TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk bilim ekibi yeniden Horseshoe Adası'na ulaştı

Türkiye'nin 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 27 Ocak'ta İstanbul'dan hareket eden ekip, Horseshoe Adası'na ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2024 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2024 15:16
Kaynak: AA
Türk bilim ekibi yeniden Horseshoe Adası'na ulaştı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü yönetiminde düzenlenen bu seferin ekibi, 8. kez Antarktika Horseshoe Adası'nda araştırmalarına başladı.

Horseshoe Adası'na ulaşan 24 bilim insanı, farklı disiplinlerdeki 22 projede yer alacak. Bu projeler arasında Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) kullanılarak deniz seviyesi ve buzul değişimlerinin izlenmesi, deniz canlıları, bakteriler ve biyoçeşitlilik, zooplankton, jeoloji ve atmosferik koşulların yanı sıra mikroplastik ölçümleri gibi birçok alanda çalışmalar yer alıyor.

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, Horseshoe Adası'na varışlarını duyurarak, "24 kişi olarak üssümüze gelip Türk bayrağımızı açtık ve hep birlikte İstiklal Marşı'mızı okuyarak araştırmalarımıza başladık." açıklamasında bulundu.

Başar, bölgede ortaya çıkan kuş gribi vakalarıyla ilgili yapılan ön incelemeler hakkında bilgi vererek, uzay çalışmalarının Antarktika'daki araştırmalarla uyumlu olduğunu vurguladı. Uzaydaki araştırmaların ön çalışmalarının Antarktika'da gerçekleştirildiğini belirten Başar, birçok ortak projenin eş zamanlı olarak yürütüldüğünü dile getirdi. Bayrağın, hem Antarktika'da hem de uzayda aynı anda dalgalandırıldığını ifade etti.

Başar, Horseshoe Adası'nda görev yapan 24 bilim insanının gezegenimizle ilgili önemli sorular sorduğunu ve bu sorulara cevap aramak için orada olduklarını belirtti. Önceden Antarktika'ya yakın bölgelerde görülen ve son zamanlarda Beyaz Kıta'da da tespit edilen kuş gribinin bölgede yayılmasını önlemek amacıyla bilim kampında incelemeler yapıldığını ve önlemler alındığını ekledi.

Ekip, yapılan incelemelerin ardından güvenli bir şekilde araştırmalarına başladı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.