Flamingolar size minnettar

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 289 farklı kuş türünün kuluçkaya yattığı, barındığı ve beslendiği İzmir Kuşcenneti’nin artık kuşların gerçek Cenneti olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 27.08.46316 01:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.46316 01:23
ilksesgazetesi.com

Adanın yapılışından itibaren 2 yıllık süreçte Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın danışmanlığında Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi ile İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği elemanları tarafından yapay kuluçka adasının uygun hale getirilmesi için adanın taşları ve etraftaki atıklar toplandı. Adanın yüzeyi çapalanarak ve tırmıklanarak yuva yapımına uygun hale getirildi. Adanın uygun yerlerine flamingoları yeni adaya çekmek için yapay yuvalar yapılarak bu sene dünyada ilk defa yapay flamingo yuvalarına alçıdan flamingo yumurtası konuldu. Ayrıca yapılan 9 yuvaya da yapay flamingo maketleri yerleştirildi.

KULUÇKAYA YATMAYA BAŞLADILAR

Prof. Dr. Sıkı, “Bu sene Flamingolar yeni üreme adasına gelerek kuluçkaya yatmaya başladılar. Halen 2 bin 500 ile 3 bin flamingo yeni kuluçka adasında toplanmış olup bazıları kuluçkaya yatarken diğerleri yeni yuvalarını yapmaktadır. Kuşların elçisi olarak hedefimiz 6 bin 440 m2  adanın tamamının flamingolar tarafından kullanılmasını sağlayarak 12 bin-19 bin flamingonun İzmir Kuşcenneti’nde kuluçkaya yatmasını sağlamaktır” diye konuştu.

Bütün bu çalışmalara flamingolar ilgisiz kalmayarak yeni flamingo adasını kabul ettiğini söyleyen Prof. Dr. Sıkı;   “Hedefimiz önümüzdeki yıllarda İzmir Kuşcennetin’de  bütün Türkiye’nin flamingolarını kuluçkaya yatmalarını sağlamaktır” dedi.

FLAMİNGOLARDAN TEŞEKKÜR

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “İzmir Kuşcenneti’nde flamingoların da beslenme alanı olan sazlıklarda 26 yıldan beri görülen kuraklığı bitiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi Müdürü Çağatay Tulunay ve çalışanları, İzmir Kuşcenneti Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Birlik Müdürü Dr. Tamer Seyis ve Birlik çalışanları, Kuşcenneti alanında başıboş dolaşan ve flamingolar için en büyük tehlike olan köpeklerin alandan uzaklaştırılmasını sağlayan İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir’e nesillerinin korunması ve devamı için hizmet edenlere flamingolar teşekkür etmektedir” diye konuştu.

DUYARLI OLMALIYIZ

“İzmir’in doğal zenginlik ve güzelliklerine değer katan flamingoların üremelerinin devamını sağlamak için; üreme adasına köpeklerin girmemesi, kuluçka adası etrafında insan çalışmalarının yazın Mart-Ağustos ayları arasında yapılmaması, kuluçka adası üzerinde ve civarında üreme döneminde eğitim uçakları ile helikopter uçuşları yapılmamalıdır” diyen Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Bu konuda çevreye duyarlı olduğunu bildiğimiz Çiğli Hava Üs Komutanlığı’ndan daha da duyarlı olmasını bekliyoruz. Aksi takdirde belirttiğimiz bu hususlardan birinin bile yerine getirilmemesi durumunda her an 3 bin 500-4 bin yavru ve yumurtayı kaybederek İzmir Kuşcenneti’nde flamingo katliamı yaşayabiliriz” dedi. (Ege Ajans)