TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anneler Günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır?

Anneler günü nedir? Neden kutlanır? Nasıl ortaya çıkmıştır? Niçin mayıs ayının ikinci haftasında kutlanır? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2023 10:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Anneler Günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır?

Her yıl mayısın ikinci pazarı kutlanan anneler gününün tarihçesi nedir? Sizler için hazırladık. 

 Antik Yunanlılarda, mitolojide pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea’yı onurlandırmak amacıyla ilkbahar kutlamalarıyla başladı. Antik Romalılarda da ana tanrıça Kibele için ilkbahar festivalleri yapılmaktaydı. Fakat şu an tüm dünya ülkelerinin mayıs ayının 2. pazarı kutladığı anneler gününün çıkış hikayesi bunlardan daha farklı...

88fd3dca6df4fec54d5ae9d6dba15df4 (Küçük)-1

ANNESİNE ÖZLEM DUYAN BİR ÇOCUK 

 Bu 19. Yüzyılda ABD’de yaşayan Anna Jarvis’in hikayesi. Anna Jarvis, 13 çocuklu bir ailenin 10. çocuğu. Kardeşlerinden birçoğu hayatını kaybetmiş ve geriye sadece dört kardeşi kalmış. Bir sabah Ann Reeves Jarvis, aralarında Anna’nın da olduğu öğrencilerine şöyle bir cümle kurmuş; “Umuyorum ki bir gün birileri insanlığa yaptığı yardımlarından dolayı unutulmaz bir anneler gününde anılır” Anna’nın aklına kazınan bu söz yıllar sonra ‘Anneler Günü’nün doğuşuna ilham olmuş. 

Anna, 1905 yılı mayıs ayının ikinci pazarında annesini kaybetmiş ve annesinin yaşamı boyunca hak ettiği özeni görmediğini düşünmeye başlamış. Acısını dindirmek için de, arkadaşlarıyla birlikte her mayıs ayının ikinci pazarı, hayatta olan veya olmayan tüm anneler için kutlama yapmaya başlamış. Bu gelenek hızla yayılmış ve annesinin 20 yıl öğretmenlik yaptığı kilisede düzenlediği kutlamaya 407 çocuk ve annenin katılması Temsilciler Meclisi’nin oldukça dikkatini çekmiş. Kutlamaya katılanlara annesinin en sevdiği çiçek olan beyaz karanfıl dağıtılmış.  

3064693_c859ea99584b11c2345f7b056b0093c2 (Küçük)

MECLİS TARAFINDAN KABUL GÖRMEDİ  

 Kutlama, Temsilciler Meclisi tarafından kabul görmeyince, Anna bu kutlamanın resmiyet kazanması amacıyla bir dava açmış ve sonunda kazanmış. ABD Başkanı Woodrow Wilson da 1914’te bugünü resmi ‘Anneler Günü’ olarak ilan etti.  

Tüm annelerin ve bir canlıya annelik edenlerin ‘Anneler Günü’ kutlu olsun! HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.