TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Kestelli’den ilginç enflasyon benzetmesi: Züccaciye dükkânındaki fil gibi

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise, 2023 yılının ekonomi kulvarında kolay geçmeyeceğini vurgulayarak, “Kolay geçmeyeceğini gayet iyi bildiğimiz bir yıldayız. Baz etkisiyle inişe geçmiş olsa da yüksek enflasyonun züccaciye dükkânındaki fil gibi; ne zarar vereceğini kestirmek güç” dedi

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2023 06:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Başkan Kestelli’den ilginç enflasyon benzetmesi: Züccaciye dükkânındaki fil gibi

NURETTİN BAKİ

İzmir Ticaret Borsası (İTB), yeni yılın ilk meclis toplantısını İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer Başkanlığında gerçekleştirildi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin ülke tarımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunduğu meclis toplantısının konuğu ise İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Yavuz Kurt oldu. Meclis üyelerine seslendiği konuşmasında SGK’nın çok büyük bir bütçeye sahip olduğunun altını çizen Kurt, en büyük görevlerinin ise kayıt dışı istihdamla mücadele etmek olduğuna vurgu yaptı. EYT ile ilgili merak edilen konulara da açıklık getirdi. EYT’nin siyaset üstü bir konu olması gerektiğini söyleyen Kurt, EYT’lilerin neden bu kadar hevesli olduğuna anlam veremediğini ifade etti. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise, 2023 yılının ekonomi kulvarında kolay geçmeyeceğini vurgulayarak, “Zor bir yılı geride bıraktık. Ve kolay geçmeyeceğini gayet iyi bildiğimiz bir yıldayız. Baz etkisiyle inişe geçmiş olsa da yüksek enflasyonun züccaciye dükkânındaki fil gibi; ne zarar vereceğini kestirmek güç” dedi.

BÜTÇEMİZİN YÜZDE 10’NU FAİZE GİDİYOR

Türkiye’nin 2023 bütçesinin yüzde 10’dan fazlasının faize gittiğini dile getiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Kıt kaynaklarımızın verimli kullanımı talebi adına basit bir örnek paylaşmak istiyorum. 2023 bütçesinden faiz ödemeleri için ayrılan pay 487 milyar Türk Lirası. Bütçemizin yüzde 10’dan fazlası faize gidiyor. OECD ülkeleri ortalaması ise yüzde 4’ün altında. Yani borç servisinde OECD seviyesini yakalasak yılda 300 milyar liradan fazla bir parayı ülkenin kalkınması, halkın refahı için harcamamız mümkün olacak.2023 yılı çiftçi desteğinin 54 milyar lira olduğunu düşünürsek, rakamların hacmi daha anlaşılabilir hale geliyor. Tüm bunların üstüne bir de seçim yılındayız. Farklı bir gelişme olmazsa 14 Mayıs’ta sandığa gideceğiz. Seçim dönemleri, para musluklarının açıldığı; ekonomik gerçeklerin ötelenebildiği zamanlardır. Seçimlerin zaten kırılgan olan piyasalara en az zararı vermesini diliyor ve bu konuda hem iktidara hem de muhalefete önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlatmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

 

UMUTLUYUM ÇÜNKÜ…

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin geçtiğimiz hafta gerçekleşen İzmir ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kestelli, “Programda tarım konusundaki görüşlerimi aktarma fırsatı buldum. 2002 yılında tarım ve tarıma dayalı ticaretin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 12’ye yakın olan payının 2021 sonunda yüzde 5,5’e gerilediğini hatırlatarak milli gelirde tarım ve hayvancılığın payını yeniden yüzde 10’un üzerine çıkartacak her türlü adımı kararlılıkla atmamız gerektiğini ifade ettim. Bunun için de çağın rekabetinin getirdiği yenilikçi bir anlayışa ihtiyaç var. Tarım 4.0 diye tanımladığımız yeni anlayışın çok ciddi bir şekilde temel politika unsuru olması gerekiyor. Umarım bu talebimiz Ankara’da karşılığını bulur. Umutluyum çünkü pandemi sonrası tarımın stratejik önemi herkes tarafından kabul görmüş durumda. Ve önemli adımlar da atılıyor. Mesela Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 81 ilde tarım arazilerinin etkin kullanımı ile bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik projeler başlatıldığını duyurdu. Proje kapsamında belirlenen yatırım konularında, il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince hazırlanan projelere, toplam proje bedelinin azami yüzde 75'i Bakanlıkça hibe olarak verilecek. Proje ile boş duran, atıl kalan veya nadasa bırakılan araziler, tarımsal üretime kazandırılacak” dedi.

İTTM YEŞİL TAHVİLİNİ ÇIKARTMALI

“İzmir Tarım Teknoloji Merkezimizin yakın bir gelecekte kendi Yeşil Tahvilini çıkarması için de şimdiden çalışmalara başlamalıyız” diyen Başkan Kestelli, “Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat kararı hem ülkeler hem de şirketler için hayli kapsamlı bir dönüşümü mecburi kılıyor. Bu dönüşümü yapmayan ya da geç kalanlar için de önemli yaptırımlar getiriyor. Ama bu dönüşüm de çok yüksek maddi yatırım gerektiriyor. Bunu sağlamanın en uygun yolu ise Green Bond; yani Yeşil Tahvil. Yeşil Tahviller, kurumların, iklim değişikliğinin önlenmesi ve çevre konulu projelerde kullanılmak üzere yapacakları borçlanma için çıkarılan sabit getirili menkul kıymetlerdir. Bu tür tahvillere vergisel avantajlar sağlanması da söz konusudur. Yeşil Tahvil olarak nitelendirilen ilk tahvil senedi 2008 yılında Dünya Bankası tarafından ve 300 milyon dolarlık bir tutarla çıkarılmıştır. Yeşil Tahvillerin 2021 yılında ulaştığı büyüklük ise 650 milyar doları bulmuştur. Özellikle karbon ayak izi ve su ayak izi en yüksek sektörlerden olan tarımda ve yenilenebilir enerji yatırımlarında Yeşil Tahviller önemli bir avantajdır. Bu konuda BORSAV tarafından tüm üyelerimiz ve paydaşlarımız için kapsamlı bir bilgilendirme çalışması hazırlanmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca İzmir Tarım Teknoloji Merkezimizin yakın bir gelecekte kendi Yeşil Tahvilini çıkarması için de şimdiden çalışmalara başlamalıyız. İzmir Tarım Teknoloji Merkezimizin yakın bir gelecekte kendi Yeşil Tahvilini çıkarması için de şimdiden çalışmalara başlamalıyız. Ne de olsa yenilikleri takip etmek, uygulamak ve öncü olmak Borsamızın genlerinde var” diye konuştu.

2023 TARIM BÜTÇESİ YÜZDE 134 ARTIRILDI

İTB Meclis Başkanı Gökhan Tuncer ise yaptığı konuşmasında, “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımız 2023 yılı Yatırım Programını açıkladı. Programda yer alan kamu projelerine 454 milyar TL ödenek ayrıldı.  Tarım sektörüne ayrılan pay 44 milyar TL olup geçen seneye göre yüzde 134 oranında artış yapıldı. Tarım yatırımları içinde en fazla pay 24 milyar lirayla sulama projelerine ayrılmış durumda. Bu alanda 212 proje gerçekleştirilecek.  Bitkisel üretim alanında gerçekleştirilecek yatırımların tutarı ise 53 proje için 5 milyar lira oldu. Bu alandaki yatımlar Bakanlık ve DSİ tarafından yapılacak. Bitkisel üretim alanını 15 proje ve 974 milyon liralık yatırım tutarıyla hayvancılık sektörü izlerken bu alandaki yatırımlarda yine Bakanlık ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü – TİGEM tarafından gerçekleştirilecek. Günümüzde yağışların yetersiz oluşu ve beklenen kuraklık riskine karşı, tarımsal yatırımların 2023 yılı bütçesinin aslan payının sulamaya ayrılması yerinde bir karar olduğu açıktır” dedi.

EYT, TÜRKİYE TARİHİNDE EN BÜYÜK HATA

EYT için yapılan düzenlemenin Türkiye tarihinde en büyük hatalardan birisi olarak kayıtlara geçtiğini belirten İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Yavuz Kurt, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar’da (EYT) sadece yaş şartı kalkıyor. Kısmi emeklilik de ise herhangi bir düzenleme yok, EYT’de olduğu gibi yaş koşulu devam edecek. EYT kapsamında emekli olacak çalışanlar için teşvik geliyor. İlginç, biz emekliliğe teşvik edeceğiz. Bu konuda teknik bilgi dışında fikirlerimi soracak olursanız EYT için yapılan düzenleme Türkiye tarihindeki en büyük hatalardan birisidir.  Bu düzenleme 16 yaşındaki kızımı ve geleceğini enfekte eden bir düzenlemedir. Siyaset üstü olması gereken bir konuydu, politik bir malzeme yapılmamalıydı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için para çok değerlidir. Buradan bir örnek vereyim, eğitim için 2023’te ayrılacak bütçe 435 milyar liraya düştü. Bunu hepiniz fark etmişsinizdir. Söylenecek çok şey var, bana deseniz ki Türkiye’deki en önemli iki ihtiyaç ne deseniz eğitim yatırımdır. EYT’lilerin neden bu kadar istekli olduğunu bir EYT’li olarak anlamıyorum. Ben de Mart ayında emekli olma hakkım oluyor. 190’lık adamı 46 yaşında emekli edemezsiniz, çok üzülüyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.