TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batman Üniversitesinde İran’ın Güncel Politikaları Paneli Düzenlendi

Öğrencilerinin bulundukları coğrafyayı ve komşu ülkeleri yakından tanımalarını ve güncelliği yakalayabilmeleri amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Batman Üniversitesinde, İRAM (İran Araştırmaları Merkezi) yetkililerinin katılımıyla “İran'ın Güncel Politikaları” isimli panel düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2022 10:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Batman Üniversitesinde İran’ın Güncel Politikaları Paneli Düzenlendi

Öğrencilerinin bulundukları coğrafyayı ve komşu ülkeleri yakından tanımalarını ve güncelliği yakalayabilmeleri amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Batman Üniversitesinde, İRAM (İran Araştırmaları Merkezi) yetkililerinin katılımıyla “İran'ın Güncel Politikaları” isimli panel düzenlendi. 1 Aralık 2022 tarihinde Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen panele, Rektör Vekili Prof. Dr. Rohat Cebe, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Dr. Uygur İRAM’ın Kuruluş Amacı ve Faaliyet Alanları Hakkında Bilgiler Verdi

Panelin moderatörlüğünü yapan İRAM (İran Araştırmaları Merkezi) Başkanı Dr. Hakkı Uygur, 2016 yılında kurulan İRAM’ın kuruluş amacı ve faaliyet alanları hakkında bilgiler verdi.  Birçok kurum tarafından desteklendiklerini belirten Dr. Uygur, merkez bünyesinde farklı üniversitelerden ve disiplinlerden olan araştırmacıların araştırma faaliyetleri yürüttüklerini kaydetti. İran konusunun farklı boyutlara sahip olduğunu ve bu boyutları doğru tanımlamak gerektiğini belirten Dr. Uygur, İran’ın, Türkiye ile ikili ilişkiler, enerji, göç, güvenlik gibi konular etrafında ele alınarak doğru anlamlandırılabileceğini ifade etti. İRAM’ın temel amacının bu boyutlarda yaşanan boşlukları doldurmak olduğunu dile getiren Dr. Uygur, şimdiye kadar yapılan çalışmaların web sitelerinde yayımlandığını söyledi.

Doç. Dr. Başar: “İran’ın İstikrara Sahip Bir Ülke Olması, Türkiye İçin de Önemli”

Panelin konuşmacılarından İRAM Kıdemli Uzmanı Doç. Dr. Umut Başar, İran’da yaşanan toplumsal değişimlerin yarattığı sonuçlardan bahsetti. İran’da yaşanan yönetim değişikliğinin sosyal hayatı değiştirdiğini söyleyen Doç. Dr. Başar, İran’daki kadın hareketleri ve güncel olaylar hakkında da bilgiler verdi. İran’daki Pehlevi dönemi ve mevcut yönetimdeki sosyolojik dengeleri karşılaştıran Doç. Dr. Başar, İran’ın istikrara sahip bir ülke olmasının Türkiye için de önemli olduğunu dile getirdi.

Dr. Alagöz: “ABD’deki Mevcut Yönetim, İran’ı Diplomasi Zemininde Tutmaya Çalışıyor”

Doç. Dr. Umut Başar’ın ardından konuşan İRAM Kıdemli Uzmanı Dr. Bilgehan Alagöz, İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanan nükleer anlaşma krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  ABD’deki mevcut yönetimin İran’ı diplomasi zemininden ve uluslararası düzlemden dışlanmayan bir noktada tutmaya çalıştığını söyleyen Dr. Alagöz, nükleer anlaşmaya dönülmesinin muhtemel olduğunu söyledi. İran’ın sadece bölge ülkelerini değil tüm dünya ülkelerini ilgilendirdiğini belirten Dr. Alagöz, İran’daki nükleer çalışmaların tarihsel süreciyle ilgili bilgiler verdi.

İRAM’da araştırmacılık görevi yürüten Dr. Kenan Aslanlı, İran’daki enerji, petrol ve doğalgaz konularıyla ilgili bilgiler aktarırken özellikle Ukrayna savaşının ardından İran’ın enerji konusunda gözleri üzerine çektiğini söyledi. İRAM’da asistan olan Oral Toğa ise İran üzerinden Türkiye’ye gelen Afgan ve Pakistanlı göçmenlere ilişkin bilgiler paylaşırken İRAM’da araştırmacılık faaliyetleri yürüten Hurşit Dingil de İran’ın güvenlik,  savunma ve silah teknolojisi bağlamında bilgiler verdi.

İran’la ilgili farklı konularda bilgilerin paylaşıldığı panel, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.