Mobil kanser tarama tırı tanıtıldı

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Dr. Dilek Didem Ayyıldız, önlenebilir kanser türleri konusunda erken teşhis için yapılanma çalışmalarda mobil KETEM araçlarının önemine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 23.12.49103 02:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.49103 02:26
ilksesgazetesi.com

NİLGÜN TAZE

İzmir'de yapılan kanser taramalarıyla ilgili bilgilendirme yapılan Kanser Tarama Toplantısı’na İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzm.Dr. Dilek Didem Ayyıldız, Konak İlçe Kaymakamı Mehmet Eriş, İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kırlangıç ile vatandaşlar katıldı. 

Konuyla ilgili çalışmaları değerlendiren Ayyıldız, kanser taraması yapan görevlilerin kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Kanserin anlaşılabilir hale gelmesi için sağlık çalışanları ve burada bulunan herkesten en yakınlarını ikna etmeye çabalarına başlamalarını rica ediyorum. Konak'ın gönüllü elçileri olarak en yakınınızdan başlayarak anlaşılabilir lisanda kanserin ciddiyetini nasıl anlatacağımızdan bahsetmek istiyorum. Bir anne, bir kadın, bir vatandaş olarak Dünyada her 3 dakikada bir kadın meme kanseri tanısı alıyor. Şu anda burada geçirdiğimiz 45 dakika boyunca kanserle ilgili konuşurken 15 kadın meme kanseri olduğunu öğrendi” dedi.Uzm.Dr. Ayyıldız, dünyada her 8 kadından birinin kanserden öldüğü bilgisini verdi.

ZORLU SÜREÇ KANSER

Kanser tanısı sonrası ailelerin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ancak ilerleyen tıpla birlikte elde edilen pek çok imkan olduğunu söyleyen Ayyıldız, “Tedavi süreci herkes için zor bir süreç. Her şeyden önce ‘Kanser oldum’ korkusu var. Biz bu kadınlarımıza ve ailelerine bu zorlu süreç ile ilgili eğitim vermeye başladık. Sosyal hayatımızı, topluluğumuzu son derece negatif etkileyen bir süreç bu. Erken tanı ile kanser tedavisinde daha iyi bir yol kat edebiliyoruz. Rahim ağzı kanseri ve meme kanseri küçük bir hücreden başlayıp 15 yılda kansere çeviren bir kanser türü. 10-15 yıllık süreçte bir kere tarama yapılsa erken tanı ile hayatınızı kurtarabilirsiniz” açıklamasını yaptı.

“YETERLİ DEĞİL”

Kanser tarama araçlarının mobil hale gelmesiyle çok fazla sayıda insana ulaşılmanın mutluluk verdiğini dile getiren Ayyıldız, “Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezleri (KETEM) mobil hale getirerek pembe bahanelerin arkasına sığınıp taramayı ertelenenlerin yanına giderek elinden tutup ‘Ayağına geldik bir adım da sen bize at’ demek istedik. Mobil araçlarla yapılan hizmetle daha önce binalarda beklediğimiz zamana göre 4 haftada bir yılda yapılan çekimleri geçtik. Bir nebze olsun bir adım öteye geçebildik. Kasımdan beri İzmir'de çalışmakta olan mobil KETEM aracı, 81 ilde mobil araçlar arasında her hafta çekim ve çalışmalar yönünden birinci olmaktadır. Emeği geçen tüm meslektaşlarıma ve hastalarımıza teşekkür ediyorum. Ancak yeterli değil. Bizim yarışımız İzmir'in kendisiyle. Biz 6 haftada, bir yılda yapılan çalışmayı geçtik ama bu sayı hala çok düşük” şeklinde konuştu.

“HERKESE ULAŞMALIYIZ”

İhtiyacı olan tüm bireylere ulaşılması halinde başarıdan söz edebileceklerini de sözlerine ekleyen Uzm.Dr. Ayyıldız, “Biz ihtiyacı olan tüm bireylere tarama yaptığımızda başarılı olabiliriz. 30 yaş rahim ağzı, 40 meme kanseri, 50 yaşta ise kolon taramaları yapılıyor. İhmal ettiğimiz bir bakış açısı da şudur, kanser türleri oldukça geniştir.Taraması yapılmayan kanserlere karşı da dikkatli olalım. Anne tarafında meme kanseri olanlar tarama için 40 yaşı beklemeyin” ifadelerini kullandı.

NÜFUS ARTIYOR

Konak İlçe Sağlık Müdürü İbrahim Hıdır ise, Konak'ta yapılan sağlık taramalarıyla ilgili bilgi vererek çalışmaların seyrini şu şekilde anlattı: “Konak'ın gündüz nüfusu gece nüfusunu oranla 2 buçuk kat arttı. 2016 TÜİK verilerine göre Konak nüfusu 370 bin 662 kişi olup yüzde 51'ini kadınlar oluşturmaktadır. İlçemizde 65 yaş üzeri nüfusun yüzde 13,6 olması ilçemizin giderek yaşlandığını göstermektedir. Toplum sağlığı merkezimiz yaşayan ve çalışan vatandaşlarımıza Konak'ta, Kahramanlar'da, İkiçeşmelik’te sigara bırakma polikliniklerinde 18 uzman hekim, 129 pratisyen hekim, 3 diş hekimi, 145 ebe hemşire, 16 sağlık memuru, 6 teknisyen olmak üzere toplamda 341 personel ile hizmet sunmaya çalışmaktayız.” Kanser taramalarının en önemli hizmet kalemleri arasında yer aldığını ifade eden Hıdır, “İlçemizde yaşayan vatandaşlarımıza sunmaya çalıştığımız hizmetlerden en önceliklilerden biri çağımızın en büyük sağlık sorunlarından olan kanserle mücadele oluşturmaktadır. Kanserden korunma yolları ve erken teşhis konusunda halkımızı bilinçlendirmek en önemli uğraş alanlarımızdan biridir" diye konuştu.

“MERKEZLERE BEKLİYORUZ"

Sağlık Bakanlığı verilerinden bahseden Hıdır, “Biz Konak İlçesi birinci basamak sağlık çalışanları olarak tüm vatandaşlarımızı geç kalmadan kanser tarama testlerini yaptırması için 1372 Sokak No 23’te bulunan Konak 1 Nolu AÇSAP Üreme Sağlığı Bölgesel Eğitim Merkezi’mize ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’mize bekliyoruz. Mobil KETEM tırında 3 haftalık çalışma sonunda mamografi tetkikinde 2016 yılında ulaştığımız sayının 3’de ikisine ulaşmış durumdayız. 6 haftalık süre sonunda 2016 yılında ulaştığımız rakamı geçeceğimize inancımız tamdır” ifadelerini kullandı.

KETEM ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kırlangıç ise KETEM’in erken teşhis konusunda hedef yaş gruplarına ulaşmada önemli bir basamak olduğunu ifade ederek, “KETEM, kanser erken teşhis taramada hedef yaş grubunda olan insanlara ulaşmak ve hayatını kurtarma konusunda faaliyet gösteriyor. İlimizde erkeklerde prostat ve mesane kadınlarda ise meme, tiroit ve kolon kanseri teşhisleri fazladır. Hedefimiz KETEM araçlarımız ile daha çok vatandaşa ulaşmaktır. Mobil KETEM araçlarında yapılan 150 çekimde vatandaşlarımız ileri tetkik için sevk edildi” dedi.Dünya Sigarasızlık Günü olan 9 Şubat’ta aktiviteler yaptıklarını belirten Kırlangıç, “Bu süreçte Sağlık Bakanlığının yaptığı bir çalışmayı hatırlatmak istiyorum. 9 Şubat Dünya Sigarasızlık Günü ilan edildi. Biz de bu maksatla aktiviteler yaptık. Tiryakilere seslenmek istiyorum. Sigaranın akciğer kanserine yüzde 90 sebep olduğunu söylüyorum. Sevdiklerinizi düşünün çiçekleri doya doya koklayın, yemeğin tadını alın diyorum” diye konuştu.

“TEŞVİK EDİLMELİ”

Konak Kaymakamı Mehmet Eriş de, toplumda yaşayan bilinçli herkesin sağlık konusunda bireylere ulaşması gerektiğini söyleyerek, “Siz toplumun içinde yaşayan çalışma arkadaşlarımız ne kadar çok insana ulaşıp ikna edebilirse en büyük avantajımız bu olacaktır. Bu konuda kutluyorum umarım vatandaşla birebir iletişim kuran müdürlerimiz STK’lar, muhtarlarımız, imamlarımız gerekli zamanlarda mutlaka insanlarımıza bu tür testlerin yapılmasında teşvik edileceğine inanıyorum. Bu faaliyetler konusunda birçok vatandaşımıza dokunmuşuz. Bunlarda bir dizi pozitif sonuca rastlandı ve inanıyorum ki erken teşhis sonunda yapılan tedavi sonuç vererek kaliteli uzun bir ömür yaşayacaklarını düşünüyorum. Ulaşılmış olan bu insanların yaşamında birçok insanın katkısı oldu. İnanıyorum ki bir kişinin hayatını kurtaran bütün insanlığın hayatını kurtarmış gibidir. İnanıyorum ki bunlar artı hanesine yazılacaktır” ifadelerini kullandı.