TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı’da yüksek tansiyonlu meclis

Emsal tartışmaları meclise sıçradı Sandal’dan AK Partili üyelere rest: El mi yaman bey mi yaman! Bayraklı Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısına emsal artışına ilişkin verilen kararla başlayıp TOKİ’ye sıçrayan kavga damgasını vurdu. Seslerin yükseldiği oturumda Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, AK Partili meclis üyelerine TOKİ resti çekti

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2023 17:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklı’da yüksek tansiyonlu meclis

TENZİLE AŞÇI

Bayraklı Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma, İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından “yürütmeyi durdurma” kararı verilen emsal artışı ve emsal artışı ile başlatıp TOKİ üzerinden devam eden karşılıklı kavga damgasını vurdu.

AK Partili meclis üyeleri emsal artışının mahkemeden döneceğinin bilindiğini ve belediyenin yanlış yol izlediği noktasında eleştiri getirirken AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal’ın konuşmasının ardından Sandal ve Hızal arasında büyük bir tartışma yaşandı.

8-13

SANDAL: BİZ ARACIYIZ

Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depreme ilişkin konuşan Başkan Sandal, “Bölgedeki afeti anlayabilmek için bölgeye gitmek lazım. Televizyondan gördüğümüzle bölgedeki durum çok farklı. Burada hepimizi mutlu eden tek şey tüm vatandaşlarımızın böyle bir durumda her şeyi bir kenara bırakıp nasıl kenetlendiğine şahit olmak oldu. Ben son gecemde Mersin’de kaldım ve Antalya üzerinden geldim. Mersin Antalya arasında birçok belediye politik olarak farklı olmasının yanında insanları duygulandıran görüntüler vardı. Bölgeye şu ana kadar 25 TIR gönderdik. 200 çadırımız bölgeye intikal etti. Cuma günü 100 çadır daha gidecek. 50 konteyner göndereceğiz bunların tamamı vatandaşımız eliyle oluyor. Biz sadece aracıyız. Bu meselenin bir de deprem bölgesi dışındaki problemi var. Özellikle o bölgelerden göç ederek Bayraklı’ya gelen depremzedeler var. Bu sayı sanırım 5 bine yaklaştı. Bu vatandaşlarımızın barınması, ihtiyaçlarının karşılanması da önümüzdeki günlerde önemli olacak. Bu bir siyaset değil. Her inançtan, siyasal görüşten arkadaşımız kampanyaya destek oluyor. Biz de belediye olarak bunları yerine götürmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz” dedi.

4-37

AKTAŞ: İPTAL OLACAĞINI BİLE BİLE ARTIŞ VERDİNİZ

Sandal’ın ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, emsal artışına ilişkin kararı gündeme getirirken geçmişe yönelik hatırlatmada bulundu ve “Bir televizyon kanalına çıkarak birtakım videolar yayınladınız. Büyükşehir Belediye Meclisinde emsal artışı kararı almıştık. Verilen yürütmeyi durdurma kararı depremzede vatandaşlarımızı üzdü. 'Gerekli itirazları yapacağız’ demiştiniz. Biz burada kanunlara ve nizamlara uygun yapılsın diye oybirliği verdik ama mahkeme bilirkişi raporlarıyla kanunlara uygun olmadığını belirtti. Siz bunları söylerken Kahramanmaraş’ta bir deprem yaşadık. Partinizin bileşeni olduğu 6’lı masa bir açıklama yaptı. Bu açıklamada ‘Emsal artışına son vereceğiz’ dendi. Siz burada emsal artışını savunuyorsunuz ama yönteminiz yanlış. Bunu kanunlara aykırı şekilde yapmak istediniz. Ama sizin başınızdaki liderler emsal artışını kaldıracağız diyor. Siz farklı, üstleriniz farklı konuşuyor. Depremden birkaç ay sonra bir toplantı yapıldı ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ‘Plan notlarıyla emsal artışı olmaz. Yaparsınız ama mahkemeden geri döner’ dedi. Dediği de oldu. Bununla ilgili her ilçe kendi revizyon imar planlarını hayata geçirsin deyip 6 ay süre verdi. Ama siz bu sürede bir şey yapmadınız. Aradan zaman geçince yüzde 10 emsal artışı verdiniz. Olmadı. Aradan zaman geçince yine bir emsal artışı verdiniz. Sonuç ne oldu? İnsanlara 1 yıl daha umut verdiniz. Etti iki yıl. İnsanlar emsal artışı olacak mı olmayacak mı düşüncesiyle bir çivi bile çakamadılar. Eper ki siz emsal artışın kanunlara uygun yapsaydınız bu emsal artışı mahkemeden dönmeyecekti. Ya da bakanımızı dinleseydiniz bugün bu emsal artışı yürürlüğe girmiş olacaktı ve birçok vatandaşımız bugün evlerinin içine girmiş olacaktı. Size güvenen insanlar bir çivi bile çakamadılar. İnsanlara hem zaman hem da para kaybına uğrattınız. Siz bu emsal artışını günü kurtarmak için hiçbir zemin etüdü ya da jeolojik araştırma yapmadan çıkardınız. Hatta biz çıkaralım zaten mahkemeden döner diye verdiniz. Biz bunu yemedik. Emsal artışının etkilerini, sebep olacağı nüfus yoğunluğunu hesaplamadan revizyon imar planı hazırlamak yerine yönetmeliklere aykırı olarak verilen, iptal olacağını bile bile emsal kararı artışı verdiniz. Deprem mağduru vatandaşlarımızı 2,5 yıl boyunca oyaladınız. İnsanları maddi ve manevi kayba uğrattınız. Ama siz sanki çok doğru bir iş yapış gibi, siz doğru yapmışsınız da mahkeme yanlış bulmuş gibi algı yaptınız. Ama ne biz ne de vatandaşa yedi. Bakanımızı dinlemiş olsaydınız böyle olmazdı” ifadelerini kullandı.

5-31

SANDAL: EMSAL ARTIŞINI SİZİN YÜZÜNÜZDEN VERDİK

Aktaş'ın sözlerine yanıt veren Sandal, Elazığ ile Baraykı kıyası yaptı ve"Bizim o gün revizyon değil plan notuyla gitmemizin nedeni durumun aciliyetinden kaynaklıydı. Plan notu için jeolojik etüt gerekiyordu. Jeolojik zemin etüdünün olmadığı yerde revizyon çalışması yapamazsınız. Neden emsal artışı yaptık? Vallahi de sizin yüzünüzden yaptık. Bu ikircikli yapınızdan dolayı. Size oy vermeyeni kendinize düşman görmenizden kaynaklı. Vatandaş mıdır, mağdur mudur bakmadan size oy verip vermediğine bakıyorsunuz. Elazığ ve Bayraklı’yı kıyaslayacağım. Biz Elazığ’a neden verildi demiyoruz. Bu işi Bayraklı’da neden vermediniz diyoruz. Depremin şiddeti İzmir’de 6.9. Elazığ’da 6,5. Can kaybı İzmir’de 117, Elazığ’da 45. Yıkılan bina sayısı hemen hemen aynı. Elazığ’da orta ve az hasarlıları ağır hasarlı kapsamına aldınız. İzmir’de neden almadınız? Bize gelen toplam para 3 milyon lira. Afetin toplam süreciyle ilgili kamuoyuna söylenen bilgiler 35 milyon lira civarında. Bu paranın Elazığ’daki karşılığı 560 milyon lira. Kenti afete maruz bölge ilan ediyoruz. Çünkü afete maruz bölge ilan ettiğinizde vatandaşlara faizsiz kredi oluşur, maddi kayıplar devlet tarafından ödenir diyoruz. Bayraklı’ya bunu yapmıyoruz. Kendi kaderine terk edilen bu vatandaşa can suyu götürelim diye götürdük. Vatandaşın 100 metrekarelik dairesini 120 metrekare olsun diye yapmadık. Plan notuyla emsal artışının olmayacağın söyledik. Şu anda arkadaşlarımız revizyonla ilgili çalışmalar yapacaklar. Biz bu meseleyi çözeceksek Cumhur İttifakı temsilcilerine çağrımız olsun. Gelin biz emsal artışından vazgeçelim. Vatandaşın arsası hazır. Devlet gelir bu evleri afet kapsamında yapsın, 8 katlı binaları yapsın. Vatandaşlar da 2 yıl ödemesiz 18 yılda 600 bin lirayı devlete ödesin. Ama siz bunu yapmazsanız biz vatandaşları sizin merhametine bırakmayız. Çünkü siz size oy vermeyenlere karşı vicdansızsınız" diye konuştu.

2-89

HIZAL: MADEM HER İDDİAYI SÖYLÜYORUZ…

Sandal'ın ardından konuşan AK Partili meclis üyesi Özgür Hızal, “Asrın felaketiyle karşı karşıyayız. Bu gibi dönemlerde seçeceğimiz kelimelere çok dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu belediyenin belediye başkanı sıfatıyla çıkıp bazı platformda ‘TOKİ’nin depremzedeler için yaptığı daireleri AK Partili meclis üyeleri alıyor’ diyemezsiniz. Madem her iddiayı söylüyoruz Halk Konut’taki müteahhitlerin bazılarının sizinle yakın olduğu iddiaları da var” dedi.

Hızal’ın sözlerinin arasında girerek “yalan” çıkışında bulunan Başkan Sandal, “Yalan işte budur. Ben sadece Çevre ve Şehircilikten bir yetkili çıkıp ‘Biz bu konutları depremzedeler dışında birine vermeyeceğiz’ derseniz vatandaşlar rahatlar. Ama yetkili değil, siz söylüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Sandal’ın sözlerinin ardından meclis salonunda karşılıklı atışmalar başlarken konuşmalar da Sandal ve Hızal arasında karşılıklı atışmalara döndü.

HIZAL: ‘Bu konuda bir milletvekili açıklama yaptı, beni bağlamaz’ diyorsunuz. Ama sen o milletvekilinin özel kalem müdürünüzün atanması sürecinde görüşüp yardım talebinde bulundun.

SANDAL: Devlet size mi kaldı? Devletin kurumları var.

HIZAL: Siz eleştirinizi yaparken doğru düzlemler üzerinden yapacaksınız.

SANDAL: Bir adamın özel kalemini neden 6 ay bekletirsiniz? Kendinize hemen atama yaparken…

HIZAL: Konumuz bu mu?

SANDAL: Konumuz bu. Siz böyle devletin kolonlarını kesiyorsunuz.

Karşılıklı tartışmaların ardından sözlerine devam eden Hızal, şunları söyledi; “Demek ki siz yalan bilgi veriyorsunuz.

SANDAL: Bu bir hakaret. Yalanı siz söylüyorsunuz. Bizim emsal kararı verdiğimiz tarih ve 6’lı masanın açıklama tarihi elli.

Tartışmalar devam ederken Sandal ve Hızal karşılıklı seslerini yükseltirken meclis salonunda tansiyon da yükseldi.

HIZAL: Ben size yalancı demedim, yalan bilgi veriyorsunuz dedim. Sizin başkanınız yalan bilgi verecek. AK Partili Meclis üyeleri TOKİ’den yer aldı diyemezsiniz. Bunu derseniz siz yalancısınız.

SANDAL: Asıl yalancı sizsiniz. Eğer ki siz bir tek konutu depremzedeler dışında birine verirseniz el mi yaman bey mi yaman göreceksiniz.

Atışmanın ardından mecliste sükûnet sağlanırken konuşmalar devam etti ve Başkan Sandal, emsal artışına ilişkin verilen karara itiraz gerekçelerine ilişkin kısa bir konuşma yaptı ve “Mahkemenin itirazında nüfus yoğunluğu belirtilmiş. Bu plan yapıldığında nüfus yoğunluğu 4’tü. Bu yoğunluk şu an 3,8. Bugün daha da düşmüş durumda. İş yerlerini çıkardığınızda yoğunluk 3’ün altında. Nüfus artışıyla sosyal donatı alanların oluşmadığı ile ilgili bilimsel temellere oturmuyor. Bunu da mahkemeye sunacağız. Bu nüfus artışını yüzde 30 arttırırsanız eski haline ulaşmıyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.