TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraklı’da dönüşüm Onur Mahallesi’ni teğet geçti

Onur Mahallesi’nde iki dönemdir muhtarlık yapan Hasan Aydemir, imar ve doğalgaz sorunu yaşayan mahallelinin isyanını dile getirdi: “Mahalle olarak sıkıştırıldığımızı düşünüyorum. Son ana sıkıştırılmış gibi…”

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 05:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bayraklı’da dönüşüm Onur Mahallesi’ni teğet geçti

SULTAN GÜMÜŞ KAYA-ÖZEL HABER

Bayraklı’da yer alan Onur Mahallesi Muhtarı Hasan Aydemir, Birinci Sayfa programına konuk oldu. Gelir ve eğitim seviyesi düşük mahalleyi gecekondu yapılar çevrelerken, Muhtar Aydemir, yıllardır konuşulan ancak bir türlü gerçekleşmeyen kentsel dönüşüm çalışmalarına ve mahallenin bir kısmına sunulan fakat belli bir kısmına götürülmeyen doğalgaz sorununa ilişkin konuştu. Muhtar Aydemir öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘arka mahallelere karşı daha hassas davranacağını’ belirtmesinin kendilerinde heyecan yarattığını anca pratikte bir karşılık bulamadıklarını da söyledi.

YENİ PLANLARIN ÇIKMASI GEREKİYOR

Onur Mahallesi’nde iki dönemdir muhtarlık yaptığını kaydeden Hasan Aydemir, şunları kaydetti: “Mahallemiz diğer merkezi mahallelere göre hizmet alımında daha mağdur. Bizi yönetenler, siyasi erk seçim sürecinde bizler için kenar mahalle, arka mahalle argümanlarını çok güzel kullanıyorlar. Lakin seçimi kazandıktan sonra aynı duyarlılığı göstermediklerini görüyoruz. Mahallemiz 22 bin nüfusa yakın, merkeze çok yakın ama hizmet anlamında mahrum. Hizmetin gelmesi noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Fakat her zaman bu olumlu sonucu alamıyoruz. Bölgede ciddi bir imar sorunu var. Köklü bir hizmetin gelebilmesi için mahallenin halkın yararına dönüşmesi ve yeni planların çıkması gerekiyor.”

SÖYLEMLERİN İÇİ BOŞ KALDI

Geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Fuat Edip Baksı, Çay Mahallesi ve Alpaslan Mahallesi’nde gerçekleştirilmesi düşünülen kentsel dönüşüm planlarını duyurmuştu. Onur Mahallesi’nin arka plana atıldığını belirten Muhtar Aydemir, “Yamanlar, Onur Mahallesi, Gümüşpala, Emek ve diğer mahalleler neticeye bağlanmış değil. Bizler de kendilerine soruyoruz zaman zaman ‘imar planlarımız neden çıkmıyor?’ diye. Onlar ise üzerinde çalıştıklarını, belli bir aşamaya getirdiklerini ve büyükşehir ile birlikte bunun planlarının çıkarılacağını söylüyor. Ama bir tarih verilmiyor ne yazık ki. Böyle olunca da muhtar olarak arafta kalıyoruz. Geçen dönemde aynı vaatler verildi, ‘dönüşüme girecek, pilot bölge olarak seçilecek’ denilmişti. Ama bu söylemlerin içi boş kaldı. Bu mahalleyi, yetkililerin her fırsatta arka plana attığı, yok saydığı, yoksul gördüğü o insanlar var etti halbuki. Dönüşüm yıllardır konuşuluyor ancak imar planlarının içerisine Onur Mahallesi hiçbir zaman alınmadı. Dönüşüm konuşulacaksa da bizlerin de ‘olurunu’ alarak yapmaları lazım. Yurttaşımız yerinde dönüşümü destekliyor. Fakat yetkililerimiz bunun dahi araştırmasını, anketini yapmadı henüz. Park, bahçe istiyoruz, yer yok diyorlar. Halkı mağdur etmeyecek bir dönüşüm sağlanırsa park için de, bahçe için de elbette yer olur. Mahalle olarak sıkıştırıldığımızı düşünüyorum. Son ana sıkıştırılmış gibi… Belediye planların yapıldığını söylüyor. Bu dönem içerisinde planların çıkacağını da söylüyor ama net bir tarih yok tabi” ifadelerini kullandı.

HALKIN İSYANINI ANLAYABİLİYORUZ

“Muhtarlıklar mahallelerin ortak iradesidir” sözlerini kullanarak doğalgaz sorununa da açıklık getiren Aydemir, “Mahalledeki bir heyetle birlikte Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın yanına gittik. Çünkü tüm samimiyetimle söylüyorum, mahalleye doğalgazın gelebilmesi için ciddi bir çaba içerisindeyim. Sağ olsun kendisi bizimle birlikte İzmir Gaz’a kadar geldi. Kendi aralarında yapacakları protokolle mahallenin tamamına doğalgaz hizmetinin geleceğini söyledi. Ardından Sayın Sandal mahalle halkına toplu bir mesaj atarak bu sorunu çözeceklerini duyurdu. Büyük ihtimal uzlaşı sağlandı ve 2023’e kalmadan doğalgazı mahallenin tamamına sunacağız. Bu bir haktır zaten. Bu yüzyılda, İzmir gibi bir yerde doğalgazsız kalmak büyük bir mağduriyettir. Dolayısıyla bölge halkının isyanını, kızgınlığını anlayabiliyoruz. Fakat içleri rahat olsun. Bununla alakalı ben neredeyse tüm mesaimi harcıyorum. Muhtarlara çok fazla misyon yükleniyor. Fakat bizim kepçemiz, bütçemiz yok. Biz talepleri, sorunları ya da soruları ilgili kurumlara ileten kişileriz. Bu yüzden de biraz da ricacı bir kurumuz” dedi.

TORUNLARIM OYNASIN…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘arka mahallelere karşı daha hassas davranacağını’ belirtmesinin kendilerinde heyecan yarattığını anca pratikte bir karşılık bulamadıklarını da söyleyen Aydemir, şu cümlelere dikkat çekti: “Yardım kültürüyle bir yere gidemeyiz. Mahallenin emlak değerlerini yükseltecek plan ve projeler yapılmalı. Ben 49 yaşındayım, çocukken mahallenin parkında oynayamadım, çocuklarım da oynayamadı. Çünkü parkımız, bahçemiz, sosyal donatı alanlarımız yok. Dolayısıyla olabilecekse eğer torunlarım oynasın istiyorum.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.