TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balık avında Karadeniz'i bekleyen tehlike

KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, Karadeniz'de pelajik balıkların ve balık stoklarının giderek azaldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2023 06:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Balık avında Karadeniz'i bekleyen tehlike

Sezon başında palamut avı nispeten iyi ancak istenilen bollukta olmadığını kaydeden Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, sürdürülebilir avcılığın önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Sezon boyunca balıkların avlanabilir ve tüketilir olması gerektiğine vurgu yapan Dinçer, ““Palamut ilk başlarda nispeten iyiydi. Av sezonunda palamutun da birkaç ay aynı şekilde tirsinin yani pelajik balıklarımızın üç dört ay sürdürülebilir ve homojen bir dağılım göstermesi beklenir. Bir bakıyorsunuz ki bir yerde bulmuşlar balığı avlamışlar bir hafta tirsiden palamuttan geçilmiyor. Geçilmiyor da bize çiftini 60-100 TL'den verdiniz. Bir hafta geldi daha çok tutuldu bu defa 30 TL'ye düştü. Bunda da maalesef istenilen bir bolluk yoktur. Bir anlık ortaya çıkan balık zaten uzun süre muhafaza edilemediğinden bir kısmını donduruculara koydular bir çoğunu da piyasaya arz etmek zorunda kalındığından zorunlu olarak bu kez fiyatı düşüyor. Bu anlıktır yani sürdürülebilir değildir. Beklenen sezon boyunca homojen olarak biz bu balıkları avlayabilir tüketebiliyor olmamız lazım. Karadeniz'in önemli pelajik balıklarında bu sezon Zargana da maalesef birkaç defa gözükebildi” dedi.

BALIK STOKLARI AZALIYOR
Karadeniz'deki balık stoklarının giderek azaldığını buna karşın yetiştiriciliğin arttığını ifade eden Dinçer, “Son iki yılda su ürünleri yasal istatistiklere baktığımızda avcılık üretiminin azaldığı buna karşın yetiştiricilik üretiminin arttığı, hatta son birkaç yılda da bunu geçme eğiliminde olduğu bir gerçek. Bu da, sanki avcılık önemini yitiriyormuş gibi bu defa üretime dönelim deniliyor. Burada unutulmaması gereken bir şey var; siz yetiştiricilik yaparken bile kullandığınız zemin ana hammaddesi yine avcılıktan elde ettiğimiz deniz balıklarıdır. Özellikle de bunun en değerli gıdası da hamsidir. Dolayısıyla bu ikisini özdeş getirmek zorundayız. Avcılık gidiyor vazgeçelim koruması önemli değil nasıl olsa yetiştiricilik bize yeter, dediğiniz anda birkaç sene sonra o da çökecektir. Bu sektörle ilgili olan müteşebbislerin, yöneticilerimizin de dikkatlerini çekmek istiyorum” diye konuştu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.