TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alper Gezeravcı açıkladı: Uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, "Çok şükür devletimizin güçlü iradesiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla, yıllardır mahrum kaldığımız ancak fazlasıyla hak ettiğimiz uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık." şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 21:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 21:08
Kaynak: AA
Alper Gezeravcı açıkladı: Uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık

Gezeravcı, Selçuk Üniversitesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, öğrencilerle bir araya gelmekten büyük heyecan duyduğunu belirtti.

Uzay yolculuğuna ilişkin deneyimlerini paylaşan Gezeravcı, "Çok şükür, devletimizin güçlü iradesiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla, yıllardır mahrum kaldığımız ancak fazlasıyla hak ettiğimiz uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık. Yüz yıllık tarihimizde bu alanda herhangi bir deneyim yaşamamış olmamıza rağmen, insanlı uzay görevlerinde ilk defa adım attık. Ülkemizde insanlarımızın tecrübelerinden faydalanamadığımız bir alanda, alnımızın akıyla hedefler koyarak, tüm deneyimleri ve hedefleri gerçekleştirerek, bu görevi başarıyla tamamladık ve ülkemize döndük." şeklinde konuştu.

Gezeravcı, bilim misyonlarının sonuç aşamalarının tahlil ve analiz sürecinin devam ettiğini vurgulayarak, "Yıllardır fazlasıyla hak ettiğimiz, içimizde bulunan potansiyel gücümüzü harekete geçirecek, özgüvenimizi artıracak bir süreçten geçiyoruz. 19 Ocak'ta başlattığımız görevi 9 Şubat'ta tamamladık ve sadece 3 gün sonra Türkiye'ye döndük. Henüz bir hafta geçmeden, ayağımızın tozuyla katıldığımız ilk toplantıda, bundan sonra yapılacak görevlerin planlanması için işe koyulmamız talimatı aldık." şeklinde konuştu.

"Kara delik var mı, gördünüz mü?" diye sorulan bir öğrenciye cevaben Gezeravcı, uzay yolculuğunun yaşadığı deneyimlere odaklanarak şunları söyledi: "Uzay yolculuğunun atmosfere giriş aşaması ve dönüş kısmı, en riskli bölgelerden biridir. Fırlatma sırasında ve atmosfere girişte, roketin en yüksek hız ve basınç seviyelerine ulaştığı kritik bir noktada bulunuyorsunuz. Atmosfere giriş sırasında, 3 ila 55 kilometre arasında bir bölgeden geçiyorsunuz. Bu noktada 'Kara delik var mı, gördünüz mü?' gibi sorular geliyor. Eğer bir tanımı varsa, o bölge bir kara deliğe benziyor. Bu bölge kontrolsüz bir alandır ve müdahale edilmesi imkansızdır. İletişim kesilir ve hiçbir komut alınamaz."

Gezeravcı, iniş anındaki yaşantılarına dair şunları ifade etti: "Dünyaya ayak bastığımda, normalde iki kişinin eşlik ettiği bir prosedür vardı. Diğer iki arkadaşımın kapsülden çıkarılmasının ardından sıra bana geldiğinde, 'Müdahale etmeyin. Kendim çıkmak istiyorum' dedim. İlk başta biraz tereddüt ettiler, ancak sonrasında rahatlıkla kendi çıktığımı gördüler. Dışarıda iki doktorumuz beni karşıladı."

Gezeravcı, astronotluğun zorlukları hakkında sorulan bir soruya her mesleğin kendine özgü zorlukları olduğunu belirterek cevap verdi.

Her mesleğin belirli bir öğrenme süreci ve emek gerektirdiğini vurgulayan Gezeravcı, "Bir mesleğe karar verip yola çıktıktan sonra, herkesin o mesleği yapabileceğine inanıyorum. Benim gibi, hayallerini gerçekleştirmenin zor olduğunu düşünen biri bile, devletimizin bize sunduğu fırsatlarla bir astronot olabildiyse, şu anda yaşınız ne olursa olsun, hayallerinize engel olmanıza gerek yok. Astronotluk, diğer zor mesleklerle benzer zorluklara sahiptir. Belki fiziksel şartları farklıdır, ancak sonuçta uzaydan gelen insanlar değiliz. Uzayda geçici bir süre bulunup geri dönen insanlarız. Hepimiz içimizden gelen insanlarız." şeklinde konuştu.

Gezeravcı, görev sırasında en keyifli anların ne olduğu sorusuna, "En keyifli anlarımız, bize verilen görevlerin, getirdiğimiz 13 deneyin tamamlanmasıydı. Planlı bir takvim dahilinde görevlerimizi ve deneylerimizi tamamladık. Geri kalan zamanlarda ise, 'kubbe' anlamına gelen ve içi camlarla kaplı olan, dünyayı gece gündüz her 90 dakikada izleyebildiğimiz bir ortamda bulunmak en keyifli zaman dilimimizdi. Orada geçirdiğimiz süre, kesinlikle en keyifli anlarımızdandı." şeklinde yanıtladı.

ISS'de dünyayı gözlemlediğindeki duyguları hakkında sorulan soruya cevaben Gezeravcı, "Yeryüzündeki büyüleyici manzaralar gördüğümüzde her zaman etkileniyoruz. Ama düşünün, bu manzaraların tamamını aynı anda görebiliyorsunuz. Bu anın cazibesi gerçekten muhteşem. ISS'nin üzerinden geçtiği bir noktada ülkemizin dünya haritasında yerini görmek her zaman heyecan verici olmuştur. Bazı arkadaşlarımızın ülkelerinin üzerinden geçmediği için üzüldüklerini hatırlıyorum. Ancak bizim ülkemizin üzerinden ISS'nin her 2-3 günde bir geçtiğini bilmek, gerçekten de inanılmaz bir duyguydu. Kendi ülkemizin güzelliklerini, tüm detaylarıyla tek bir karede görebilmek, gerçekten de müthiş bir deneyimdi." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.