1 Mekan 1 Yemek

1 Mekan  1 Yemekte bu hafta sizler için Halkapınar 1.Sanayi sitesinde yer alan meşhur Söğüşçü Ali Yalın'a konuk olduk

Haber Giriş Tarihi: 09.03.47283 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.47283 12:36
ilksesgazetesi.com

FADİME DUMLUPINAR

1.Sanayi sitesinin en meşhur söğüşçüsü olan Ali Yalın küçük yerinde büyük hizmetler veriyor. Yalın, “8 yaşındaydım söğüşçülükle tanıştım. Aralıklarla devam ettim. Ancak bu mesleği ben babamdan devir aldım. Mesleğe geri dönüşüm ise kamu kuruluşunda çalıştıktan sonra emekliye ayrılarak oldu. Şu an dolu dolu 15 yıl oldu” dedi.

“SÖĞÜŞ GELENEĞİ İZMİR'E ÖZGÜ BİR GELENEK”

Eski yıllardan beridir İzmir'de bu geleneğin devam ettiğini söyleyen Yalın, “1970'li yıllardan beri devam eden İzmir’deki gelenek buraya özgü. İzmir’in neresine giderseniz gidin söğüşçüye rastlarsınız. Ancak bunun ehline rastlamak ve oradan yiyebilmek esas önemli olandır. Bazı söğüşçüler var içine koydukları malzemenin kalitesi ve garnitür kalitesi çok düşük. Ben böyle yapmıyorum malzemelerimi her zaman en kaliteli yerlerden temin ederek müşterilerimin beğenisine sunuyorum” ifadelerinde bulundu.

“SÖĞÜŞÜN İÇERİĞİ ÖNEMLİ"

Bir söğüşün içine giren malzemelerin tat konusundaki en büyük belirleyici olduğunu ifaden eden Yalın, “Söğüş esas olarak maydanoz, domates ve soğan üçlüsü ile yapılır. Bunun içerisine biraz nane, kekik ilave ederseniz daha lezzetli olacaktır. Ancak her söğüşçünün kendisine göre içine koydukları lezzetinde ufak tefek değişiklikler yaptıkları malzemeler vardır” dedi.

“GÜLERYÜZLÜ KALİTELİ HİZMET”

Yalın, 1.Sanayi Bölgesi’ndeki en meşhur söğüşçü olma nedenini ise şu şekilde açıkladı: “Benim müşteri potansiyelimin yüzde 80'i kadarını buradaki esnaf oluşturuyor. Sanayi bölgesinde ki müşterilerim ise her zaman bana etimdeki lezzet ve güler yüz ve hoş tavrımdan dolayı geldiklerini söylüyorlar. İşletmem de malzemeleri en hijyenik koşullarda olmasına dikkat ederek ve etin 1 numara olanını alarak gelen misafirlerime sunuyorum. Ben yemediğim hiçbir şeyi müşterilerime sunmam.”

SÖĞÜŞ NASIL OLMALI?

Bir söğüşün hazırlanışında kullanılan pidenin ve etin önemine dikkat çeken Yalın, “Kullandığınız pide ve et damakta mutlaka hoş bir tat bırakmalı. Bunun dışında kullandığınız yeşillikler özellikle domates ve tatlı soğan birlikteliğinde eti doğrayarak üzerine beyin isteğe göre de üzerine baharat eklenerek dürüm şeklinde sunulmalı. Benim seçtiğim baharatlar ise kimyon ve kekiktir ağırlıklı olarak. Söğüşün doğal tadını verenin bu 2 baharat olduğunu düşünüyorum fazla karıştırarak tat bozulmamalı diyorum” dedi.