TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Galaksi dönme eğrisi nedir? Galaksi dönme eğrisi ile karanlık madde arasında nasıl bir bağlantı var?

Galaksi dönme eğrisinin tanımı araştırılıyor. Peki galaksi dönme eğrisi nedir? Detaylar haberde...

Haber Giriş Tarihi: 29.02.2024 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.02.2024 17:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Galaksi dönme eğrisi nedir? Galaksi dönme eğrisi ile karanlık madde arasında nasıl bir bağlantı var?

Galaksi dönme eğrisi hakkında bilgiler merak edildi. Biz de sizin için galaksi dönme eğrisi hakkında merak edilen tüm detayları araştırdık. Peki galaksi dönme eğrisi nedir? İşte bütün detaylar…

Galaksi dönme eğrisi nedir?

Bir galaksi dönme eğrisi gökadanın merkezinden radyal mesafelere göre görünür yıldızlar veya gazın yörünge hızlarının oluşturduğu bir grafiği temsil eder. Genellikle grafiksel bir çizim olarak sunulur. Bir sarmal gökadanın iki tarafından gözlemlenen veriler genellikle asimetrik olduğundan, eğriyi oluşturmak için her iki taraftaki verilerin ortalaması alınır. Gözlemlenen deneysel eğriler ile bir gökadadaki maddenin kütleçekim teorisi kullanılarak türetilen eğri arasında önemli bir uyumsuzluk vardır. Bu çelişkiyi açıklamak için öne sürülen ana çözümlerden biri, karanlık maddeyi içeren teorilerdir.

Gökadaların ve yıldızların dönüş hızları, merkezlerinde bulunan yıldızlar, gezegenler ve diğer yörünge sistemlerindeki nesnelerin dönüş kurallarına uymaz. Yıldızlar, gökadaların merkezi etrafında geniş bir mesafe aralığında eşit veya artan hızlarla dönerler. Ancak, gezegen sistemlerindeki gezegenler ve uyduların yörünge hızları, Kepler'in üçüncü yasasına göre yoğun merkezi bölgeden uzaklaştıkça azalır. Bu durum, bu sistemlerdeki kütle dağılımlarının farklılıklarını gösterir. Gökadaların yaydığı ışığa dayalı yapılan kütle tahminleri, gözlemlenen hızları açıklamak için yetersiz kalır.

Gökada dönüş problemi, gözlemlenen gökada dönüş eğrileri ile teorik tahminler arasındaki uyumsuzluktur ve bu durum, gözlemlenen parlak madde ile ilişkilendirilen merkezi bir baskın kütleyi içerir. Gökadaların kütle profilleri, sarmal gökadalar içindeki yıldızların dağılımı ve yıldız disklerindeki kütle-ışık oranları dikkate alınarak hesaplandığında, gözlemlenen dönüş eğrileri ve kütleçekim yasasından türetilen kütleler arasında uyumsuzluklar ortaya çıkar. Bu sorunun çözümü, görünmez karanlık madde varlığını varsaymak ve gökadanın merkezinden çevresine doğru dağılımını kabul etmektir.

Karanlık madde, dönüş problemine en yaygın kabul gören açıklama olsa da, çeşitli başka öneriler de sunulmuştur ve farklı derecelerde başarı elde etmiştir. Bu olası alternatifler arasında en dikkat çekici olanı, kütleçekim yasalarını değiştirmeyi içeren modifiye edilmiş Newton dinamiği (MOND) olarak bilinir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.