TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Bakanlık firmaların gücüne yeniliyor”

Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ancak ‘besin takviyesi’ denilerek marketlerde yerini alan sözde vitamin ilaçları, kontrolsüz ve gelişigüzel satılmaya devam ederken, eczacıların tepkisine yol açtı

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2022 05:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Bakanlık firmaların gücüne yeniliyor”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER

Büyük marketlerin, alışveriş merkezlerinin hatta güzellik ürünlerinin satıldığı mağazaların raflarını işgal eden vitamin ilaçları, hem halk sağlığını tehdit ediyor hem de eczacıların hedef tahtası oluyor. Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ancak ‘besin takviyesi’ denilerek marketlerde yerini alan sözde vitamin ilaçları, kontrolsüz ve gelişigüzel satılmaya devam ederken, eczacılar, yurttaşların daha duyarlı ve dikkatli olmasını, bu sorunun çözümü için acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.

VİTRİNİ SÜSLEMEK YA DA KAR ELDE ETMEK…

“Vitamin grupları ilaç sektöründe çok ciddi bir sıkıntı yaratıyor” diyerek sözlerine başlayan Aziziye Eczanesi’nin sahibi Ömer Fatih Tarıkoğulları, “Vitamin ilaçlarını kalsiyum, D vitamini, magnezyum ve çinko şeklinde çeşitlendirebiliriz. Bu ürünlerin kullanımı esasında gelişi güzel olmamalı. Bunlar bir tahlil sonucuna göre yapılmalı. Varsa bir eksiklik onu gidermek üzere reçete yoluyla temin edilmeli. Marketlere ya da güzellik ürünlerinin satıldığı mağazalara reklam amaçlı, vitrini süslemek ya da kar elde etmek amacıyla konulduğu zaman gelişi güzel alınıyor. Evet, her insanın kalsiyuma, çinkoya, magnezyuma ihtiyacı var ama eksikliği varsa eczanelerden doktor tavsiyesi üzerine alarak kullanmalı. Kontrolsüz, gelişigüzel her yerde satılıyor. Bunun önüne geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

EKARTE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

“Besin takviyesi adı altında gösterilen sözde ilaçlar bunlar…” bilgisini paylaşan Tarıkoğulları, şunları da ekledi: “Besin takviyesi diye ruhsat alıyorlar. Ama aslında ilaç bunlar. Şifa bulayım derken silaha da dönüşebilir. Bu ruhsat Sağlık Bakanlığından alınırsa, denetimi ve kontrolü sağlanırsa böyle bir sorun gündeme gelmez. Yasalardaki açığı kullanarak sağlık sektörünü ekarte etmeye çalışıyorlar. Kalsiyumun gereğinden fazla kullanılması böbreklere zararlı. Keza diğer vitaminler için de aynı görüşleri bildirebiliriz. Fazlası böbrek başta olmak üzere tüm organlar için riskli. Önüne geçmemiz zor ama Eczacılar Birliği olsun, Odalar olsun biraz daha duyarlı davranmalı. Beraber hareket etmeliyiz. Bu işin Sağlık Bakanlığı öncülüğünde yapılması lazım. Sadece Aziziye Eczanesi olarak bizler değil, birçok eczaneci aynı fikirde. Hangisinin kapısını çalsanız muhakkak aynı şeyleri duyacaksınız. Sağlık Bakanlığı sessiz kalıyor. Nedenini de bilemiyorum. Belki de firmaların gücüne yeniliyorlar.”

FİRMALAR GÜVENİLİR DEĞİL

Vatandaşlara seslenen Tarıkoğulları, son olarak, “Marketlerde satılan vitamin ilaçlarına güvenmeyin. Gereksinim duyarsanız bizzat gidip mahallenizdeki eczaneye danışıp, alın. Eczacı da muhakkak yönlendirecektir sizleri. Mesela bir magnezyum kullanılacaksa kramp şikayetinin olması lazım. Marketteki fiyatlar eczane fiyatlarından daha düşük olduğu için insanlarımız böyle merdiven altı vitamin haplarına yöneliyor. Firmaların da çok güvenilir olduğunu düşünmüyoruz. Sağlık Bakanlığından onaysız ilaçlar bunlar çünkü. İlaç diye geçmeyen ama ilaç gibi kullanılan besin takviyeleri. Bakanlığın kontrolün de olmadığı için üretim de kontrol edilemiyor. Özellikle büyük marketlerin raflarını işgal etmiş durumda. Halkımızın duyarlı olmasını ve bu sorunun çözümü için acilen önlem alınması gerektiğini vurguluyorum” dedi.

TARIM BAKANLIĞININ ONAYI KALDIRILMALI

İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan ise Tarım Bakanlığından onay alan vitamin ilaçlarının bir an önce Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Birçok ilaç zehirlenmelerinin temeli bu internetten alınan, ‘ilaç değilmiş’ gibi gösterilen gıda takviyesi olarak adlandırılan haplardan kaynaklı. Bunlar Sağlık Bakanlığından değil, Tarım Bakanlığından onaylı ilaçlardır. Bu ilaçlar ulu orta her yerde satılınca hangisi sahte hangisi normal olan ayırt edemiyorsunuz. Sağlık Bakanlığı belli aralıklarla kamu spotu olarak döndürüp duruyor görselleri ama buna rağmen insanlar gerek kolaycılıktan gerekse de ucuzluktan almak istiyorlar. Ciddi bir halk sağlığı sorunu ortaya çıkıyor. Bakınız, ilaçlar birbiri ile etkileşir. Her ürün herkeste aynı dozda kullanılmaz. Bunları bilmeden ilaç üzerinde yazılı olan slogana göre hareket etmek çok yanlış. Eczanenin dışında hiçbir yerden ilaç almayın. Eczane güvendir, orada bir sıkıntı yok. Bu ürünlere Tarım Bakanlığı tarafından ruhsat olayının verilmesi işi bitirilmeli. Bu kadar sakıncalı bir noktaya gittiyse, insanlar bu yüzden hayatını kaybediyorsa artık yasaklanmalı. Sağlık Bakanlığından ruhsat alınması lazım, Tarım Bakanlığından değil” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.