TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Selçuk Bayraktar kimdir? Selçuk Bayraktar ne mühendisi?

Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin teknoloji ve savunma sanayi sektöründe öncü olarak tanınan bir isimdir ve birçok kilit projede etkin bir rol oynamıştır. Peki Selçuk Bayraktar kimdir? Selçuk Bayraktar ne mühendisi? İşte Selçuk Bayraktar hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 12:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
Selçuk Bayraktar kimdir? Selçuk Bayraktar ne mühendisi?

Türkiye'nin ilk milli S/İHA Sistemi Bayraktar TB2'nin mimari olan Selçuk Bayraktar’ın hayatı araştırılıyor. Vatandaşlar, Selçuk Bayraktar kimdir, Selçuk Bayraktar’ın babası nereli, Selçuk Bayraktar ne mühendisi gibi birçok soru merak ediliyor. Selçuk Bayraktar hakkında merak edilenler haberimizde…

SELÇUK BAYRAKTAR KİMDİR?

1979 yılında İstanbul'un Sarıyer ilçesinde dünyaya gelen Selçuk Bayraktar, aslen Trabzon'un Sürmene Çamburnu köyünden gelmektedir. Eğitim hayatına Sarıyer İlköğretim Okulu'nda başlamış, ardından Robert Koleji'ne kaydolmuş ve 1997 yılında bu okuldan mezun olmuştur. Aynı yıl içinde İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde üniversite eğitimine başlamıştır. Üniversite eğitimi sırasında, Pennsylvania Üniversitesi GRASP laboratuvarında staj yapma fırsatı bulmuş ve burada aldığı burs ile 2002-2004 yılları arasında insansız uçaklar üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. Yüksek lisans sonrasında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde agresif manevra kontrolü üzerine burslu olarak ikinci yüksek lisansını tamamlamış, bu süreçte Profesör George Pappas ve Profesör Eric Feron'un asistanı olarak çalışmıştır. İlk defa gerçekleştirilen İHA formasyon uçuşu deneyleri, koordineli robot takımları üzerine bilimsel çalışmalar yapmıştır.

Eğitimini tamamladıktan sonra 2007 yılında Türkiye'ye dönen Bayraktar, Baykar'ın teknik müdürü olarak atanmıştır. Türkiye'nin geliştirdiği insansız hava araçlarının çeşitli alanlarında, uçuş kontrolünden aviyonik sistem mimarisine, seyrüsefer algoritmalarından sistem kinematiği ve dinamiklerine kadar birçok konuda çalışmıştır. Selçuk Bayraktar ve ekibi, Türkiye-PKK çatışmalarında, Suriye İç Savaşı'nda ve İkinci Libya İç Savaşı'nda kullanılan Baykar Bayraktar TB2 insansız hava aracı sisteminin tasarımını üstlenmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin envanterine giren ilk insansız hava aracı olan Bayraktar Mini İHA'nın tasarımını gerçekleştirmiştir. Bayraktar ve ekibi, Türkiye'nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan 6 ton kalkış ağırlığına sahip Bayraktar AKINCI TİHA'yı geliştirmiş ve 29 Ağustos 2021'de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmiştir.

Selçuk Bayraktar, kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilen Bayraktar TB3 SİHA ve Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) projelerinin lideridir. Ayrıca, uzay teknolojilerine yönelik bir girişimde bulunarak yörünge transfer araçları ve uydu teknolojileri üzerinde çalışmaktadır.

Bayraktar aynı zamanda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanı ve kurucularından biridir. Vakfın teknolojiye ilgili gençleri teşvik etme amacı doğrultusunda bir dizi girişimde bulunmuş, Türkiye'de uzay alanında yapılan çalışmaları desteklemek için TEKNOFEST adlı uzay festivalini düzenlemiştir.

Selçuk Bayraktar, Çin'de ortaya çıkan COVID-19 virüsüne karşı Mart 2020'de Türkiye'de solunum cihazı üretimine teknik destekte bulunma kararı almıştır. Arçelik, ASELSAN, Baykar ve BIOSYS'in iş birliğiyle gerçekleştirilen iki haftalık geliştirme sürecinin ardından, 20 Nisan 2020'de Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılışında teslim edilen 5000 solunum cihazının ilk 100 tanesi arasında yer almıştır.

Bayraktar TB2 SİHA'ların Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtarılmasına katkı sağlaması nedeniyle, 2021 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ Nişanı'na layık görülmüştür. Ayrıca, 2022'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı'na layık görülmüş ve bu nişan 2 Ekim 2022'de Türkiye'ye gelen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak tarafından takdim edilmiştir.

SELÇUK BAYRAKTAR'IN BABASI NERELİ?

Selçuk Bayraktar’ın babası aslen Trabzon, Sürmene Çamburnu köyündendir

SELÇUK BAYRAKTAR NE MÜHENDİSİ?

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini devam ettirmiştir.

SELÇUK BAYRAKTAR RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN NEYİ OLUYOR? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile 2016 yılında evlenmiştir. Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı olmaktadır.

SELÇUK BAYRAKTAR PİLOT MU?

Selçuk Bayraktar, hususi pilot lisansına sahiptir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.