Topuk kanından dördüncü tanı

İzmir Halk Sağlığı Müdürü yaptığı açıklamada, bebeklerin topuk kanından alınan kanla artık dört hastalığa tanı koyulacağını bildirdi

Haber Giriş Tarihi: 26.06.47061 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.47061 11:30
ilksesgazetesi.com

Yeni doğan bebeklerden rutin olarak topuk kanı alınıp, fenilketonüri, kongenital hipotiroidi, biotinidaz eksikliği hastalıkları taranmaktaydı. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren “ Kistik Fibrozis” hastalığı da tarama kapsamına alındı.

FİBROZİS KALITSAL BİR HASTALIKTIR

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, şu bilgileri verdi: “Kistik Fibrozis kalıtsal bir hastalıktır. 2500 canlı doğumda bir görüldüğü bilinmektedir. Kistik Fibrozisli hastalarda salgı yapan hücrelerin yüzeylerinde klor iyonu salgılayan kanallar genetik olarak bozuktur. Bu nedenle salgı yapan hücrelerin salgıları koyu, yapışkan niteliktedir. Vücutta salgı yapan bir çok sistemde bozukluk görülebilir. En sık akciğerler ve sindirim sistemi etkilenir. Kistik fibrozis taraması ile aileye erken dönemde genetik danışmanlık vermek ve erken tanı ile uzun dönem prognozu olumlu etkilemek amaçlanmaktadır”

KANI AİLE HEKİMELRİ ALIYOR

“Yenidoğan Kistik Fibrozis Taraması için ilimizdeki tüm sağlık kurumlarında ve aile hekimliği birimlerinde alınan kan örnekleri Halk Sağlığı Müdürlüğümüze gelmekte ve topuk kan örnekleri incelenmek üzere referans merkez laboratuara gönderilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından tarama sonuçları takip edilerek tekrar örnek alınması, ileri tetkik yapılması gereken bebeklerin ailelerine ulaşılmakta ve sonuçları takip edilmektedir. Tüm yenidoğanların tarama kapsamına alınması, Kistik Fibrozisli bebeklere erken tanı konarak tedaviye başlanması, ailelere genetik danışmanlık verilmesi, toplumun bilgilendirilmesi, Kisik Fibrozisli hastalarda yaşam süresi ve yaşam niteliğinin arttırılması hedeflenmektedir”

HASTA ÇOCUKLAR TAKİP EDİLİYOR

 “Yenidoğan Kistik Fibrozis Taramasında topuk kan örneği şüpheli bulunan bebeklere “TER TESTİ” yaptırılması gerekmektedir. Ter testi için İlimizde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi referans merkezler olarak Bakanlığımızca belirlenmiştir. Ter testi sonucu normal olmayan çocuklar Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk göğüs hastalıkları ile çocuk gastroenteroloji ve beslenme klinikleri tarafından takip ve tedavileri yapılmaktadır” (HABER MERKEZİ)