TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beni unuttunuz!

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2019 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 08:45
Sokağa terk edilmiş masum canları sürekli olarak görüyoruz. Bir mal gibi alınıp satılan, hediye edilen, modası (!) geçince de sokağa terk edilen bu canlar, eğer şansları yaver giderse başkaları tarafından eve alınıyor ya da sokağa ayak uydurarak yaşamaya çalışıyor. Eğer bu canların şansları yoksa sokakta aç kalıyor, eziyet görüyor ve mutsuz bir hayat sürerek, erken yaşta hayatını kaybediyor. Kimisi de arabalar tarafından ezilerek ya sakat kalıyor ya da ölüyor. İşte bu durumu gören ve bundan rahatsız olan Toprak Ajans, Bodrum Hayvan Hakları Derneği ve Bodrum Belediyesi iş birliği yaparak “Beni Unuttunuz” adlı bir projeye başladı. Bu proje kapsamında terk edilen canların sesini terk edenlere duyurmak, sevgiden ve ilgiden mahrum olan can dostlara dikkat çekmek amaçlanıyor. Kısa sürede yoğun ilgi gören proje @beniunuttunuz kullanıcı adıyla sosyal medya hesaplarıyla da birçok insana ulaşmayı hedefliyor. Tabi bu kampanya sadece sosyal medya ile sınırlı değil. Aynı zamanda maket ve billboardlar aracılığı ile de terk edilen sokak canları, insanlara sesleniyor.



YAZ AYLARINDA ARTIYOR
Biliyorsunuz, yaz aylarında Çeşme, Marmaris ve Bodrum gibi tatil beldeleri insan yoğunluğu açısından diğer tüm ilçeleri solluyor. Bu durumdan ötürü bu ilçelerde de sokağa terk edilen hayvan sayısında bir artış olduğu gözlemleniyor. Toprak Ajans’ın projelendirmesi ile başlatılan çalışmaya Bodrum Hayvan Hakları Derneği ile Bodrum Belediyesi de destek veriyor. Özellikle sokağa atılmış, terk edilmiş hayvanları yeniden sahiplendirmeyi hedefleyen proje için hazırlanan kısa videolar, sosyal medyada ve sokaklarda ciddi anlamda ilgi görüyor. Günümüzde çok sayıda insanın kullandığı sosyal medya mecralarından başlayan proje, sokak hayvanlarına dikkat çekerek vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 
Türkiye’de sokak hayvanları konusu maalesef hala çözüme kavuşturulamayan bir husus. Özellikle terk edilen ve işkence gören hayvanların haberlerini her gün duyuyoruz. Bu insanlık ayıbına da bu tip projelerle dur demek elimizde. Sessizlerin sesi, umutsuzların umudu olmak aslında hiç de zor değil. Bize bu konuda gerekli olan tek şey “VİCDAN”. Eğer vicdanımızın sesini dinlersek, birçok konuda başarıya ulaşmamızın da mümkün olduğunu düşünüyorum. Umarım bu proje ses getirir. Bu tip çalışmaların sadece tatil beldelerinde değil, tüm ilçelerde uygulanması insanların bilinçlenmesi konusunda ciddi yardımlarda bulunacaktır.
Vicdanlı kalın…
Ses olalım!
Projenin Instagram hesabında, terk edilen hayvanların dilinden insanlara mesaj yollanıyor. Bunlara bir örnek de Şanslı adlı köpekten gelsin. 
“Selam ben Şanslı. Aslında ismimi Torba Barınağı’nda Şanslı koydular. Belki şansım döner diye. Çünkü öyküm o kadar da şanslı değil.  Küçük bir bebekken Dalmaçyalı cinsi olduğum için ailem beni çok paralar vererek bir Pet Shop’tan satın almış. Bana ellerinden geldiği kadar iyi bakmaya çalıştılar. Mamamı, suyumu eksik etmediler. Bir tek kısırlaştırmayı ihmal ettiler. Ve beni Bodrum’daki yazlığımızda sık sık tek başıma sokağa salarlardı. Tuvalet ihtiyacımı gidermem için benimle yollara düşmekten sıkılmış ve yorulmuşlardı sanırım. Yine Bodrum sokaklarında serbest dolaştığım bir gün hamile kaldım. Ailem fark edene kadar bir sorun yoktu. Ama doğum yaptığımda bir sorun olduğu ortaya çıktı. Bebeklerim benim gibi değildi. Babaları olan sokak köpeğine benziyorlardı. Ailem bu durumdan nedense hiç hoşlanmadı. Beni de bebeklerimi de alıp Mumcular diye bir yere attılar. Beni büyüten ailem artık beni istemiyordu. #beniunuttunuz mu? Ben sizin gözünüz gibi baktığınız canınız değil miydim? diye sormak istedim, soramadım. Torba barınağı ekipleri önce bebeklerimi sonra beni barınağa aldı. Ufak tefek hastalıklarımızı tedavi ettiler ama kalbimin sızlamasını, terk edilmemin acısını dindiremediler. Peki ya siz? Siz beni tekrar hayatla barıştırabilir misiniz?”



Günün Vegan Tarifi



Maş Salatası
1 bardak maş fasulyesi
1 soğan
2 çk zeytinyağı
2 diş sarımsak
İstediğiniz tür biber
60 gr yaban mersini
2 çk soya sosu
Yeşil soğan
3 mandalinanın suyu
Tuz
Hazırlanışı
Maş fasulyelerini ılık suda 2-3 saat bekletin, süzün, 20 dakika boyunca fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlayın ve kenara koyun. Bir tavada sarımsak ve soğanı zeytinyağı ile karıştırarak karamelize edin. Ardından biberleri küçük küçük doğrayarak ekleyip soya sosunu da katıp orta ateşte pembeleşinceye kadar pişirmeye devam edin. Diğer kalan tüm malzemeleri tavaya atarak bir dakika iyice karışana kadar çevirin. Maş fasulyelerini tavaya aktarın ve 2-3 dakika yüksek ateşte mandalina suyunu çekip sosla iyice karışıncaya kadar çevirin. Arzu ederseniz yabani yeşil soğan taneleri, nane, kaju ya da maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz. (Hürriyet)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.