TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Şener Gençer, döviz kurunu değerlendirdi

Ege Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, ''Sanayiciler olarak hangi kurun doğru olduğunu bilmiyoruz'' dedi

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2023 06:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Başkan Şener Gençer, döviz kurunu değerlendirdi

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, bankaların ihracatçıdan 19,60 TL’den aldıkları doları, vatandaşa ve sanayiciye 21,35 TL’den sattıklarına dikkat çekerek, “Türkiye’de an itibarıyla iki farklı döviz kuru bulunuyor ve bu iki kur arasında 175 kuruş fark var. Sanayiciler olarak hangi kurun doğru olduğunu bilmiyoruz. Hammadde ve ara malı ithal ederek üretimine devam etmek isteyen ihracatçı, 19.60’a sattığı doları 21,35 TL’ye geri almak zorunda kalıyor. Yüksek maliyetlerle başa çıkamayan üyelerimiz bir de kur zararına katlanmak zorunda kalıyor.” dedi.

PLASTİK SEKTÖRÜ YÜZDE 90 İTHALATA BAĞIMLI

Plastik sektörünün hammaddede yüzde 90’a yakın oranda ithalata bağımlı olduğunu, yerli üreticinin de satışlarını dolar kuru ile yaptığını hatırlatan Şener Gençer, sanayicinin ürettiği ürünün fiyatını belirlemekte zorlandığını, bankaların elde ettiği fahiş kârlara kamu otoritesinin bir an önce dur demesi gerektiğini söyledi.

PARALEL KUR DÖNEMİ YAŞIYORUZ

Bankalar arası piyasa ile serbest piyasadaki döviz kurları arasında ise kimi zaman 3 TL’ye varan fark olduğuna dikkat çeken EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Türkiye çift para birimli ülke özelliğine bir de çift döviz kuru olan ülke özelliğini ekledi. Adeta paralel kur dönemi yaşıyoruz. Serbest piyasa ile bankalar arasındaki fark açıldıkça, ihracatçının zararı katlanıyor. İhracatçı işi gücü bırakıp, çanta ile döviz bürolarına gidemez. Geçen yıl Nisan ayından bugüne İhracat Bedeli Kabul Belgesi ile (İBKB) yurda giren ihracat gelirlerinin yüzde 40'ı zaten TL’ye çevrilmek zorunda. Üretim maliyetleri ve kur dengesizliği arasına sıkışan sanayicimiz, TL ve Yabancı Para cinsinden krediye ulaşmakta da büyük sıkıntı yaşıyor. Krediye erişimin adeta durma noktasına geldiğini söylememiz mümkün. Kredi maliyetlerini %40’lara çıkaran özel bankalar 2-3 ay üzeri vadedeki çekleri kabul etmiyor. Kamu bankaları ise %18,5-20 faizle sadece limiti olan firmalara ve harcama karşılığı kredi kullandırıyor. Türk ekonomisinde çarkların dönmesi için krediye ve dövize erişimde hiçbir aksaklık olmaması gerekiyor.” HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.