TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aslanoğlu İzmir’den ‘2. Tur’ beklentisini açıkladı

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, dün gerçekleştirilen seçimlere ilişkin özeleştiri yaparken ikinci turda İzmir’den bekledikleri oy oranını da açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 16:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Aslanoğlu İzmir’den ‘2. Tur’ beklentisini açıkladı

TENZİLE AŞÇI

Türkiye, dün yüzyılın seçimi olarak adlandırılan 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimi için sandık başına gitti.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, ikinci tura kalırken Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’de yüzde 63,5, Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 31,5 bandında oy almıştı. Parlamento seçimlerinde ise CHP’nin İzmir’deki yüzde 41 bandındaki oyu korunurken seçimlerde hedeflenen 9+9 vekil hedefi tutturulamayıp vekil sayısı 7+7’de sabit kaldı.

Öte yandan; CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İl Başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında seçim sonrası ilk açıklamayı yaptı. Aslanoğlu, deprem bölgesinden Erdoğan’a gelen oyu değerlendirirken ‘rasyonellik’ çıkışı yaptı ve Mehmet Ali Çelebi’nin vekil seçilmesi noktasında AK Parti’ye ‘utanç’ göndermesinde bulundu.

TÜRKİYE’DEKİ DEĞİŞİME YETMEDİ

İlk tura ilişkin bir kazanandan bahsedilemeyeceği mesajını veren Aslanoğlu, “Dün ilk açıklamam neyse aşağı yukarı aynı minvalde gitti. İlk söylediğim gibi sisteme girdiğimiz rakamlarla söylediğimiz rakamlar uyuşuyordu. Genel itibariyle de böyle gitti. Yüzde 63,5 gibi bir sonuçla sonuçlandı. Sinan Bey de toplamda yüzde 5 gibi bir oy aldı. Değişim isteyenlerin oranı yüzde 68 gibi bir oran oldu. Ama İzmir’dekilerin oranı Türkiye’de değişime yetmedi. Biz seçimi kazanamadık ama adam da kazanamadı. İlk kez adama ilk turda seçim kazandırtmamayı başardık. Gidecek daha yolumuz var. 2 haftamız var. Bu süreyi değişim talebinin gerçekleşmesini sağlamaya çalışacağız” dedi.

İLK ÖNGÖRÜMÜZ İKİNCİ TURDU

İlk öngörülerinin ikinci tur olduğunu hatırlatan Aslanoğlu, “Seçime 3-4 gün kalana kadar ilk turda bitmeyeceğine ilişkin bir öngörümüz var. Son dönemdeki anket çalışmalarına bakmazsanız hepimizin öngörüsü seçimin ikinci tura kalacağıydı” ifadelerini kullandı.

8+8 ÖNGÖRMÜŞTÜK

Seçime ilişkin İzmir’de 9+9 vekil hedefi konulurken 7+7 vekil çıkarılmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Aslanoğlu, “Bizim genel anketlerimiz hep 8+8 çıkarıyordu 9’u hedef olarak koyuyorduk. İl başkanını hep daha iyisini hedefleyecek. İzmir’deki oy dağılım bin 2 bin oyla bu sistemde değişebiliyor. Çok öngörülemeyebilir. 8+8 olmasını öngördük. Beklentimiz o yöndeydi. Beklentimizin altında milletvekili sayımız. Bence şöyle bir hata taşıyoruz. D’hont Sistemi dağılımlarla alakalı, yani oyun dağılımıyla ilgili. Şu an İYİ Parti bir itiraza hazırlanıyor. O da birkaç bin oyla vekilliğin değişeceği üzerine. Bu her zaman böyle olmuştur. İttifak Partileri ve bizim oylarımızın 2018 kıyasıysa ne olduğu görülür zaten” diye konuştu.

EKSİK OLAN OYU ALMALIYIZ

İzmir’den rekor oy beklentisini devam ettirdiklerinin altını çizen Aslanoğlu, “Oy oranını yüzde 54’ten 63’lere getirdik. Daha iyisi olmalı. Biz daha iyisi için koşturacağız. Bu konuda anket sonuçları bizi yanıltmadı. İzmir’de oyumuz… Bizim hedefimiz yüzde 67’nin de üzerine çıkmak. Bazı yerlerde eksik olan oyu buradan tamamlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ TUR ÇALIŞMASI BAŞLADI

İzmir’in ilçeleri ölçeğindeki oy oranlarına da değinen Aslanoğlu, “2 ilçede Recep Tayyip Erdoğan’ın oyları Kemal Kılıçoğlu’nun oylarından fazlaydı. Bunlar oylarını artırdıkları anlamına gelmiyor. Kemalpaşa ve Kiraz bu ilçeler. O iki ilçede de oylarımız düşmüş değil. Bugüne kadar İzmir’deki ilçelerde benzer dağılımlar oldu. Özellikle metropolde daha güçlüydük. Bu defa da öyle oldu. Çalışmalar… Bu sabahtan itibaren ikinci tur çalışması bizim için başladı. Toplantı yaptık. Belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve vekil adaylarımızla bir toplantı yaptık. Neler yapılacağını masaya yatırdık” dedi.

OĞAN’IN NEREDE OY KULLANDIĞINA İLİŞKİN ÇALIŞMAMIZ VAR

İzmir’de ve ülke genelinde beklenilenin üzerinde oy alan ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ın seçmen kitlesine ilişkin çalışmaları olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Aslanoğlu şunları söyledi; “Sinan Oğan‘ın nerelerde oy aldığına ilişkin çalışmamız var. Ama kimlerden oy almışa ilişkin bit odak grup çalışması yapmadık. Daha önce Muharrem Bey adayken onların oyları gözükürken ona ilişkin bir çalışma yapmıştık. Şimdi biraz zamanımızın kısıtlı olduğu bir alan. Merak ettiğini şey için araştırmalar yapıp kararlar vermek için çok uygun bir süre değil. 12 çalışma günümüz var.”

İLK KEZ SEÇİMLERE GİRMİYORUZ

İlk turun ardından örgütün mevcut durumuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Aslanoğlu, “Son birkaç gün ilk turda bitmesine yönelik duygusal bir şeyimiz vardı. CHP örgütü çok deneyimlidir. İlk kez seçimlere girmiyoruz ya da ilk kez seçimlerde farklı sonuçlarla karşılaşmıyor. Çok hızla kendini yenileyebilen bir örgütümüz var. Bunu da ikinci tura kadar olan 12 günde göreceksiniz” diye konuştu.

TOPLUMUN BELLİ ŞİFRELERİ VAR

Deprem bölgesinden Erdoğan’a yüksek oy çıkmasını yorumlayan Aslanoğlu, depremin ardından deprem bölgesinde uzun mesai harcayan Kılıçdaroğlu ve CHP’li belediyelerin yeterinde etkili olup olmadığı konusundaki soruyu da yanıtlayan Aslanoğlu, “Toplumsal analizlere girersek… Toplumun belli şifreleri var. Onların değişimi de kolay olmuyor. Açıkçası ben bu sabah ilk olarak Kiraz Dokuzlar Köyü’ne baktım. Belediye hizmetlerinden, gitmekten, el sıkmaktan bahsediyoruz. Ama değişmeyen bir şey var. Onu hep beraber bulmamız gerekiyor. Toplum oyunu bazı zaman dilimlerinde çok kendisi için bizim rasyonel olduğunu düşünmediğimizi şekilde kullanıyor. Bir rasyonalitesi vardır muhakkak. Onu anlamamız lazım” dedi.

BİZ NEDEN TERÖRİST OLUYORUZ

Aslanoğlu ayrıca Seçimin ikinci tura kalması noktasında bazı algıların bertaraf edilemediği özeleştirisi de yaparak şunları söyledi; “Görüyoruz ki İzmir’de kırsal alanda Millet İttifakı’na atılan iftiraları yeterince bertaraf edememişiz. CHP-HDP- PKK iftiralarını o video montajlarını çok iyi anlatamamışız. Biz neden terörist oluyoruz? Demek ki biz bu çamur atmayı yeterince iyi çözememişiz. 12 günde yapacaklarımızdan biri de o olacak."

BU UTANCI AK PARTİ’YLE PAYLAŞIYORUZ

Mehmet Ali Çelebi’nin vekil seçilmesinde hem iktidar hem de muhalefete pay biçen Aslanoğlu, “Mehmet Ali Çelebi’nin milletvekili olması utancını AK Parti İzmir İl Başkanlığıyla paylaşıyoruz. O utanç hepimize ait” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.