İzmir Şubesi Başkanı Ulutaş Ayatar, sağlıklı ve güvenli yapı üretimine dikkat çekerek, “Binalar kullanım aşamasında, periyodik olarak denetlenmeli” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2022 11:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Binalar periyodik  olarak denetlenmeli”

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Sultan Gümüş Kaya İle Birinci Sayfa programına konuk olan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kentte yaşanan depremlerin ardından afet sonrası toplanma alanlarındaki sıkıntıya dikkat çekti. Yaklaşık 2 yıl önce 6.9 şiddetinde gerçekleşen İzmir Depreminin ardından yıkılan binaların yerine inşa edilen yapıları da ele alan Ulutaş Ayar, sağlıklı ve güvenli yapı üretimine vurgu yaptı. Öte yandan, kentin tartışmalı konularından biri olan Buca Cezaevi’nin akıbetini de değerlendiren Başkan Eylem Ulutaş Ayar,  alanın yapılaşmaya açılmaması ancak yeşil alan olması noktasında mücadele verilmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle olası bir doğal afet durumunda Buca Cezaevi’nin toplanma alanı olarak kullanılabileceğini de hatırlatan Ulutaş Ayar, atıl durumdaki cezaevinin, toplanma alanı için gerekli olan kriterleri taşıyabileceğini belirtti.

İLK ŞOKU ATLATANA KADAR…

Toplanma alanları olarak düşünülen yerlerin uygunluğunun oldukça önemli olduğunu belirten Başkan Ulutaş Ayatar, “Alanın hala orada boş ve kullanılabilir olması önemli. Bunun yanı sıra bu alanlarda yiyecek, tuvalet, elektrik, alt yapı gibi ilk şoku atlatana kadar gerekli donanımın da bulunması gerekir. Park alanlarını veya Hazine'ye ait alanları toplanma merkezi yapıyoruz fakat 2018’den sonra bu alanlar ne durumda onun tespiti yok. Bunlar ne oldu? Bu alanları sormak lazım. Tabi sayısal olarak bizim de takip etmemiz mümkün değil” dedi.

SAĞLIKLI VE GÜVENLİ YAPI ÜRETİMİ

30 Ekim İzmir Depreminin ardından yıkılan binaların yerine inşa edilen yapıları da değerlendiren Ulutaş Ayatar, sağlıklı ve güvenli yapı üretimine dikkat çekti. Ulutaş Ayar, şunları ekledi: “Yalıtım işlerinin önemli paya sahip olduğunu ve yapının ekonomik ömrünü etkilediğini ortaya koymak gerekir. Projede, tasarımda öngörülen beton dayanımının yapının ekonomik ömrü boyunca sağlanması ve betonarme elemanların çevresel etkilerden, rutubet, korozyon, yapısal müdahale vb. durumlardan korunması zorunludur. Aksi takdirde hesaplarda sağlanan yapı performansı deprem durumunda gerçekleşmez ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu anlamda yapım aşamasında gösterilecek özen büyük önem arz etmektedir. Ayrıca binalar kullanım aşamasında, periyodik olarak denetlenmeli ve zafiyet gösteren noktalarda bakım yapılması gerekmekte.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.