TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aydın’dan Merkez Bankası bağışında ‘özel düzenleme’ vurgusu: Yasaya karşı hiledir

CHP’li Aydın, Merkez Bankası’nın “Tek Yürek Türkiye” kampanyasına bağışta bulunmasına ilişkin “Bağış kampanyası, Merkez Bankası’nın Hazine’ye para aktarmasına ilişkin yasal sınırlılıkları ihlal etmenin aracı olarak kullanılıyor. Yasaya karşı hiledir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2023 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aydın’dan Merkez Bankası bağışında ‘özel düzenleme’ vurgusu: Yasaya karşı hiledir

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken bölgede art arda yaşanan depremler, alandaki hasarı daha da büyüttü. Bir yandan depremzedelerin yaşam mücadelesi devam ederken diğer yandan da özellikle barınma ve hijyen gibi konular yaşanan sıkıntılar sıklıkla gündeme geliyor. Yaşanan deprem felaketinin ardından tüm ülke seferber olurken 16 Şubat tarihinde sekiz kanalın gerçekleştirdiği “Tek Yürek Türkiye” ortak yayınında depremzedeler için bağış kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında 100 milyar liranın üzerinde bağış toplanırken yayında dikkat çeken husus ise T.C. Merkez Bankası’nın 30 milyar lira tutarında bağış yapması oldu. Yapılan bağışlar kamuoyunda hukuk temelinde tartışma yaratırken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve Murat Aydın, bağışları hukukçu gözüyle İLKSES’e değerlendirdi. Aydın, kamu bankalarının bağışlarının kanuna uygun hale gelmesi için OHAL’in gerekçe gösterildiğini ifade ederken Merkez Bankası bağışı için ayrı parantez açtı.

BELİRTİLEN MİKTAR İÇİN YETKİ YOK

Yapılan bağışların yapıldığı tarihe dikkat çeken Aydın, bağış tarihinde bankaların yaptığı bağış miktarının kanuna aykırı olduğunu belirtti ve “5411 sayılı Bankacılık Kanununun 59. Maddesi bağışlar konusunda bankalara sınır getiriyor. Bu kısıtlama, bankaların öz kaynaklarının belli bir oranından fazla bağış yapamamasına ilişkin. Yani kanun uyarınca bankalar, öz kaynaklarının belirli bir oranından daha fazla bağış yapamazlar. 16 Şubat tarihinde bağış kampanyası yapıldığı sırada Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın bağışlayacağını beyan ettiği miktarları bağışlama yetkisi yoktu. Bu, Bankacılık Kanuna aykırıydı. Ama siyasi iktidarın hukuk ve adalete olan inancı sıfır seviyesinde olduğu ve hukuk, kanun onlar için çok da önemli olmadığı için bankalar o miktarlarda bağış yapacaklarını açıkladılar. Ancak bağışın ardından pek çok bankacı ve hukukçu buna tepki gösterip ‘Bu miktarda bağış yapamazsınız, bu yasaya aykırıdır’ deyince bu sefer OHAL kanunu kullanılarak ki OHAL cumhurbaşkanına bu yetkiyi vermez… OHAL yetkisi kullanılarak 17 Şubat Cuma günkü Resmi Gazetede yayınlanan kararnameyle kanundaki o oran sınırı kaldırıldı. Şu anda kamu bankaları istedikleri kadar bağış yapacak durumdalar. Ama bağış yapacaklarını beyan ettiklerinde böyle bir karar yoktu. O beyanlarını gerçeğe çevirip paraları havale etmek gerektiğinde bunu yapamayacaklarını anladılar ve böyle bir düzenleme yaparak bunu kendilerince çözümlemeye çalıştılar” dedi.

SİYASİ İKTİDARIMMIZ İTİBARLI BİZ EVSİZİZ

Kamuoyunda çok tartışılan Merkez Bankası’nın bağışına da ayrıca değinen Aydın, özel düzenleme vurgusu yaptı ve “Merkez Bankası’nın kamuya borç vermesi ya da bağış yapması özel düzenlemelere tabiidir. Merkez Bankası, büyük ölçüde devletin hissesinin olduğu bir kamu bankasıdır. Ayrıca Merkez Bankası, bildiğimiz mevduat bankalarından daha farklı bir statüye tabiidir. Çünkü merkez bankaları çok önemli bir ayrıcalığa sahiptir. O da para basmaktır. Merkez bankası para basar ve bunun karşılığı olan dövizi ya da altını bulundurabilir. Dolayısıyla merkez bankasının birilerine bağışlayabileceği bir kaynağı yok. Merkez Bankası’nın, kamu otoritelerinin yapacağı harcamalar için para vermesi yani Merkez Bankası’ndan Hazine’nin para alması… Çünkü Merkez Bankası’nın bastığı parayı Hazine’nin alıp bankalar eliyle piyasaya sürmesi özel düzenlemelere tabiidir. Yani Merkez Bankası istediği miktarda parayı basıp Hazine’ye verip bunları piyasaya süremez. Bunların hepsi özel düzenlemelere tabiidir. Anlıyoruz ki bağış kampanyası, Merkez Bankası’nın Hazine’ye para aktarmasına ilişkin yasal sınırlılıklar ve kuralları ihlal etmenin aracı olarak kullanılıyor. Yani Merkez Bankası, Hazine’ye yasal sınırlar içerisinde verebileceği para aktarma sınırlarını, ‘Ben Hazine’ye para vermiyorum AFAD’a yardım ediyorum’ diyerek dolanmış oluyor bu, yasaya karşı hiledir. Çünkü Hazine’nin, AFAD’ın bu depremde ortaya çıkacak zararı telafi edecek parası yok. Çünkü siyasiler kamunun bütün parasını ve kaynağını itibardan tasarruf etmemek için harcadılar. Şimdi siyasi iktidarımız itibarlı ama biz evsiz durumdayız. O yüzden hepimiz bunun acısını çekiyoruz ve çekmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.